RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > A golyóstoll feltalálásától a Nagy Rajzolásig

A golyóstoll feltalálásától a Nagy Rajzolásig

 

A golyóstoll feltalálásától a Nagy RajzolásigA Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében ismét csatlakoznak a múzeumok a nemzetközi Nagy Rajzolás (Big draw) kampányhoz.  

Iskolák, óvodák, családok, baráti társaságok, alkotni szerető egyének és közösségek és rajzolásban kevésbé jeleskedők – együtt, közösen rajzoljuk meg a jövőt! De vajon milyen eszközzel? Idén a Nagy Rajzolás múzeumi program különlegessége, hogy egy olyan magyar cég támogatja a rendezvényt, amelynek nagyon is sok köze van a rajzoláshoz és az íráshoz. 

Arra a kérdésre, hogy ki találta fel a golyóstollat, valószínűleg sokan tudják a választ: Bíró László. Olyanokat is találhatunk, akik hallottak arról, hogy volt egy társa is: Goy Andor. De olyan embert már alig találunk, aki azt is tudja, hogy Goy Andor 1959 és 1976 között egy magyar vállalat műszaki fejlesztőjeként dolgozott. Ez a cég az ICO Zrt, Középkelet-Európa legnagyobb írószergyártó vállalata.

A golyóstoll feltalálásától a Nagy Rajzolásig

Van egy olyan magyar író, aki nem csak tudja mindezt, de úgy érezte, fontos, hogy minél több emberhez eljusson a golyóstoll feltalálásának kalandos története: ő Moldova György.  Az író az ICO fennállásának 50. évfordulójának alkalmából jelentette meg Végtelen Vonal című regényét tisztelgésképpen a golyóstoll két feltalálójának, Bíró Lászlónak és Goy Andornak. A regény Ballpoint címen az USÁ-ban is nagy sikert aratott.

Az ICO Zrt nagylelkű felajánlásának köszönhetően minden olyan múzeum, amely a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Nagy Rajzolás programot szervez, rajzeszköz csomagot kap. Ezen kívül a fesztivál szervezőjével közös rajzpályázatot is hirdet általános iskolák részére, melynek díjazott osztályai részt vehetnek egy gyárlátogatáson az ICO pomázi telephelyén, ahol részesei lehetnek annak a csodának, hogyan készül a golyóstoll és az a sok-sok rajzeszköz, amit nap mint nap használunk. Az ICO célja mindezzel, hogy minél több gyermek megtudja, micsoda fantasztikus magyar találmányt fognak írás közben a kezükben, és hogy létezik egy magyar cég, aki nem csak a múltra, de a piaci sikereire is büszke lehet.

 Az iskoláknak szóló pályázat részletei itt olvashatók.

 

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap