RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Elsodort világ - kiállítás a Magyar ...

Elsodort világ - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

ELSODORT VILÁG

Plakát–álmok, 1910–1920

MAGYAR NEMZETI MÚZEUM

2015. MÁJUS 16. -- OKTÓBER 31.

Vajon miről álmodozhatott egy első világháborús katona a lövészárokban, amíg várta a reggelt? Talán felidézte az évekkel azelőtti békeidők ligeti hangulatát, amikor felhőtlenül sétált egy csinos pesti hölggyel kart karba öltve, szórakozni indult vagy egy modern világ felépítésén dolgozott. Vajon el tudott-e szakadni – akár percekre is – a zord valóságtól, a baljós árnyaktól, melyek a jövőről suttogtak?

A Magyar Nemzeti Múzeum új időszaki kiállítása az Osztrák–Magyar Monarchia utolsó  évtizedének színes magyar plakátterméséből nyújt válogatást, bemutatva a háború előtti évek mindennapjait, majd a harcterek valóságát, a hadifogoly-lét elszemélytelenítő sorstalanságát, a román katonai megszállást és az 1920. évi trianoni döntést – az utca plakátjainak változásán, a közhangulat formálódásán keresztül.

Elsodort világ - kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban

A plakátok  – az újságok, a szöveges hirdetések mellett – a modern társadalom kommunikációs rendszerének legfőbb elemévé, a tömegtájékoztatás leghatásosabb eszközeivé váltak a századfordulón. Erejük abban rejlett, hogy közéleti tartalmukkal, közérthető nyelvezettel, lecsupaszított üzenetekkel közvetítették koruk eseményeit, környezetét és életmódját – és mindez egy új, modern közérzületet formált.

Alkotóik közt megtaláljuk a 1910–1920-as évek legnevesebb festőit, grafikusait. Az általuk nyújtott képi élményt a klasszikus kiállításrendezői koncepcióktól elszakadva, formabontó installációk teszik igazán átélhetővé.

Várjuk Önöket a Nemzeti Múzeumban még október 31-ig, hogy plakátokkal álmodjunk!

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
+ 36 1 327 77 73
info@hnm.hu
www.mnm.hu
www.facebook.com/nemzetimuzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap