RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Rólunk > Felhívás – „A világ csodái – ...

Felhívás – „A világ csodái – Felfedezések kora!” Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr! Kedves Kolléga!

 

Örömmel tájékoztatjuk, hogy 2019. szeptember 23. és november 10. között ismét megrendezzük a nagysikerű országos rendezvénysorozatot, a Múzeumok Őszi Fesztiválját.

Örömünkre szolgál, ha intézménye idén is színesíti a múzeumi szakma széles területét felölelő programsorozatot azzal, hogy bekapcsolódik a 2019. évi eseményekbe.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja a 2019-ben kialakított koncepcióval („A világ csodái – Felfedezések kora!”), kíván megemlékezni több, az egész világot érintő áttörésről is. Magellán Föld körüli expedíciója kereken 500 éve, 1519. szeptember 20-án indult útjára és elsőként hajózta körbe a világot, az ipari forradalom pedig közel 250 évvel ezelőtt vette kezdetét.

A kiemelt témával arra kívánjuk ösztönözni a hazai muzeális intézményeket, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja idejére időzített színes fesztiválprogram kialakításával vegyenek részt európai kulturális javai sokszínűségének és gazdagságának bemutatásában, megünneplésében. A múzeumokban, könyvtárakban és archívumokban megőrzött és fenntartott gyűjtemények, az itt koncentrálódó tudás mind-mind tudásátadás és a tudástechnológia részét képezik. A „régi, de új!” mottó jegyében arra bátorítjuk a múzeumokat, hogy mutassák be saját rejtett értékeiket, és olyan módon értelmezzék újra és közvetítsék mindezt, hogy a közönség, köztük a családok, illetve a kamaszok számára is vonzóak legyenek, szenzációszámba menjenek. Célunk az önkéntesek, illetve az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákok (IKSZ-esek) bevonásával zajló múzeumi programok szorgalmazása is. Arra bátorítjuk a múzeumokat, hogy használják ki a rendezvény által javasolt témaköröket olyan csoportok megszólítására is, amelyek eddig alulreprezentáltak voltak a múzeumlátogatók között.

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai. A Nemzeti Kulturális Alapnál megpályázott támogatás 2019-ben is lehetővé teszi*, hogy központi kampánnyal (programfüzet, szórólap, plakát, fesztivál honlap, online kampány, nyomtatott sajtó stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját. Emellett az NKA forrásoknak* köszönhetően lehetőség nyílik arra is, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljük meg. Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 150.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 100.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke*.

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt, részvételi szándéknyilatkozatot, mely a MOKK honlapjáról is letölthető (levelünkhez mellékeljük). A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Balogh Enikő részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum, 2001 Szentendre, Pf. 63). A postára adási határidő: 2019. július 3. (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük vezetőjének szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a részvételt a központi kommunikációban (pl. a megjelenést a programfüzetben, vagy a rendezvény honlapján)!

REGISZTRÁCIÓ MEGKEZDÉSE IDE KATTINTVA!

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje a regisztracio.oszifesztival.hu oldalon: 2019. július 3. 23:59

Bírálat tervezett időpontja: 2019. július 8.

(Kiértesítések az eredményekről 2019. július 12-ig)

A részletes program feltöltésének határideje (oszifesztival.hu): 2019. augusztus 16.

 

Kérjük, hogy részvételi szándékát az alábbi linken elérhető kérdőív kitöltésével jelezze: IDE KATTINTVA!

A korábbi évekhez hasonlóan a Múzeumok Őszi Fesztiválját koordináló MOKK 2019-ben is több témakört ajánl a programokat szervező intézmények figyelmébe.

Ebben az évben kiemelt tematika a Tudományos találkozások a múzeumban  lesz. A jelmondathoz illeszkedve idén megújított 16+ Felfedezők nyomában  tematika a fiatal generációnak segít megérteni a felfedezők és felfedezések  kapcsolatát, egyúttal a témakör lehetőséget biztosít a muzeális intézmények számára a játékos ismeretátadásra.

 

Idén is lehetőség nyílik kapcsolódni az Utazó Múzeum és a Múzeumi Őszbúcsúztatótematikákhoz. A Tanárok éjszakája című tematikát a célcsoport és a múzeumok igényeihez igazodva a Lámpás én vagyok – helyett Tanárok napjára neveztük át, amely az Óvodapedagógusok napjával együtt továbbra is kiemelt programunkat képezi. A Múzeumi szünetelő és a korábban is nagyon népszerű Pincétől a padlásigtematika szintén részét képezi továbbra is a témáinknak. A Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! tematika közkívánatra folytatódik.

 

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30/272-0234 telefonszámon.

Szíves figyelmébe ajánljuk a 2018-es Múzeumok Őszi Fesztiválja értékelését, melyet a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvashatnak. A programok megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/otletek-a-programszervezeshez2.html. A programok kidolgozásában és összehangolásában segítséget kérhetnek megyei múzeumi koordinátorainktól is.

 

 

*Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezési jogát megpályázó Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára a támogatás megítélése még folyamatban van, a szerződés még nem került aláírásra, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatási szerződés aláírása után, az elnyert összeg függvényében tud megrendelni.

 

** Azoknak a muzeális intézményeknek, amelyek 2018-ban részt vettek a Múzeumok Őszi Fesztiválján, de NEM tudtuk elfogadni szakmai beszámolójukat, idén csak kommunikációs platformjainkon tudunk megjelenést biztosítani. Ezek az intézmények a 2019-es rendezvényen saját költségen vehetnek részt.

 

 

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2019. június 18.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap