RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Sajtószoba > Még két hét színes programkavalkád a ...

Még két hét színes programkavalkád a Múzeumok Őszi Fesztiválján

Még két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja Még két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja Még két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szerencs – Tokaj, 2021. október 20. A múzeumok testi-lelki harmónia megteremtésében betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott sajtótájékoztatót. Az újságírók számára szervezett egynapos tanulmányút a múzeumok turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó múzeumok sokszínű programkínálatába nyújtott betekintést a Szerencs és Tokaj múzeumaiba elkalauzoló sajtótúra. A média munkatársai megismerték a muzeális intézmények fesztivál idejére szervezett programjait, valamint ízelítőt kaptak a térség turisztikai attrakcióiból. A „Múzeumi harmónia” mottóval zajló rendezvénysorozat kiemelt célja a múzeumok „gyógyító” hatásának szemléltetése, a múzeumi rekreációs lehetőségek megismertetése, valamint mindezek összekapcsolása a turisztikával. Hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújthatnak.

 Még két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A hamarosan kezdődő őszi szünetben kiváló családi programnak ígérkezik az Észak-Magyarországi régió felkeresése. Az egykor a Szerencsi Cukorgyár raktáraként üzemelő turisztikai központ öt állandó kiállítása mind a gyermekek, mind a szülők számára kínál érdekes látnivalókat. Amíg a kicsik a régi játékok és a csokoládéból készült szobrok bűvöletében töltik az idejüket, addig a felnőttek veterán motorok és retro műszaki cikkek között nosztalgiázhatnak. A történelem szerelmesei számára is kiváló programot nyújt a település, hiszen a késő reneszánsz stílusú Rákóczi-várban a fejedelmi család múltjával, illetve az ugyanitt működő Zempléni Múzeum közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók.

 

A Szerencstől csupán félórányi autóútra található Tokaj, Magyarország egyik legjellegzetesebb történelmi borvidéke. A festői szépségű település szőlő-dűlőit, híres borászatait kisvasúttal és terepjárókkal is bebarangolhatják a látogatók. A térség borkultúrájával, valamint szüreti hagyományaival a Világörökségi Bormúzeumban és a Tokaji Múzeumban lehet közelebbről ismerkedni. Az időszakos interaktív foglalkozásokon személyesen is ki lehet próbálni a szüret egyes fázisait.  

 

A sajtútúra helyszínein, Szerencsen Nyiri Tibor, Tokajban pedig Posta György polgármesterek köszöntötték az újságírókat. Majoros Judit, a Zempléni Múzeum és Bősze Katalin, a Tokaji Múzeum igazgatói az intézmények érdekességeiről beszéltek az újságíróknak.  

 

A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről dr. Fazekas Márta programigazgató kiemelte, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több hazai és külföldi turistával megismertesse a magyar kultúrát, hagyományokat, értékeket. Magyarország négyévszakos úti cél, mindig számos látnivalót kínál a belföldi utazóközönség számára is. Éppen ezért az Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek fókuszában a hazai borrégiók állnak, célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. Idén ősszel érdemes új szemmel felfedezni Magyarországot, még jobban megismerni természeti és kulturális értékeinket, és megtapasztalni, hogy milyen élményeket kínálnak hazánk borrégiói. Egy-egy utazás alkalmával érdemes részt venni egy borfesztiválon, egy borúton, meglátogatni a pincészeteket, beszélgetni a helyi borászokkal. A borvidéki utazások népszerűsítését szolgálja ki a teljes egészében megújult bor.hu weboldal is, amelynek segítségével megszervezhetők a boros utazások – a túratippektől kezdve az eseménynaptáron keresztül a borászatok kiválasztásáig, akár itt a világörökség részét képező Tokaji borvidéken is.

 

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2021-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint a „múzeumi harmónia” lehetőségeiről beszélt. Kitért arra, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelt eleme a zene, amelynek apropóját több idei évforduló is adja. Azonban a múzeumi hangversenyek, koncertek mellett történelmi és művészeti jellegű foglalkozások, illetve sportprogramok is szerepelnek a muzeális intézmények színes kínálatában. Idén 9 meghatározott tematika mentén szervezték az intézmények a programjaikat, ezek közül kettő az év koncepciójához igazodott. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat november 11-ig várja országszerte 66 település csaknem 130 intézményében, közel 1200 eseménnyel az érdeklődőket.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálata elérhető a rendezvénysorozat honlapján (www.oszifesztival.hu), ahol tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti lehet válogatni.  

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap