RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Mesterek és alkotók

Mesterek és alkotók

Izgalmas programokkal várnak mesterek és alkotók szeptember utolsó hetében. Betekinthetünk az ajtók mögé, s megleshetjük, hogy vajon mi zajlik odabenn, a műhelyben. Titkok, praktikák, fortélyok, és a lehetőség, hogy ellessük, kipróbáljuk, vagy akár haza is vigyük egyik-másik mesterművünket!

Alkotásra fel!

 

OLLÓ VÁGTA, CÉRNA VARRTA

A foltvarrás vagy más néven patchwork készítés igen felkapott technika lett az utóbbi időben. Gyönyörködünk az egymáshoz illesztett darabkák, minták, és színek kavalkádjában. De vajon kiknek jutott először eszébe az a nagyszerű gondolat, hogy elhasznált ruhaneműk még használható részeiből készítsenek újraruhát? Nos, ezeket a kézimunkákat eredetileg szegényebb amerikai földműves feleségek készítették ráérő idejükben. Szerencsére néhány szemfülesnek sikerült ellesni és megtanulni a készítésének minden csínját-bínját, s most itt a lehetőség, hogy mi is kipróbáljuk!

Az Algyői Tájházba hív az Algyői Foltvarrók Köre 09.30-án, szombaton délelőtt. Azt ígérik, hogy a bemutatott foltvarrási technikát bárki könnyen elsajátíthatja. Próba, szerencse!

http://www.oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=256

 

A KERÁMIÁK VILÁGA

A tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban júliusban nyílt meg Szűcs Imre fazekas mester jubileumi kiállítása, abból az alkalomból, hogy harminc évvel ezelőtt, 1987-ben kapta meg a Népművészet Mestere elismerést.

“A varázslatos műhelyben egy agyagdarabból életre kel egy forma, életre kel az anyag, majd aztán valahol, egy polcon él tovább. A művészemberek a tálentum birtokában képesek megvalósítani mindazt, ami bennük rejlik, s nekünk az adatott meg, hogy gyönyörködjünk ezekben a szépségekben.”

Szűcs Imre munkásságát számtalan elismeréssel, kitüntetéssel értékelték már eddig is. Egyedülálló módon a család többi tagja, felesége és két lánya is népi iparművész. Műhelyükben készülnek régi, hagyományos füredi tálak, szilkék, butykosok, butellák, miskakancsók, tyúk- és kakasfigurák.

A kiállításhoz kapcsolódóan szeptember 27-én és október 11-én Szűcs Andrea és Judit tartanak bemutatkozó foglalkozást, ahol a vállalkozó kedvűek ki is próbálhatják a kerámia díszítés mikéntjét. A látogatók egyúttal betekintést nyerhetnek a tiszafüredi kerámia mintakincsébe, színvilágába is.

http://www.oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=169

 

TARISZNYAVÁRI MULATSÁGOK

Az egri Dobó István Vármúzeum színes családi programra hívja az érdeklődőket. Régi mesterségek várják, hogy közelebbről is megismerkedjünk velük – részesei legyünk az alkotás örömének, s közben új ismeretekre, tapasztalásra tegyünk szert. Találkozhatunk fazekasokkal, papírmerítőkkel, kékfestővel, mézeskalács készítővel, hímzővel és nemezelővel, fajáték készítővel. Mindent a kéznek! Az ám, de a harciasabbak sem maradnak ki a jóból: vitézi próba, stratégiai játék, és zoknicsata vár rájuk!

Találkozzunk szeptember 30-án a múzeumban!

http://www.oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=1704

 

MESTEREK ÉS ALKOTÓK

Milyen a jó sör? Jager, Dreher, vagy Soproni?

Remélhetőleg választ kapunk, ha ellátogatunk a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumba, ahol a kiállítás kapcsán megismerkedhetünk azokkal a mesterekkel, valamint a söripar szempontjából ismert és fontos emberekkel, akiknek szerepe volt a honi sörgyártás kialakításában.

A nap végén kortyoljunk egyet kedvencünkből!

Szeptember 27-től november 22-ig több időpontban is látogatható a kiállítás.

http://www.oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=380

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap