RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Kiemelt tematika: Többszólamú múzeumTiétek is a múzeum!Múzeumi szünetelő
Általános információk
A Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum Debrecen belvárosában, a Péterfia utca elején, a művész egykori szülőházának helyétől nem messze, egy ahhoz hasonló tornácos épületben található. Az építmény legkorábbi része a XVIII. század közepén létesült, zárdaboltozatos szobákkal és árkádsorral.
Medgyessy Ferenc Emlékmúzeum
Debrecen
Péterfia utca 28.
E-mail:
Telefon:
nyitva tartás
megközelítés
Megközelítés: Térkép
A múzeum további programjai
Tiétek is a múzeum!
Tiétek is a múzeum!
Újragondolva
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: rendhagyó tárlatvezetés
A debreceni származású Medgyessy Ferenc szobrász születésének 140. évfordulója különleges alkalommal szolgál a városban működő művészeti gimnázium növendékeinek az iskolájuk névadójára való megemlékezésre Fodor Éva Irén, a Déri Múzeum művészettörténész muzeológusa, a Medgyessy Ferenc Emlékkiállítás kurátora mentorálásával. A Medgyessy Ferenc életmű - kiállításban bemutatott művek a maguk is alkotó fiatalok gondolataival kísérve rekreációs élménnyel szolgálnak. A párbeszéd egy lezárt életmű darabjai és a még pályájuk kezdetén lévő növendékek között, különleges élményt ígér. A programsorozat keretében 7 héten át heti 1 alkalommal szerdánként diákok kalauzolják az érdeklődőket a Medgyessy Ferenc Emlékkiállításban.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
A zene és a tánc motívumai Medgyessy Ferenc szobrász művészetében
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: előadás, filmvetítés
A Déri Múzeum a művész 140. születésnapi évfordulója alkalmából előadás megtartásával és filmvetítéssel emlékezik meg a város legismertebb szülöttjének művészetéről. A szobrász legkedveltebb motívumai között szerepel a zene és a tánc ábrázolása. A múzeumi gyűjteményben több alkotás is található ebben a témában. A körplasztikai megoldás mellett relief és számos rajz is ezt a témát dolgozza fel. Medgyessy maga is jeles támogatója volt a modern szemléletű táncpedagógiai mozgalmaknak. Baráti kapcsolatot ápolt egyik kimagasló egyéniségével Szentpál Olga táncművésszel, aki megrendeléssel is megbízta a szobrászt. A Táncolók relief, 1927-ből és számos rajz és körplasztika keletkezéstörténete is bemutatásra kerül az előadás alkalmából, hisz maga az alkotó is úgy nyilatkozott a művei születéséről: "előbb születik a rajz, rajzból lesz a dombormű és domborműből a szobor. A relief domborulórajz, vagy egysíkú szobor." Az előadás záró eseményeként kerül levetítésre Basilides Ábris Életemről, művészetemről című önéletírás alapján készült filmje is.
Tiétek is a múzeum!
Tiétek is a múzeum!
Fókuszban a Holló László Emlékház
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: rendhagyó tárlatvezetés
A kiskunfélegyházi születésű festőművész Hollósy Simon técsői művésztelepéről érkezett Debrecenbe, ahol a tócóvölgyi Hrabéczy villában talált otthonra. Itt született műveinek nagyrésze. Napjainkban egykori otthonában megrendezett életmű-kiállítás művei között élénk alkotói munka zajlik. A Medgyessy Ferenc művészeti gimnázium növendékei sajátítják el a festészet alapjait. Az impozáns környezetben számos művész kezdte tanulmányait. A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából 7 héten keresztül heti 1 alkalommal csütörtökönként egy-egy diák mutatja be a kiállított műveket.
Tiétek is a múzeum!
Tiétek is a múzeum!
Múzeumi Online/Offline - tapasztalatok a pandémiás időszakban
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: kötetlen beszélgetés, rendhagyó műhelyfoglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Egy múzeumi workshop keretében az érdeklődő pedagógusokkal arról beszélgetünk, hogyan tudták a múzeumok segíteni a pandémia idején az iskolai oktató-nevelő munkát. Min lehetne változtatni, javítani az eredményes nevelés érdekében.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Az én Medgyessy szoborparkom
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: kézműves foglalkozás
Medgyessy Ferenc szobrászművész születésének 140. évfordulója alkalmából készítsétek el a saját szoborparkotokat! Mindenki állítson bele egy-egy szobrot! Találjátok ki a nevét, elrendezését, legyen a szobroknak környezete, mintha egy létező szoborpark kis makettje lenne. A szobrok anyaga szabadon választható, lehet gyurmából, sóliszt gyurmából, levegőre száradó gyurmából, agyagból.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2020MŐF 2019MŐF 2018
Nemzeti Kulturális Alap