RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum16+ – A zene szárnyán!Múzeumi kulisszatitkokMúzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
A múzeum központi épülete
A múzeum központi épülete
Általános információk
A múzeum 1899-ben alakult meg Borsod-Miskolczi Múzeum néven. 1914-ig a Borsod-Miskolczi Múzeum és Közművelődési Egyesület, majd ezt követően 1949-ig, az államosításig Borsod vármegye és Miskolc városa finanszírozta tevékenységét. Az intézmény 1953-ban vette fel a sokoldalú tudós, Herman Ottó nevét. 1963-ban vált a múzeumi szervezet központjává, és ettől az időtől terjedt ki gyűjtőterülete Borsod-Abaúj-Zemplén megyére.
Herman Ottó Múzeum
Miskolc
Görgey utca 28.
E-mail: latogato@hermuz.hu
Telefon: 46/560170
hermuz.hu
címke: Dinók földjén- mezoZOOikum, Kárpátok ásványai, Zene,
nyitva tartás
megközelítés
Megközelítés: Térkép

A múzeum kiállítóhelyei Miskolc belvárosában találhatók. A sétáló utcáról gyalogosan megközelíthető épületek: a Miskolci Galéria Rákóczi-háza, a Színészmúzeum. Innen tíz perc séta a múzeum Görgey utcai főépülete. Ez utóbbi a helyi, Tiszai pályaudvarról induló buszjáratokkal is elérhető. Az épület előtt autóbusz parkoló is a közönség rendelkezésére áll.

A múzeum további programjai
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Együtt-óriás múzeumi mandala színezés
Együtt-óriás múzeumi mandala színezés
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: akadályverseny
Látogatók, múzeumi dolgozók közös alkotása a harmónia jegyében. A múzeumi mandala a Múzeumok Őszi Fesztiválja ideje alatt folyamatosan formálódik, alakul a kikapcsolódni, feltöltekezni vágyók, alkotásra kedvet érzők keze nyomán. Szeptember 27-november 11. között.
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Kiemelt tematika: Többszólamú múzeum
Múzeumi harmónia – Hangok, színek, hangulatok – zenés tárlatlátogatás négy felvonásban
Múzeumi harmónia – Hangok, színek, hangulatok – zenés tárlatlátogatás négy felvonásban
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: akadályverseny, családi program
Regisztráció szükséges!
Hangok, színek, hangulatok – zenés tárlatlátogatás két felvonásban (Pannon-tenger Múzeum és a Képtár) A tárlatlátogatások alatt a kiállítások hangulatát idéző zene szól. 1. felvonás 2021. október 1. 16.00-17.00 óra között: A Dinók Földjén- mezoZOOikum kiállításban őserdei hangulatot megidéző hanghatások: trópusi felhőszakadás, villámlás, égdörgés, fák suhogása, erdei neszek, dinoszaurusz hangok, állatok vonulásának dübörgése, gallyak ropogása… stb. Az Őserdei ösvényeken – A bükkábrányi mocsárciprus-erdő és kora című kiállításban tengeri hanghatások: hullámzás, tengeri vihar, csobbanás, víz alatti hangok, ősormányosok, őslovak hangja, ősmajom hangja, madárhangok. Ősember hangjai: kezdetleges beszéd, hívó hang, figyelmeztető hang, ringató, a tűz hangja… 2. felvonás október 15. 16.00-17.00 óra között: A Kárpátok ásványai kiállításban kristályos, üveges, szikrázó, csillanó, lágy hangok. A Képtárban a 19. és 20. század elején festett műveket bemutató térben a korra jellemző komolyzene hallható. A kiállítások megtekintése után élményfestés: a hangok keltette érzelmeket, hangulatokat színekkel fejezzük ki. Kitérünk a színek szimbolikájára, érzelmeket kifejező hatásukra. A hanghatásokat folyamatosan hallgatva színekkel jelenítjük meg a természeti jelenségekhez kapcsolódó érzelmeket, hangulatokat. A formai ábrázolásnak nincs szerepe. A színek megjelenítése, festése pihentető, felszabadító, stresszoldó hatású minden korosztály számára. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/1CS11YP7MGle2AscaYCNPS07e7j-9JS9z3kHzriHSbNw/edit https://docs.google.com/forms/d/1OmrOyWRYm80kdZspuFS3yBxHktovM_pUwngMbjfibE0/edit
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
Múzeumi őszbúcsúztató – Engedd el magad!
KRISTÁLYTISZTÁN JÓGA
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Regisztráció szükséges!
Kristálytiszta jóga (Pannon-tenger Múzeum) A jógát tartja: Nagy János, gyógymasszőr, jógaoktató, csontkovács A limitált létszámos program előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/1JMB3-wvPi1ysjbPqO9SWszhkNbjMuw3Gi7suqSQ2s7Y/edit https://docs.google.com/forms/d/1Xf9N1qoMaWQ6e2K1_DY3m-sog9aJoiOxrS6UGSYpa8U/edit Időpontok: október 13. és október 20. 17.00. Az esemény fesztiváli ára: 2000 Ft/alkalom (a “Hangfürdő” árát is tartalmazza)
16+ – A zene szárnyán!
16+ – A zene szárnyán!
Őseink zenéje
Őseink zenéje
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: előadás
Regisztráció szükséges!
1. Az Istállóskői furulya kapcsán… Ismeretterjesztő előadás az őskori ember és a zene kapcsolatáról Október 28. (csütörtök)15.00-15.45 Előadó: Dr.Ringer István Regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/1V6Lc7D7IcGudcvwZ54mSpoIZoS3JDVOQI8uRQ-3C85g/viewform?edit_requested=true 2 . Ősi rigmusok, mondókák Október 28. (csütörtök) 15.00-15.45: Egyszerű, az őskorban már használt „hangszerekkel” ritmikus, harmonikus hangzás létrehozása mozgással és szöveggel egybekötve. A két program párhuzamosan zajlik. Az esemény fesztiváli ára: Az előadásra 10 év alatti kisgyerekkel érkezők számára a program ingyenes. A gyerekek az előadás ideje alatt a témához tartozó gyerekfoglalkozáson vehetnek részt. Az előadás felnőtt belépője: 1000 Ft/fő. 3. Koncert az Ásványkiállítás előterében. Október 28. (csütörtök) 16.00-16.45 Megismerhetjük a zene kialakulásának körülményeit, az archaikus hangszereken kívül olyan hangkeltő eszközök szólalnak meg, olyan hangok kelnek életre, amelyek az őskori ember számára sem voltak ismeretlenek. Előadók: Barsi Csaba, Tóth Arnold, Boncsér Gábor Regisztrációja: https://docs.google.com/forms/d/1dsUfL3MRxNkHsaaKDnbG44gfb9-bvZB35jCeieMEKJs/edit A koncert fesztiváli ára: 2000 Ft.
16+ – A zene szárnyán!
16+ – A zene szárnyán!
  Őskori világ hangjai – Történetírás hangok alapján. (Online feladat)
Őskori világ hangjai – Történetírás hangok alapján. (Online feladat)
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Az ősember idejében minden sokkal csendesebb volt. Nem jártak autók, nem fúrt a szomszéd, nem ugattak a kutyák vagy mégis? A lejátszott hangok alapján (tűz lobogása, kőeszközök pattanása, stb.) Te írhatod meg az ősemberek történetét. Az online foglalkozás egy rövid bevezetővel kezdődik az ősemberekről, majd a résztvevők a hangok és a saját fantáziájuk segítségével leírják a jégkori ember izgalmas mindennapjainak történéseit. A beküldött történetek közül a legsikeresebbek a honlapunkon megjelennek. Beküldési határidő: november 5. A történeteket az alábbi email címre várjuk: muzeumpedagogia@gmail.com
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
Bódva-völgyi barangolások
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Program típusa: családi program
A Herman Ottó Múzeum textilgyűjteménye NKA pályázati támogatással a közeljövőben jelentős mennyiséggel gyarapszik: bekerül hozzánk a 2017-ben elhunyt Laki-Lukács László magángyűjteményének egy része. Laki-Lukács László maga is szőtt, de emellett gyűjtötte szűkebb pátriája, a Bódva-völgye textileit, így a hozzánk kerülő anyag időben átíveli a 19. század közepétől a 20. század 2. feléig tartó mintegy 120 év textilkultúráját. Ebből az apropóból hívjuk a közönséget egy kamarakiállítással egybekötött Bódva-völgyi barangolásra, ismerkedjenek meg ezzel a térséggel, lakóival és sokszínű kultúrájával, népzenéjével és táncaival. Előadók: Dr. Bodnár Mónika, Barsi Csaba, Szabó-Sári Anikó

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2020MŐF 2019MŐF 2018
Nemzeti Kulturális Alap