RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Értékeink újratöltve Múzeumi őszbúcsúztató
Általános információk
Mi működtette a kastélyok hétköznapjait, kiknek volt köszönhető a pompa, hogy nézett ki a színfalak mögötti világ az arisztokrácia otthonaiban? A gyulai Almásy-kastély erről mesél. Az épületben egykor lakott főurak életének színes világa mellett ugyanis az őket kiszolgáló személyzet mindennapjait is bemutatjuk.A 21. századi interaktív technika segítségével a felfedezés élményét kínálja a kiállítás a látogatónakarról, ki fűtötte a kályhákat, hány liter víz fogyott egy nap, ki mosta a grófnő fehérneműit, hogy nézett ki a személyzet napirendje, melykőjüknek mi volt a feladata – és egyáltalán hol, hogyan éltek a cselédek, akik egy grófi család mindennapjait tették láthatatlanul és szinte észrevétlenül kényelmessé?
Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont
Gyula
Kossuth Lajos u. 15.
E-mail: kastely@gyulakult.hu
Telefon: +36 (66) 650-218
gyulakult.hu ;www.gyulaikastely.hu
nyitva tartás
megközelítés

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont Gyula belvárosában, a várral szemben, a Várfürdő szomszédságában található. Budapest felől az M5 autópályán, majd az M44 úton, Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül érhető el a román határ melletti város.

A múzeum további programjai
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Környezettudatos kastély
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: rendhagyó tárlatvezetés
A kastély műszaki vezetője avat be az épület működtetésébe, különös hangsúlyt fektetve a környezettudatos módszerekre. A kastélyt jellemző geotermikus hűtő- és fűtőrendszer, a szelektív hulladékgyűjtés és a korszerű világítástechnika megismerése mindenki számára hasznos tanulságokkal szolgálhat.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Nagyanyáink velünk élő konyhája
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: gasztronómiai program
Múzeumpedagógiai foglalkozásainknak már a helyszíne is különleges, de ugyanígy izgalmas a témája is. A kastély történelmi látványkonyhájában egyszerű alapanyagok felhasználásával készítünk gazdaságos, de tápláló ételeket. Részvételi díj: 1950 Ft/fő Két időpont választható: 15 és 16 óra. A részvétel regisztrációhoz kötött. Bejelentkezés előző nap zárásig a 66/650 218 telefonszámon vagy személyesen a kastély ajándékboltjában.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Herbis ad salutem - Gyógynövények az egészségért
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: gasztronómiai program
A kastély fűszerkertjében termett gyógy- és fűszernövények megismertetésével segítünk az egészségesebb életmód felé. Melyik fűszernövény milyen problémára adhat enyhülést? Hogyan bánjunk a gyógynövényekkel? Melyik fűszer milyen ételhez illik? Nemcsak a tudásunkat osztjuk meg, hanem a helyben készült gyógyteáinkat is.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
A kastély, mint fenntartható rendszer
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: előadás
Ki ne lenne kíváncsi arra, hogy a kastély hatalmas és sok szolgálót foglalkoztató háztartása hogyan működött? Honnan szerezték be az alapanyagokat a kastélyban készülő fogásokhoz? Mit termeltek az uradalomban? Az előadás nemcsak izgalmas lesz, de a ma is hasznosítható megoldások miatt tanulságos is.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Az aradi vértanúk emléknapja
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: családi program, előadás
A vértanúk emléke előtt tisztelgünk tragédiájuk és az aradi golgotára vezető útjuk gyulai eseményeinek felidézésével, a megemlékezés fényét pedig a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület díszőrsége és őrségváltása emeli.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap