RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Értékeink újratöltve FittmúzeumMúzeumi szünetelő
Általános információk
Hogyan éltek a várban a 16. században, kik voltak a várvédők, hogyan rendezkedett be a szandzsák bég? A várakról kialakult képpel szemben a gyulai erődítmény sík terepen áll, s az adottságoknak megfelelően a legkönnyebben hozzáférhető, helyben rendelkezésre álló agyag adta téglából épült. Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt. A valamikori Magyar Királyság egyetlen épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavárában 24 kiállító terem mutatja be, hogyan nézett ki a várbörtön, az éléstár, a sütőház, a kovács- és a fazekasműhely. Megtudhatjuk, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban.
Gyulai Vár
Gyula
Várkert
E-mail: info@gyulakult.hu
Telefon: 06-66/463-544
gyulakult.hu ; www.gyulavara.hu
Kedvezmények: MÁV-kedvezmény, pedagógus-kedvezmény
nyitva tartás
megközelítés

A Gyulai Vár a belvárosban, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal és a Várfürdővel szemben található. A város Budapest felől az M5 autópályán, majd a 44-es úton, míg Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül közelíthető meg.

A múzeum további programjai
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Középkori „edzés” a vár udvarán
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
A fizikai jól lét jegyében a Kerecsényi László Íjász Egyesület hagyományőreinek közreműködésével középkori edzésen vehetnek részt a lelkes mozogni vágyók a vár udvarán. A szabadtéri edzésen súlyzók helyett kötél, ágyúgolyó és több, a középkor hangulatát és életmódját idéző eszköz lesz a társad.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Nyitott kovácsműhely
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: tematikus foglalkozás
A vár működő kovácsműhelyében a kovácsmester inasaként te is kezedbe veheted , az általa használt hagyományos eszközöket. Az évszázadokon át jelentős mesterség interaktív bemutatásával a hagyományok ápolásának fontossága mellett az alkotás örömére is szeretnénk felhívni a figyelmed.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Solymászbemutató
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: előadás
Szolgáltatásaink között az egyik legnépszerűbb a solymászbemutató, amelyen a madarakat testközelből is megismerheted. A Múzeumok Őszi Fesztiválján megrendezett bemutatókat olyan ismeretekkel egészítjük ki, hogy milyen módon óvhatjuk a természeti környezetünket, vagy például mit tegyünk, ha sérült madarat vagy fiókát találunk.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Gyula a víz városa
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: előadás
A középkori Gyulát a Körösök közelsége és a várost átszelő élővíz csatornák okán méltán hasonlították Velencéhez, mélyről feltörő gyógyvízének jótékony hatásait pedig már a törökök is élvezték. Az izgalmas előadás a város és a víz korokon átívelő kapcsolatát mutatja be, egészen a nemzetközileg is ismert Várfürdő létrejöttéig.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Mindentudó termések
Lejárt program
Program helyszíne: Gyula
Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás
Játszóházunkban a régi korok játékait, és a hagyományos őszi-téli munkákat elevenítjük fel. A gyerekek megtapasztalhatják a régi anyagok, termések tapintását, tulajdonságait, valamint kreatív felhasználásukat.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap