RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Óvodapedagógusok NapjaMesterek és alkotókMúzeumi szünetelő
Általános információk
A muzeális gyűjtemény bemutatja a településen élő nemzetiségek (magyar, német, szlovák) kulturális és néprajzi emlékeit. Évente több időszaki kiállítás látogatható intézményünkben. A település Petőfi emlékhely, gyűjteményünkben őrizünk több Petőfi relikviát, köztük az a címeres poharat, melyet mezőberényi tartózkodása alatt használt a költő. A gyűjteménynek helyet adó egykori kastély épületben tanult Szendrey Júlia, amely leánynevelő intézményként is működött az 1830-1840-es években.
Orlai Petrics Soma Könyvtár, Muzeális Gyűjtemény és Művelődési Központ
Mezőberény
Fő út 6.
E-mail: opskk11@gmail.com
Telefon: +36 70 4002474
opskk.mezobereny.hu
címke: Petőfi emlékhely, nemzetiségek néprajzi anyagát bemutató kiállítás Petőfi ereklyék bemutatása
nyitva tartás
megközelítés

A muzális gyűjteménynek helyet adó egykori kastély épület Mezőberény város központjában, a Fő út 1-3. szám alatt található. A 47-es főút mellett.

A múzeum további programjai
Mesterek és alkotók
Mesterek és alkotók
Mesterek és alkotók
Mesterek és alkotók
Lejárt program
Program helyszíne: Mezőberény
Program típusa: műhelyfoglalkozás
Debreczeni János népi iparművész műhelyébe látogathatnak az érdeklődők, ahol megismerkedhetnek a településen élő nemzetiségek (magyar, német, szlovák) viseleteivel, azok díszítőmotívumaival. A műhelyből kikerülő szőtteseket sokfelé ismerik, a legrangosabb kézműves vásárokon, kiállításokon találkozhatnak a berényiek alkotásaival. Most megismerkedhetnek a gyártási folyamatokkal az érdeklődők.
Óvodapedagógusok Napja
Óvodapedagógusok Napja
Játékok - Csudák - Bábikák
Játékok - Csudák - Bábikák
Lejárt program
Program helyszíne: Mezőberény
Program típusa: kézműves foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Az óvónők és tanítók részére szervezett módszertani napon be kívánjuk mutatni a múzeumi gyűjtemény azon részét, melyet a gyermekekkel látogathatnak ill. azokat a tevékenységeket, melyet igénybe vehetnek a múzeumi órák alkalmával. A módszertani nap második részében lehetőséget biztosítunk arra, hogy megismerjék a természetes anyagok felhasználásának, gyűjtésének, tárolásának módozatait, hogyan használhatják fel pedagógiai munkájuk során. Így készíthetnek gyékényből lovacskát, elkapó játékot, termésekből állatfigurákat, melyek alkalmasak meseillusztrációkhoz, közösségi terek díszítéséhez. Textilből és papírból tökfigurákat készíthetnek, valamint Márton napra libafigurákat textilből, képeket szalvéta technikával.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Őszi játszó a téren
Őszi játszó a téren
Lejárt program
Program helyszíne: Mezőberény
Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás
A múzeumi tevékenységet szeretnénk minél szélesebb körben megismertetni. A Spar áruház előterében berendezünk egy mini kiállítást a múzeum anyagából, ahol egy parasztház spájzának részletét elevenítjük meg. Ősz lévén a befőttekkel telerakott polcot, a lekvárfőzés eszközeit, a kamrák hagyományos eszközeit mutatjuk majd be. A gyermekek és a fiatalok részére kézműves foglalkozást tartunk a főtéren, ahol az őszi termésekből készíthetnek játékokat: bürökdudát, gyékény elkapót, lovacskát, kórómuzsikát, termésbábokat.
Múzeumi Őszbúcsúztató
Múzeumi Őszbúcsúztató
Márton napi vigasságok
Márton napi vigasságok
Lejárt program
Program helyszíne: Mezőberény
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, koncert
Regisztráció szükséges!
A településen jelentős német nemzetiségű kisebbség él. A Márton napi szokások elevenen élnek körükben. Az érdeklődők megkóstolhatják a helyi termelők idei borait, megkóstolhatják a must készítés folyamatát és megismerkedhetnek a Márton napi szokásokkal. Interaktív foglalkozás keretében készíthetnek libafigurákat textilből és papírból, töklámpásokat faraghatnak. A rendezvényen közreműködik az Esszencia zenekar: Magyar Küvé című összeállításával

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

5 éves a sün!

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2016MŐF 2015MŐF 2014MŐF 2013
Nemzeti Kulturális Alap