RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Valódi és virtuális múzeumi találkozások
Általános információk
A 2018-ban Magyar Örökség Díjjal kitüntetett ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár az Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató, nevelő és kutató munkáját segítő tudományos intézmény, nyilvános szakkönyvtár, s egyben az Egyetem keretei között működő valamennyi könyvtár hálózati központja, és könyvtári informatikai rendszerének irányítója. A tagkönyvtárak számára koordinálja a közös katalógus- és adatbázis-építést, az online szolgáltatásfejlesztést, illetve szaktanácsadással, belső képzésekkel segíti az együttműködést. Az Egyetemi Könyvtárat a nagyszombati jezsuita kollégium bibliotékájaként alapította Oláh Miklós esztergomi érsek 1561-ben, majd 1635-ben egyetemi gyűjteménnyé vált, amikor Pázmány Péter esztergomi érsek megalapította a nagyszombati egyetemet. A jezsuita rend 1773-as feloszlatása után az egyetem és vele együtt a könyvtár állami intézmény lett, majd 1777-ben Budára, a királyi várba költözött. Az Egyetemi Könyvtár Mária Terézia utasítására 1780-tól már kötelespéldány joggal rendelkezett, és ettől kezdve jó ideig a nemzeti könyvtár szerepét is betöltötte. Az egyetem 1784-ben II. József rendelkezésére Pestre költözött. A kiegyezés utáni Magyarország egyik első nagy felsőoktatási beruházásaként 1873-1876-között Szkalnitzky Antal, majd ifj. Koch Henrik tervei alapján eklektikus díszítményekkel gazdagított, neoreneszánsz stílusban, az ország, a főváros első nyilvános könyvtáraként felépült a Ferenciek terén álló könyvtárpalota, melyben az intézmény azóta is működik.
ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár
Budapest
Ferenciek tere 6.
E-mail: titkarsag@lib.elte.hu
Telefon: + 36 1 411 6738; + 36 30 202 3382
https://konyvtar.elte.hu/
címke: Magyar Örökség Díjjal kitüntetett nyilvános könyvtár, Eötvös Loránd Tudományegyetem oktató, nevelő és kutató munkáját segítő tudományos intézmény, tudásvagyon hozzáférhetőségének biztosítása, nemzeti és európai kulturális örökség gyűjtése, megőrzése, feltárása és fejlesztése, korszerű információs technológiák alkalmazása, hagyományos és elektronikus szolgáltatások biztosítása
nyitva tartás
megközelítés
Megközelítés: Térkép

Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár a 1053 Budapest, Ferenciek tere 6. szám alatt helyezkeidik el, tömegközlekedési eszközökkel és személygépjárművel egyaránt megközelíthető. A közelben parkolási lehetőség az Erzsébet híd lábánál és a Reáltanoda utca 5. szám alatti parkolóházban található.

Állomás

Átszállási kapcsolatok

Ferenciek tere

5, 7, 8E, 15, 108E, 110, 112, 115, 133E, 178, M3-as metró (Felújítási munkálatok miatt lezárt állomás, a Kálvin tér felől a 15-ös és 115-ös, az Astoria felől pedig a Rákóczi úti buszjáratokkal közelíthető meg.)

 

Szomszédos állomások

A múzeum további programjai
Valódi és virtuális múzeumi találkozások
Valódi és virtuális múzeumi találkozások
Lapokba zárt titkaink - Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár muzeális könyveinek bemutatója
Lapokba zárt titkaink - Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár muzeális könyveinek bemutatója
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: előadás, rendhagyó műtárgybemutatás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Könyvbemutatóink keretében könyvtárunk különleges kiadványaiba nyerhetnek betekintést, mely során feltárulnak régi nyomtatványaink titkai. Többek között megismerhetik Káldi György 1605 és 1607 között készült, kéziratként fennmaradt bibliafordítását, és megtudhatják a kézirat és a későbbi, 1626-ban nyomtatásban megjelent Biblia szövege közötti jelentős eltérés okát. Megcsodálhatják Petrus Apianus 16. századi csillagászati remekművét, és a kötetben található forgatható tárcsákat működés közben, melyek a bolygómozgások kiszámítását és egy öröknaptárat is leképeznek. Könyvtárosunk segítségével „belelapozhatnak” a passaui herbárium (füveskönyv, füvészkönyv) első, 1485-ös kiadásába. A kiadvány a későbbi ősnyomtatvány-herbáriumok mintájául szolgált.
Valódi és virtuális múzeumi találkozások
Valódi és virtuális múzeumi találkozások
Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban
Tárlatvezetés az Eötvös-kiállításon az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: családi program, egyéb, előadás, időszaki kiállítás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
A Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából "A pontosság bűvöletében – Eötvös Loránd élete és munkássága" címmel személyes és virtuális tárlatvezetésre invitáljuk az érdeklődőket. Az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban megtekinthető kiállításunk célja a fizika izgalmas világának élményközpontú feltárása. A tárlat interaktív eszközök segítségével mutatja be Eötvös Loránd sokoldalú személyiségét, tudományos és tanári tevékenységét, illetve műszereit. A vezetések a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében ingyenesek!

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2019MŐF 2018MŐF 2017
Nemzeti Kulturális Alap