RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!Múzeumi ŐszbúcsúztatóUtazó Múzeum
Kilátás a kert végéből.
Általános információk
A Gyűjtemény épületét 1906-ban Velics Antal turkológus építette balatoni villaként a késő eklektika stílusában. 1916-ban és 1917-ben Szinyei Merse Pál ebben a villában nyaralt családja és Molnár C. Pál társaságában. Nyolc vagy tíz képet festett az itt tartózkodása idején. 1948 után államosították, 1990-ig moziként működött, majd az első Széchenyi-terv pályázat segítségével rekonstrukciós tervek alapján megújult, azóta természetvédelmi és helytörténeti gyűjteményként funkcionál. Az épület teraszáról és a kertből páratlan panoráma tárul a látogató szeme elé, a Balaton és a mesés túlpart kápráztatja el a szemlélődőt.
Fonyódi Kulturális Intézmények Muzeális Gyűjteménye
Fonyód
Bartók Béla utca 3
E-mail: muzeum@fonyod.hu
Telefon: 06-85-560-392, 06-20-297-8074
Kedvezmények: pedagógus-kedvezmény
címke: természettudomány, Balaton, helytörténet, kultúra, vallások, értékek, madárvédelem, madármegfigyelés, természet, csillagászat, előadások, kiállításmegnyitó, népi hagyományok
nyitva tartás
megközelítés

8640 Fonyód, Bartók Béla u.3.

Madárvonulás megfigyelése: találkozó a fonyódi hajóállomás épülete elött.

A Gyűjtemény épülete a fonyódi Vár-hegy lábánál, a Kossuth erdő és a Szaplonczay sétány mellett és a magaspartfal tetején - csodálatos eredi környezetben és a Balatonra az északi part tanúhegyeire nyíló panoráma mentén található.

Keszthely irányából a Hetes főútról a MOL benzinkútnál jobbra letérve a József Attila utcán egyenesen a Turul utcára kereszteződéséig kell haladni, ahol balra kanyarodva a dombon föl a Bartók Béla utcára ismét balra kanyarodni. Ezen az utcán található a történelmi villasor! Itt az utca másik végig kell eljönni. Parkolási lehetőség a Kossuth erdőben.

Budapest irányából a Hetes főútról a Rendőrkapitányságnál balra kanyarodva a Szent István utcáról jobbra áttérni a József utcára. Annak egyenes folytatása a Bartók Béla utca, innen balra letérve a Kossuth Erdőben a múzeum közvetlen közelében lehet parkolni.

Megjegyzés: a GPS-nek célszerű a Fonyódi Múzeumot megadni úti célként és nem a konkrét címet, mert némely készülék az egykori Sirály hotel leromlott épületéhez vezet.

Tömegközlekedéssel érkezőknek két lehetősége van megközelíteni:

A Bélatelepi vasúti megállóhely felől a gyalogátkelőn áthaladva, a domb lábánál a szalagkorláton belül, vezet egy kis eredi sétány a dombra: ez a Ripka Ferenc sétány, amely a Szaplonczay sétányra visz. Innen balra tovább 5 perc sétára található a gyűjtemény épülete.

A Fonyód városi állomásnál leszállók a Rendőrkapitányságnál átkelnek a gyalogátkelőn és a Szent István utcáról jobbra kanyarodva egyenesen fel a József utcán majd a Bartók Béla utcán. Itt a Kossuth erdő mellett a járdán elérnek a gyűjteményhez.

Autóbuszos közlekedéssel a vasútállomás melletti buszpályaudvaron helyi járatos vagy Marcali felé távolsági buszt választva a Fő utcai megállóhelynél kell leszállni. 

A múzeum további programjai
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!
Helytörténeti szomszédolás
Helytörténeti szomszédolás
Lejárt program
Program helyszíne: Fonyód
Program típusa: kötetlen beszélgetés, múzeumi nap, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, városnéző séta
A kezdemény hosszú távú célja, hogy a környező települések közti kapcsolatot erősítsük, egymás értékeit megismerjük. Mindezt kerékpárral és gyalogszerrel tesszük, amellyel a közösségi aktív mozgást is támogatni kívánjuk.
Múzeumi Őszbúcsúztató
Múzeumi Őszbúcsúztató
Őszi madárvonulás megfigyelése
Őszi madárvonulás megfigyelése
Lejárt program
Program helyszíne: Fonyód
Program típusa: előadás, kirándulás, speciális foglalkozás
Minden ősszel külön figyelmet fordítunk a madárvonulás megfigyelésének szakmailag koordinált módjára, ezért a Magyar Madártani Egyesület tudományos munkatársai szakszerű vezetésével lehetőség adódik a madarak megfigyelésére távcső segítségével.
Utazó Múzeum
Utazó Múzeum
Múzeumi szüretelő
Lejárt program
Program helyszíne: Fonyód
Program típusa: családi program, kötetlen beszélgetés, rendhagyó műtárgybemutatás
Az őszi szüreti hagyományok fölelevenítése a város nagy őszi rendezvényén, a Tök Jó Napon. Az érdeklődők számára bemutatásra kerülnek a hagyományos szüreti és pincészeti eszközök, mint a szőlőprés, daráló, tőtike, demizsonok stb. Idén ősszel is megrendezésre kerül a tök jegyében a fonyódi Tök Jó Nap. Hatodik alkalommal 2019. október 12-én Fonyódon, Dísz Téren egész napos családi rendezvényre várjuk vendégeinket: kézműves foglalkozások, vásári hangulat, tökfaragás, fajátékok, tök jó kvíz. A rendezvény látogatása ingyenes.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2018MŐF 2017MŐF 2016
Nemzeti Kulturális Alap