RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Értékeink újratöltve FittmúzeumMúzeumi szünetelőMúzeumi őszbúcsúztató
Általános információk
Déri Frigyes 1920. október 18-án adományozta művelődéstörténetileg rendkívül jelentős gyűjteményét a magyar államnak azzal a megkötéssel, hogy Debrecenben múzeumot emelnek bemutatására. Azért esett választása e városra, mert egyeteme volt, s így hallgatók révén, akik a tárgyak segítségével közvetlen tapasztalati ismereteket szerezhettek távoli kultúrákról, gyűjtő tevékenysége új értelmet kapott. Egyetemes művelődéstörténeti adományával a debreceni Városi Múzeum kiemelkedett a helytörténeti múzeumok sorából. Később felesége és testvére is gazdagította a múzeumot. Déri György kárpát-medencei népművészeti gyűjteménye révén joggal emlegetik a Déri Múzeumot a „második néprajzi múzeumként”. A későbbi gyűjtéseknek és adományozásoknak köszönhetően is műtárgy-együttese felölel minden múzeumi szakágat. Érdekes helytörténeti dokumentumokkal, történetileg és esztétikailag jelentős képzőművészeti alkotásokkal, különleges iparművészeti tárgyakkal, ritkaságnak számító numizmatikai darabokkal és irodalomtörténeti jelentőségű kéziratokkal, nyomtatványokkal, látni érdemes néprajzi tárgyakkal, európai hírű régészeti leletekkel és nem csak a táj élővilágát reprezentáló természettudományi gyűjteményi darabokkal várjuk a látogatókat. Az 1930-ban megnyílt, Györgyi Dénes és Münnich Aladár tervei alapján, Debrecen városa áldozatvállalásával felépített Déri Múzeum megálmodói kultúrpalotának szánták az épületet, vagyis olyan helynek, ahol ember és kultúra találkozik. Utódaik feladata annak kitalálása, hogy e találkozás egyszerre lehessen élmény és tanulás. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a Déri Múzeum újra a város egyik legfontosabb közösségi tere legyen, ahol nemcsak kultúrák, hanem emberek is találkoznak.
Déri Múzeum
Debrecen
Déri tér 1
E-mail: deri@derimuzeum.hu
Telefon: 52-322207
www.derimuzeum.hu
Kedvezmények: pedagógus-kedvezmény
címke: Múzeumi kulisszatitkok „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi (...) azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.” Kodály Zoltán Akár öröm, akár bánat ér bennünket, akár jóízűt beszélgetünk, játszunk, vagy épp nagytakarításba kezdünk, a zene mindenkor segít, gyönyörködtet, szórakoztat. A zenei nevelés a teljes személyiség fejlődésére hatással van, így már magzati korban elkezdhető, de a zenés foglalkozások minden életkorban örömtelik a gyerekek számára. Kamarakiállítás nyílik a Déri Múzeum Néprajzi Gyűjteményének ki nem állított hangszereiből. Előkerülnek a gyűjtemény rejtett darabjai: síp, furulya, duda, citera, tárogató. A hangszerek megszólaltatásában Horváth Zsuzsa népzenetanár lesz segítségünkre.
nyitva tartás
megközelítés
Megközelítés: Térkép

Déri tér 1.

A múzeum további programjai
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
„Szállóvendégek” - itt telelő madaraink (családi nap)
„Szállóvendégek” - itt telelő madaraink (családi nap)
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: családi program, előadás, kézműves foglalkozás, múzeumi nap
Regisztráció szükséges!
A Future of Debrecen szervezettel együttműködve a program egy előadással indul, A madáretető vendégei címmel. A téma körbejárása után a múzeumpedagógusok vezetésével közös kézműveskedés keretében madáretetőt készítünk természetes és lebomló anyagokból, majd a témához kapcsolódóan a Future of Debrecen által készített fajátékokat próbálhatják ki a gyerekek. A múzeumunk egyik kiállítása is kapcsolódik a tematikához, a debreceni Nagyerdő állat- és növényvilágát mutatja be. Ehhez készül kiállításvezető feladatlap, illetve interaktív monitorra tervezett madárhang-ismertető játék a Déri Múzeum részéről. Élménypedagógiai és nonformális oktatási módszereket alkalmazva szeretnénk a percepciós és koncentrációs készségét fejleszteni, mely kulcs lehet a figyelemzavarral és tanulási nehézséggel küzdő gyerekek motiválásában, és a hátrányos helyzetű társadalmi rétegek iskolaelhagyási rátájának csökkentésében is.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Levélvadászat - a Japán momidzsigari hagyománya
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: kézműves foglalkozás, múzeumi foglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
A múzeum Szamuráj udvarház című kiállításának megtekintése múzeumpedagógiai vezetéssel általános iskolai csoportoknak, majd közös kézműves tevékenység közben a japán momidzsigari hagyomány megismerése. A foglalkozás kézműves munkadarabja egy lámpás. A távoli ország és a mi őszi hagyományaink párhuzamba állításával a kombinatív képesség fejlesztését tűzzük ki célul.
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Past and future séta - Kulturális és természeti értékek felfedezése
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: városnéző séta
A Future of Debrecen szervezettel együttműködésben olyan sétát szervezünk, amely a minket körülvevő épített környezet és a természetes környezet összefonódásait mutatja meg a résztvevőknek. Kulturális és természeti értékek felfedezésére, megismerésére ad lehetőséget a program. Helytörténetileg jelentős épületek és környezeti szempontból kiemelkedő növények között barangolhatnak az érdeklődők. Célunk egy intergenerációs program megvalósítása, az egész életen át tartó tanulás erősítése időskorban is.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Legjobb barátom, a Nagyerdő
Legjobb barátom, a Nagyerdő
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: előadás, tárlatvezetés
Október 10. a Debreceni Nagyerdő napja. Ezen a napon nyilvánították védetté 1939-ben a Nagyerdő északkeleti sarkának 30 hektáros tölgyesét. A természeti kincsek örökségvédelme és a Nagyerdő története, jelenének és múltjának eseményei, állat- és növényvilágának jellegzetességei állnak az előadás központjában.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
A természet szertárában
A természet szertárában
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: tárlatvezetés
Az állatok a mindennapjaink részei, legyenek azok házi vagy vadon élő állatok, teljesebbé teszik az életünket és sok esetben akár barátként is tekinthetünk rájuk. Az állatok védelme és az egyes fajok kihalásának veszélye, a környezetvédelem szempontjából jelentős problémakört vet fel. Az erdei állatok természetben és táplálékláncban betöltött szerepe is igen jelentős és sokrétű téma ezen belül. A Nagyerdő kiállításunkban tartott tárlatvezetés során részletesebben is megismerhetnek a programra érkezők az erdei állatok életközösségével és választ kaphatnak a témában feltett kérdéseikre.
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Belvárosi séta a Tisza család nyomában. Honismereti séta Váradi Katalin történész-muzeológussal
Belvárosi séta a Tisza család nyomában. Honismereti séta Váradi Katalin történész-muzeológussal
Lejárt program
Program helyszíne: Debrecen
Program típusa: városnéző séta
2022. április 22-én nyílt meg az Országgyűlési Múzeum Új világ hajnalán – Tisza István című kiállítása a Déri Múzeummal közös rendezésben, mely tárlat az egykori politikus és családja debreceni kötődéseiről is mesél. A két világháború között valóságos kultusz övezte a gróf alakját, melyből napjainkra kevés maradt fenn. A közel egyórás városi séta során felkeressük azokat a helyeket, amelyek közvetve vagy közvetlenül kötődnek Tisza Istvánhoz és családjához. A felfedezésben debreceni kortársak visszaemlékezései segítenek, melyekből megismerhetjük az ifjú diákot, aki még a korabeli viszonyokhoz képest is szinte még gyermekfejjel érettségizett le a Református Kollégiumban, az önkéntes katonai szolgálatot teljesítő fiatalembert, a hűséges barátot, azaz a magánembert a politikus mellett.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap