RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Ismerjük meg Dunapentelét! Lejárt program
település:
Dunaújváros
múzeum neve:
Intercisa Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
2400 Dunaújváros, Városháza tér 4Térkép
napszak: délután
program típusa: kirándulás, városnéző séta
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, iskolák, középiskolások, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők
1950 tavaszán Dunapentele falu mellett elkezdődött a város építése, amelyet egy egész ország figyelemmel követett. Azonban a falunak is megvan a maga története. A séta során bejárjuk az egykori kis temetőt és megismerkedünk számos jeles pentelei életével, pl. Rosti Pál sírjához is ellátogatunk. Ezt követően a Magyar út felé vesszük az irányt, hogy a régi épületek történetét tárjuk fel. Megnézzük az egykori főteret, majd a túrát az iskola és a templom érintésével zárjuk. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, minden héten keddenként 14 órai kezdettel indul a pentelei túra Kronászt Margit történész vezetésével. A séta minimum 3 fő részvétele esetén indul. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges.

A mai Dunaújváros építése 1950-ben a gazdag múltra visszatekintő Dunapentele falu mellett kezdődött meg.

A séta előtt a találkozó az 1848-as emlékműnél lesz, ahol egy rövid településtörténeti és temetőtörténeti ismertetéssel kezdődik a program. Ezután elindulunk és a temetőben elsőként Rosti Pál sírjánál állunk meg. Rosti Pál életrajza mellett bemutatásra kerül a család pentelei kötődése és Rosti Pál munkássága is. Az útvonalon tovább haladva meglátogatjuk több, Dunapentele életében fontos szerepet betöltött személy sírját ( pl. Babanits sír, Janitsáry sír, Szitányi kápolna, Lukács sír, Zalay sírok, Dékány sír, Leitner sír, temetőkereszt stb.) Ahol lehetséges, ott egy rövid családtörténet bemutatás is lesz. A sírok meglátogatása után a Kistemető utcán lesétálva a Magyar úton megtekintjük a házakat. (Pl. a Pentelei Klubházat, az egykori "kastélysor" épületeit stb.) ahol megismerjük az egyes családok történetét, illetve, hogy  hogyan nézett ki a Fő utca az 1930-as, 1940-es években. Részletesen kerül bemutatásra a Mondbach kúria és lakóinak a története. Majd ismét séta következik, tovább haladunk a Szentháromság templomig, közben beszélgetünk a pentelei családokról, üzletekről, a falu történetéről. Az iskolánál a helyi oktatás történetét ismerhetik meg, illetve az I. világháborús emlékművet. Továbbá megismerhetik a zsidó egyházközségnek, valamint a zsinagógának a sorsát is. A túra zárása a római katolikus templom építéstörténetének az ismertetése után történik.

A programot Kronászt Margit történész vezeti.

Időtartama: körülbelül 90-120 perc.

Honlap:
www.intercisamuzeum.hu
E-mail:
intercisamuz@gmail.com
Fittmúzeum
Dunapentele képes levelezőlapon
Rosti Pál sírja
Szitányi kápolna
Programidőpontok:
2022. OKT 04. 14:00 - 15:30
2022. OKT 11. 14:00 - 15:30
2022. OKT 18. 14:00 - 15:30
2022. OKT 25. 14:00 - 15:30
2022. NOV 08. 14:00 - 15:30
Programidőpontok leírása

2022.október 4-én 14:00 -15:30 óra

2022.október 11-én 14:00 -15:30 óra

2022.október 18-án 14:00 -15:30 óra

2022.október 25-én 14:00 -15:30 óra

2022.november 8-án 14:00 -15:30 óra

Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadást tart Kronászt Margit történész az Intercisa Múzeum előadótermében.

 

Regisztráció szükséges!
E-mail: intercisamuz@gmail.com
Telefon: 06-25/411-315, 06-25/408-970
Leírás:

Kérjük, olyan e-mail címet, telefonszámot legyenek szívesek megadni, amelyet folyamatosan használnak, mert a szabadtéri program megvalósíthatósága függ attól, hogy az időjárás lehetővé teszi-e a programot aznap, vagy sem. Szeretnénk a jelentkezőkkel kapcsolatban maradni. Amennyiben előreláthatólag nem tudnak részt venni az eseményen a regisztrált időpontban, kérjük, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot. Rossz idő, eső esetén a program vetített, képes előadásként megvalósul az Intercisa Múzeum előadótermében.

Regisztráció kezdete: 2022. SZEP 13. 00:00
Regisztráció vége: 2022. NOV 04. 23:59
Célközönség

Várjuk felnőtt csoportok és iskolás osztályok jelentkezését is. 

A múzeum további programjai
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi építészeti emlékek szocreál tanösvényén
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi építészeti emlékek szocreál tanösvényén
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: városnéző séta
Regisztráció szükséges!
Dunaújvárosban van egy út, melyen végigsétálva visszamehetünk az időben, egészen az 1950-es évekig, a városépítés korai időszakáig. Az akkor uralkodó szocreál stílus, mely a képzőművészeteken át az építészetig mindent áthatott, Dunaújvárosban különösen nagy szerepet kapott. A szocreál a mindennapjaink része, úgy, hogy közben sokan nem is tudnak róla. Fedezzük fel együtt a várost, annak értékeit, ismerjük meg korai történetét!
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján
Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: kirándulás, rendhagyó tárlatvezetés, városnéző séta
Regisztráció szükséges!
A Római Birodalom a Kr.u. I. század végén hozott létre állandó katonai tábort a város területén. Az Intercisában megtelepülő polgári lakosság jólétét kőből épült házaik, gazdag temetkezéseik mutatják. A tavasztól őszig látogatható Római Kőtár és Romkert (Dunaújváros, Római körút) területén a tábor épületének részletei, különböző építészeti elemek, mérföldkövek és a temetőben előkerült szarkofágok, sírkövek tekinthetők meg. A Kőtár közelében több épület - köztük egy római fürdő romjai is megtalálhatók. A Séta, vezetéssel a dunaújvárosi régészeti emlékek tanútján című programra várjuk mindazok jelentkezését, akik érdeklődnek a római kori emlékek iránt. Buza Andrea régész vezetésével, 2022.október 5-én, október 12-én illetve október 19-én szerdánként 15:30 órai kezdettel indul a program, a találkozó az Intercisa Múzeum épület előtt lesz. Rossz idő, esős nap esetén vetített, képes előadáson vehetnek részt a jelentkezők, vagy megbeszélés szerint pótlásra kerül más időpontban. A programon való részvétel ingyenes.Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges!
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Őszbúcsúztató családi délután az Intercisa Múzeumban
Őszbúcsúztató családi délután az Intercisa Múzeumban
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: családi program
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt 2022.október 15-én, szombaton 14-18 óra között megrendezésre kerülő Őszbúcsúztató családi délután az Intercisa Múzeumban című rendezvényre. A részletes programok miatt kérjük keressék fel az Intercisa Múzeum honlapját.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Pincétől a padlásig - Múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban
Pincétől a padlásig - Múzeumi kalandozás az Intercisa Múzeumban
Lejárt program
Program helyszíne: Dunaújváros
Program típusa: rendhagyó múzeumbemutatás
Regisztráció szükséges!
A látogatók elől elzárt múzeumi helyszíneket, ismeretlen múzeumi tevékenységeket, egyedi tárgyakat és leleteket láthatnak és ismerhetnek meg a kalandos kedvű felfedezők. A rendhagyó múzeum bejáráson a pincétől a padlásig bejárhatják a múzeum összes olyan helyiségét, amit hagyományos belépőjeggyel máskor nem láthatnának. Buza Andrea és dr. Keszi Tamás régészek vezetésével fedezhető fel az Intercisa Múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idején, 2022. október 4. - november 11. között minden héten keddtől-péntekig 10-16 óra között választott időpontban indítunk csoportokat, megfelelő számú jelentkező esetén. Program időtartama: körülbelül 60-90 perc. A programon való részvétel ingyenes. Előzetes bejelentkezés és regisztráció szükséges a múzeum elérhetőségein keresztül.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap