RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó Lejárt program
település:
Szentendre
múzeum neve:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.Térkép
napszak: délelőtt, délután
program típusa: előadás, múzeumi foglalkozás, tárlatvezetés
célközönség: felnőttek, múzeumpedagógusok, pedagógusok
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a fenntarthatóság témáját a középpontba helyezve "Csak tiszta forrásból" címmel rendezi meg a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót.

 

 

Részletes program:

https://mokk.skanzen.hu/2022080720-orszagos-muzeumpedagogiai-evnyito

 

Múzeumok Őszi Fesztiváljának 2006 óta az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó a nyitórendezvénye, melyen minden évben átadjuk a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat. 2022-ben pedig immár hatodik alkalommal ismerjük el egy arra érdemes szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Kiváló Múzeumpedagógus díjjal. Idén harmadik alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek. A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását idén is szakmai konferencia követi.

 

Az idei évben a 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében megrendezett „Csak tiszta forrásból” című szakmai konferencián a környezeti fenntarthatóság témakörét körbejáró kérdésekre keressük a válaszokat. Ez a kérdéskör a nem kimondottan természettudományos profillal rendelkező muzeális intézmények és gyűjtemények esetében is számos módon beépíthető a múzeumi programokba, kiállításokba, vagy akár az intézményi működésbe is. A szakmai eseményen olyan praktikus módszereket és kreatív megoldásokat kívánunk bemutatni, amelyeknek köszönhetően a környezeti fenntarthatóság múzeumi környezetben előmozdítható: legyen szó akár a környezetvédelem témáját és a környezeti nevelés módszereit beépítő múzeumpedagógiai foglalkozásokról, a fenntarthatóságot segítő együttműködésekről más szervezetekkel, vagy akár egy-egy intézményhez kötődő és a fenntartható működést célzó építészeti/infrastrukturális megoldásokról.

 

A rendszerint 200-250 főt megmozgató eseményen neves szakértők, előadók által tartott plenáris előadások, a konferencián bemutatott jó gyakorlatok és  helyszínspecifikus workshopok, tárlatvezetések mind arra reflektálnak, hogy a muzeális intézmények milyen sokszínű módon, milyen változatos múzeumi tartalmakkal és szolgáltatásokkal képesek megközelíteni ezt az igen sürgető problémakört. Remek alkalom arra hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok inspirációt meríthessenek, kapcsolatokat építhessenek.

 

 A 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitónak helyet adó Szabadtéri Néprajzi Múzeum rendezvényei szervezése során is nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra. A konferencia cateringjét biztosító Skanzenért Kft. főként hazai alapanyagokat dolgoz fel (az alapanyagok 2/3-a hazai beszállítóktól érkezik, de 100 %-ban magyar alapítású cégeken keresztül). A szállítással járó környezetterhelés csökkentése érdekében lehetőség szerint helyi termelőktől szerzi be alapanyagait, saját pékséget üzemeltet. Elvitelre és helyszíni fogyasztásra fenntartható, ökológiailag biztonságos lebomló csomagolóanyagokat használ. A Skanzenért Kft. az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón is újrahasznosított alapanyagból készült poharakat és üvegpoharakat használ a kávészünetekhez. A felszolgált kávék és teák fenntartható forrásból származnak: az Esőerdő Szövetség tanúsítványával (Rainforest Alliance Certified™) bíró, fenntartható módszerekkel működtetett gazdaságokban előállítottak, és Fairtrade védjeggyel rendelkeznek, a mezőgazdasági termelőknek méltányos árat biztosító cég forgalmazza őket.

  

E-mail:
skanzentitkarsag@skanzen.hu
Jegyárak:

A jelenlegi válsághelyzetre való tekintettel a rendezvényen való részvételt ingyenessé tettük. A helyszínen önköltségesen lesz lehetőség a Skanzen Pékség termékeit, illetve ebédet vásárolni.

Szakmai programok
Programidőpontok:
2022. OKT 04. 10:00 - 17:00
Regisztráció szükséges!
Leírás:

Előzetes online regisztráció szükséges. 

Regisztrációs felület

Regisztrációs határidő: 2022. szeptember 30. 12:00

Regisztráció kezdete: 2022. SZEP 14. 11:00
Regisztráció vége: 2022. SZEP 30. 11:59
Célközönség

Múzeumi szakemberek, pedagógusok

Felelős személy
Név: Milbich Andrea
E-mail: milbich.andrea@skanzen.hu
A múzeum további programjai
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
„Ezt mind fenntartjuk!” - Hagyomány és fenntarthatóság!
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, műhelyfoglalkozás, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára nagyon fontos a hitelesség és a társadalmi felelősségvállalás, így tematikus hetünk célja, hogy tudatosítsuk a fiatal korosztályban, felkeltsük az érdeklődésüket, hogy odafigyelésükkel sokat tehetnek a világért és az otthonunkért. Újra hasznosítással számos elavult, elhasznált vagy régi dolog kaphat új életet, formát vagy feladatot, népi motívumokkal díszítve. Hagyományőreinkkel játszva tanulhat az érdeklődő, miközben kreatív tevékenységet folytatva tölti el az időt autentikus környezetben.
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Ezt mind fenntartjuk! Tanárok és óvoda pedagógusok napja
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: előadás, kirándulás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Erdélyben barangolva A 9. Tanárok és óvodapedagógusok napján az óvodai és iskolában dolgozó pedagógusokat várjuk egy „beavató nyomozásra”, a Skanzenben idén tavasszal megnyílt Erdély-város épületegyüttesbe!
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, speciális foglalkozás, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Szent Márton napjával lezárul a gazdasági év a földeken és megkezdődik az őszi vigadalmas időszak, melyhez számos népszokás és hiedelem kapcsolódik. Kiemelendő az újbor és a libalakoma fontossága, hisz ezek nélkül nincs Márton napi mulatság. Az idei évben a 20-ik Szent Márton Újborfesztiválra kerül sor a Skanzenben. Újborkóstolóval, Márton napi ételkínálattal, csemegékkel, kézműves foglalkozásokkal, játékhelyszínekkel, táncházakkal, vidám őszi társas munkákkal, vásárral várjuk a közönséget a Skanzenben.
Szakmai programok
Szakmai programok
Frissek, fiatalok! 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
Lejárt program
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: egyéb, előadás, időszaki kiállítás, tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ (MOKK) 2022-ben immár tizennegyedik alkalommal rendezi meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, melyre 2022. november 7-8-án a Néprajzi Múzeumban kerül sor. Az esemény társszervezője a Néprajzi Múzeum, mely idén májusban nyitotta meg újra kapuit új épületében, a Liget Budapest projekt részeként a Városligetben.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap