RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Bányászételek Lejárt program
település:
Salgótarján
múzeum neve:
Bányászati Kiállítóhely Múzeum adatai
program helyszíne:
3100 Salgótarján, Zemlinszky út 1.Térkép
napszak: délelőtt
program típusa: előadás
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, középiskolások, nyugdíjasok, pedagógusok
Bányászételek bemutatása


A bánya-és ipartelepek idegen népességének étkezési kultúrája – sajátos ételeik mellett - keveredett az itt élő palóc lakosság étkezési szokásaival. Különleges étel volt a felvidéki liptói munkások (liptákok) kedvenc levese, a krampampula vagy pálinkaleves, amely forró szalonnás zsírba öntött pálinkából vagy rumból állt.

 

Tavasszal a gyermekláncfűből készült „gránersaláta”a szláv nemzetiségű bányászok kedvenc csemegéje volt. Fő tápláléknak számított mind a palócoknál, mind a telepeken a krumpli, amelyet többféle módon készítettek el: levesnek, főzeléknek, paprikásan macsánkának vagy egészben héjasan sütve. A telepeken a szlovák és
magyar bányászcsaládoknál gyakori volt a juhtúrós (brinzás) bányászhaluska (sztrapacska). A
kolóniákon is használták mint az egyik legfontosabb kenyérpótlót, a krumplilaskát, ami tkp. burgonyalepény és hagyományosan a masinán sütötték, amelyet a bányavidékeken bányászlaskának is nevezték.

 

A gombából készült ételek fontos szerepet kaptak a hagyományos táplálkozásban, s számottevő részét adták az ételeknek is. A nyári és koraőszi gombaszezon idején gombapörkölt, sült és rántott gomba került az asztalra. Ősszel savanyúságként tartósították. És természetesen a gombaszezon idején napon aszalták a vargányát, amelyből a karácsonyi káposztaleves készült.

 

A bányászok a bánya előtt sütöttek szalonnát. A barbár szokásról, ahogyan a vezetőség minősítette a szalonna nyársalást, nem lehetett leszoktatni a bányászokat. A kohászok és más tűzkörül dolgozók szalonnát sütöttek: a fém nyársakat, fémből hajlított kenyérpirítókat maguk eszkábálták hozzá. Így született meg a Salgótarjáni Acélgyárban az azóta Nógrádikummá vált és országszerte nagy népszerűségnek örvendő Salgótarjáni szalonnasütő vas, amelyet a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyárban az 1970-es évektől kezdtek gyártani. Maguk állították elő azokat a fém tepsiket is, amelyekben ugyancsak szalonnát vagy kolbászt, hurkát sütöttek. A nyársalás később az egyik legjellegzetesebb szabadidős tevékenységgé vált mind a munkások, mind a tisztviselők körében.

 

Célunk e bányászételek megismertetése a közönséggel és egy-egy étel pl. bányászlaska elkészítése.

Honlap:
www.dornyaymuzeum.hu
E-mail:
titkarsag@starjan.hu; banyamuzeum@gmail.com
Ingyenes program!
Falatnyi múzeum
Programidőpontok:
2024. OKT 22. 10:30 - 11:30
Felelős személy
Név: Bodrogi Szabina
Cím: 3100 Salgótarján, Múzeum tér 2.
Telefon: 32/520-700
E-mail: muzped.dornyay@gmail.com
A múzeum további programjai
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Bányafitnesz
Bányafitnesz
Lejárt program
Program helyszíne: Salgótarján
Program típusa: speciális foglalkozás
A bányamentők élete
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
A szalonnasütővas mint Nógrádikum
Lejárt program
Program helyszíne: Salgótarján
Program típusa: műhelyfoglalkozás
A szalonnasütővas története.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2023MŐF 2022MŐF 2021
Nemzeti Kulturális Alap