A bánya-és ipartelepek idegen népességének étkezési kultúrája – sajátos ételeik mellett - keveredett az itt élő palóc lakosság étkezési szokásaival. Különleges étel volt a felvidéki liptói munkások (liptákok) kedvenc levese, a krampampula vagy pálinkaleves, amely forró szalonnás zsírba öntött pálinkából vagy rumból állt.
Tavasszal a gyermekláncfűből készült „gránersaláta”a szláv nemzetiségű bányászok kedvenc csemegéje volt. Fő tápláléknak számított mind a palócoknál, mind a telepeken a krumpli, amelyet többféle módon készítettek el: levesnek, főzeléknek, paprikásan macsánkának vagy egészben héjasan sütve. A telepeken a szlovák és
magyar bányászcsaládoknál gyakori volt a juhtúrós (brinzás) bányászhaluska (sztrapacska). A
kolóniákon is használták mint az egyik legfontosabb kenyérpótlót, a krumplilaskát, ami tkp. burgonyalepény és hagyományosan a masinán sütötték, amelyet a bányavidékeken bányászlaskának is nevezték.
A gombából készült ételek fontos szerepet kaptak a hagyományos táplálkozásban, s számottevő részét adták az ételeknek is. A nyári és koraőszi gombaszezon idején gombapörkölt, sült és rántott gomba került az asztalra. Ősszel savanyúságként tartósították. És természetesen a gombaszezon idején napon aszalták a vargányát, amelyből a karácsonyi káposztaleves készült.
A bányászok a bánya előtt sütöttek szalonnát. A barbár szokásról, ahogyan a vezetőség minősítette a szalonna nyársalást, nem lehetett leszoktatni a bányászokat. A kohászok és más tűzkörül dolgozók szalonnát sütöttek: a fém nyársakat, fémből hajlított kenyérpirítókat maguk eszkábálták hozzá. Így született meg a Salgótarjáni Acélgyárban az azóta Nógrádikummá vált és országszerte nagy népszerűségnek örvendő Salgótarjáni szalonnasütő vas, amelyet a Salgótarjáni Vasöntöde és Tűzhelygyárban az 1970-es évektől kezdtek gyártani. Maguk állították elő azokat a fém tepsiket is, amelyekben ugyancsak szalonnát vagy kolbászt, hurkát sütöttek. A nyársalás később az egyik legjellegzetesebb szabadidős tevékenységgé vált mind a munkások, mind a tisztviselők körében.
Célunk e bányászételek megismertetése a közönséggel és egy-egy étel pl. bányászlaska elkészítése.