RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
A pókok legtermetesebb képviselői a madárpókok: lábfesztávolságuk akár 30 cm is lehet. esetenként bizony sokkolónak is nevezhető méretük ellenére közel sem a legveszélyesebb pókok, mérgük nem halálos idegméreg. Étrendjük a különféle ízeltlábúaktól a kise Lejárt program
település:
Budapest
múzeum neve:
Magyar Természettudományi Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
1083 Budapest, Ludovika tér 2-6.Térkép
napszak: délután, este
program típusa: családi program
célközönség: családok
Ha halloween, akkor pókok, denevérek, baglyok, ha Természettudományi Múzeum, akkor ráadásul tudomány és játék. Arachnománia élő állatokkal

Közeleg az őszi szünet a halloweennel és jó sok szabadidővel a gyerekeknek. A felnőttek feje felett pedig sötét felhők gyülekeznek: milyen programot találjanak ki nekik, és persze saját maguknak. Nem kell vesződnötök, mi már kitaláltuk, mivel várunk benneteket Halloween előestéjén.

Program:

Minikiállítás - óriási rovardobozok, tele óriási madárpókokkal

A pókokkal kapcsolatos negatív asszociációk úgy szövik be gondolatainkat, mint e megbélyegzett nyolclábúak a Halloweent és Csipkerózsika százesztendős álmának kastélyát a mesében.  Ezen persze nem sokat segített az Arachnofobia című sikerfilm sem, pedig a pókok – a denevérekhez hasonlóan – nagyon hasznos állatok, ráadásul legtöbb fajuk az emberre ártalmatlan.
A pókok – néhány kivétellel – ragadozók. Zsákmányukat a csáprágójukkal ejtik el, majd miután méregmirigyük váladékával megbénították, és emésztőnedveikkel külsőleg megemésztették, felszívják. Sok fajuk a potrohukon lévő szövőszemölcsök által termelt váladékból hálót sző, ám vannak olyan fajok, mint például az itt kiállított madárpókok,  amelyek nem készítenek hálót a zsákmány elfogásához.
Magyarországon mindössze néhány számunkra is kellemetlen mérgespókfaj él. A legnagyobb közülük a szongáriai cselőpók, amely küllemében emlékeztet ugyan a madárpókra, de rendszertanilag viszonylag távol áll tőlük. Védett állat, marása nem halálos, bár igen fájdalmas. Leginkább homokos, szikes vidékeken fordul elő. Nem sző hálót, hanem 30-40 cm hosszú, függőeleges üregeket váj a talajba, innen lesi áldozatát.
A lakáson belül leginkább keresztespókkal, kaszáspókkal vagy házi zugpókkal találkozhatunk. Ne ijedjünk meg ezektől az ízeltlábú ragadozóktól, mielőtt üldözőbe vennénk őket, vegyük szemügyre otthonunk zugaiba szőtt hálóikat: mennyi, az emberre nézve sokkal kellemetlenebb, kártékonyabb, adott esetben veszélyesebb rovar kapálódzik bennük halálra ítélve…
A pókok legtermetesebb képviselői a madárpókok:  lábfesztávolságuk akár 30 cm is lehet. esetenként bizony sokkolónak is nevezhető méretük ellenére közel sem a legveszélyesebb pókok, mérgük nem halálos idegméreg. Étrendjük a különféle ízeltlábúaktól a kisebb rágcsálókig sokféle zsákmányállatot felölel, ezeket nem fogóhálóval, hanem lerohanással kapják el. Csáprágóikat védekezésnél is használják, de sok faj a támadóit egy másik módszerrel is el tudja riasztani: az utótestüket borító horgas szőröket lábaikkal képesek lesöpörni és azok finom horgaikkal irritálón fúródnak az ellenfél bőrébe, nyálkahártyájába. Nyolc apró szemük adta nem túl jó látásuk mellett a környezetükben zajló, akár legfinomabb rezgések érzékelése segíti tájékozódásukat. A madárpókok elsősorban a trópusi régiókban élnek, mintegy ezer képviselőjük egyike se él hazánkban szabadon, terráriumi tartásuk viszont egyre elterjedtebb.

A program apropóján kiállított madárpókok Tóth Krisztián budapesti amatőr madárpókász szívességéből láthatók múzeumunkban. Ezek az állatok egytől-egyig fogságban tenyésztett és természetes haláluk után preparált egyedek.

Élőállat-bemutató: madár- és más pókok, bütykös csótányok, botsáskák, egyéb ízeltlábúak - élménybiológia a "Bogaras vagyok" csapattal

Találkozzatok botsáskákkal, levélutánzó sáskákkal, lepkehernyókkal, soklábúakkal, rákokkal, a Föld legnagyobb csótányaival, madárpókkal, skorpióval. Ha eddig rettegtetek vagy viszolyogtatok tőlük, az érzékenyítő program eloszlatja a félelmeket, ellenérzéseket. Ha szeretnétek, az állatokat kézbe is vehetitek - a madárpók és a skorpió kivételével.

Életciklus-preparátumok, modellek, képes könyvek, mágneses tabló segíti az alaposabb megismerést, és persze nem marad el a kreatív és játékos foglalkozás sem.

Denevérbemutató Nagy Ágnessel - élő denevérek az Állatkert Denevérmentő programjának munkatársával, preparált denevérek a múzeum szakembereivel

A denevérek sokszor megjelennek a Halloween kapcsán, mint az éjszaka rettegett állatai. Sajnos erre nagyon sok film, rajzfilm és egyéb történet is rájátszik, pedig az egyik leghasznosabb állatcsoportról van szó. Hazánkban 28 denevérfaj él, közülük mindegyik védett vagy fokozottan védett. Többségük megritkult, de van néhány gyakoribb denevér, amelyeket esténként repkedni láthatunk településeinken is. Rovarpusztító tevékenységük segít védekezni a szúnyogok és a mezőgazdasági kártevők elleni harcban.

Mivel rejtett, éjszakai életmódot élnek, sötét helyeken bújnak meg, a denevérekhez nagyon sok babona, hiedelem kötődik, és sokan tartanak tőlük különböző tévhitek miatt. Mindenki ismeri Drakula gróf történetét, és sokan úgy gondolják, hogy Magyarországon is élnek vérszívó denevérek. Ezek a fajok azonban csak Közép- és Dél-Amerikában fordulnak elő és ott sem a játékfilmekben ábrázolt módon viselkednek. Valójában a lábasjószágokra szállva apró sebet ejtenek és az ott kiszivárgó vért nyalogatják fel. Hosszú hajú lányokat szoktak azzal ijesztgetni, hogy a denevér belerepül a hajukba és annyira belegabalyodik, hogy azt le kell vágni, de persze ez sem igaz. A denevérek ultrahanggal tájékozódnak, reptük hihetetlenül fordulékony, ezért könnyen kikerülik az embert. Az európai fajok többsége rovarevő, ezért soha nem vetemednének arra, hogy a szalonnát megdézsmálják, pedig sok helyen még ma is él ez a hiedelem.

Bagolybemutató - élő bagoly testközelből és montírozott baglyok vitrinben

Museocaching - tárgykereső játék szerte a múzeumban

16.30-17.30: Halálian jó történet - mese, művészet és bábjáték a Barboncás társulattal

Kiss Ágnes kortárs bábjátéka 60 percben. "A bőrönddíszletes előadás jóval túllép a bábok mozgatásán, élő szereplőként valódi partnere a bábfiguráknak, perel velük, segíti őket, de olykor ő az, akit a megtüzesedett fababák ledorongolnak. Ebben a finom viszonyban, a (főként művészet és élet közti) határokra fittyet hányó Játék vérbeli élvezetében ragadható meg leginkább Kiss Ágnes művészi stílusa, ami a műfaj kötelező könnyedsége mellett mindig kellemes mélységet is lop alkotásaiba" - írja az előadásról a Revizor kirtikai portál

Ízeltlábúak mikroszkóp alatt

"Tökösködés" - arcfestés és kézműveskedés Halloween jegyében
Díszítsük fel egysütt a múzeum kertjét! Hozzatok faragott tököt, lámpásokat, este kitesszük a múzeum kertjébe!

Honlap:
http://nhmus.hu/programok/arachnomania
E-mail:
mtminfo@nhmus.hu
Jegyárak:

A program teljes árú részvételi díja: 800 Ft

Kedvezményes jegy: 400 Ft

A programra váltott belépőjeggyel 14 órától a múzeum összes kiállítása és a dinókert is megtekinthető.

A belépés INGYENES minden, az alkalomhoz illő JELMEZBEN érkező gyereknek.

Múzeumi szünetelő
Programidőpontok:
2019. OKT 30. 14:00 - 19:00
Látnivalók a környéken
Speciális szállásajánlatok a környéken
A múzeum további programjai
16+ Felfedezők nyomában!
16+ Felfedezők nyomában!
Museocaching újratöltve:Felfedezők nyomában – Hajsza téren és időn át
Museocaching újratöltve:Felfedezők nyomában – Hajsza téren és időn át
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: egyéb
Barangolj a kiállításban és gyűjtsd össze saját virtuális kollekciódat! Járj a felfedezők nyomában, keresd meg a hozzájuk kapcsolódó tárgyakat, készíts velük szelfit és oszd meg velünk is! A legjobb gyűjtemények feltöltőire nyeremény vár.
Kiemelt tematika: Tudományos találkozások a múzeumban
Kiemelt tematika: Tudományos találkozások a múzeumban
Műhelytitkok – Találkozz az igazi felfedezőkkel!
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: rendhagyó műhelyfoglalkozás, rendhagyó műtárgybemutatás
Beavatunk a múzeumi munka kulisszatitkaiba. Interaktív bemutatóinkon láthatod, és szakértőinkkel együtt vizsgálhatod a gyűjtőutak során fellelt példányokat. Kipróbálhatsz preparálási fogásokat, és kérheted muzeológusaink, preparátoraink szaktanácsait.
Kiemelt tematika: Tudományos találkozások a múzeumban
Kiemelt tematika: Tudományos találkozások a múzeumban
Felfedezők nyomában: Holdra szállás és az univerzum csodái a múzeumban
Felfedezők nyomában: Holdra szállás és az univerzum csodái a múzeumban
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: családi program, műterem-látogatás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés
Holdra szállás és az univerzum csodái a múzeumban Vegyél részt a nagy kalandban! Interaktív ismeretterjesztő és kézműves foglalkozás a „Vitrinek teli Holddal” kiállításhoz kapcsolódóan és tárlatvezetés az Asztrofotó kiállításban Francsics Lászlóval
Múzeumi Őszbúcsúztató
Múzeumi Őszbúcsúztató
Állatok napja – Legyél te is városi természetbúvár!
Állatok napja – Legyél te is városi természetbúvár!
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: családi program, városnéző séta
Védett fajok, gyógynövények, rejtőzködő állatok – egy szelet természet a város közepén. Fedezd fel velünk! Természetbúvár-sétákkal várunk a múzeum kertjében és a szomszédos Orczy-kertben.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Íjászbemutató a Magyar Történelmi Íjász Társasággal
Íjászbemutató a Magyar Történelmi Íjász Társasággal
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: rendhagyó műtárgybemutatás
A Magyar Történelmi Íjász Társaság íjászbemutatóval várja az érdeklődőket. A foglalkozás során a pusztai lovasíjász harcos teljes íjászfelszerelésének készítési fázisait ismerhetjük meg. Milyen anyagokkal, szerszámokkal és hogyan dolgoznak?

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2018MŐF 2017MŐF 2016
Nemzeti Kulturális Alap