RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Ostromséta
település:
Budapest
múzeum neve:
HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
1014 Budapest, Kapisztrán tér 2-4.
2020-ban a Magyarországi harcok végének 75. évfordulójára emlékezünk. Budapest ostroma a második világháború egyik legpusztítóbb ütközete volt, melynek nyomait a város a mai napig magán viseli. A HM HIM munkatársai Online Vársétára invitálják az érdeklődőket, melyen bejárhatják a Várnegyed és az ostrom legfontosabb budai helyszíneit.

2020-ban a Magyarországi harcok végének 75. évfordulójára emlékezünk. Budapest ostroma a II. világháború egyik legpusztítóbb ütközete volt, melynek nyomait a város a mai napig magán viseli. 1944 decembere és 1945 februárja között nemcsak a Duna-hidak semmisültek meg, de a város épületeinek több mint kétharmada szenvedett jelentős károkat. Pest 1945. január 18-i elestével a harcok áttevődtek az addig kevesebbet szenvedett budai oldalra. Az utánpótlási gondok ekkora már fokozottan jelentkeztek, a budaörsi reptér elvesztésével csak a repülőgépekről ledobott ellátmányban bízhattak a védők. A megmaradt német-magyar alakulatok, mintegy 44.000 fő, 1945. február 13-án kísérelték meg a Várnegyedből való kitörést, de a Széna és a Széll Kálmán téren már a felkészült szovjet csapatok várták őket. Hatalmas veszteségek árán, csupán 800 katonának sikerült a városból kijutnia, és elérnie a német vonalakat Perbál térségében.

A HM HIM munkatársai vársétára invitálják az érdeklődőket, melyen bejárhatják a Várnegyed és az ostrom legfontosabb budai helyszíneit.  A kialakult egészségügyi kockázatokra való tekintettel az Ostromséta, kollégáink tolmácsolásában, eredeti helyszíneken, online lesz megtekinthető.

E-mail:
webmaster@mail.militaria.hu
Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk!
Felelős személy
Név: Horváth Gergely
Cím: 1014 Bp. Kapisztrán tér 2-4.
Telefon: +36-1-325-16-18
E-mail: muzeumpedagogia@mail.militaria.hu
Látnivalók a környéken
Speciális szállásajánlatok a környéken
A múzeum további programjai
Pincétől a padlásig
Pincétől a padlásig
Múzeum a háborúban
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
A „Pincétől a padlásig” idei programjában nem a fizikai, hanem a virtuális térben ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Hadtörténeti Múzeum rejtett zugaival. Az online előadás a múzeum épületének és gyűjteményének II. világháborús sorsát mutatja be.
Utazó múzeum
Utazó múzeum
Zrínyi Miklós és a Szigeti Veszedelem
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Múzeumpedagógiai foglakozásunk során a fiatalok megismerkedhetnek a költő-hadvezér életével és munkásságával. Bemutatjuk a 17. század Magyarországán jellemző hadviselést, valamint Zrínyi téli hadjáratát és legfőbb műveit, köztük a Szigeti Veszedelmet. Az online is elérhető foglalkozást fegyverbemutató és kisebb feladatok színesítik.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2019MŐF 2018MŐF 2017
Nemzeti Kulturális Alap