RólunkProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Tanárok Éjszakája 2014-ben újra

Tanárok Éjszakája 2014-ben újra

Tanárok Éjszakája 2014-ben újra

Összesen 82 féle programmal várják a hazai múzeumok a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Tanárok Éjszakája tematikához kapcsolódva a pedagógusokat, a programokra nem kizárólagos jelleggel, de az esetek túlnyomó többségében október 10-én pénteken este kerül sor.

A hat héten át zajló kulturális fesztivál egyik kiemelt eseményének számító Tanárok Éjszakájának nem titkolt célja, hogy hidat verjen, vagy a már kiépített hidakat megerősítse az iskolák és a múzeumok között. A múzeumok inspirációforrásként kívánják megmutatni magukat az oktatási szakemberek számára, és az is a nem titkolt hosszú távú céljaik között szerepel, hogy az innovációra fogékony pedagógusok közreműködésével kineveljék a jövő múzeumlátogatóit.

A programokról általánosságban elmondható, hogy a szervezők, múzeumpedagógusok és muzeológusok interaktív tapasztalatcserére várják a különböző tudományszakok vagy művészeti ágak iránt érdeklődő pedagógusokat, akiknek lehetőséget biztosítanak rá, hogy kicsit másként is megismerhessék a kiállításokat, a múzeumok múzeumpedagógiai kínálatát, azaz betekintsenek a színfalak mögé.

Fórumozunk

A programok ötvözik a kellemeset a hasznossal, a szakmai konzultációt a kikapcsolódással, az eddig elért eredmények áttekintését a közös jövő tervezgetésével. A tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum például előrehozott pedagógus napot tart, melyen oklevéllel köszöni meg azoknak a pedagógusoknak a munkáját, akik az előző évben osztályaikat elhozták a múzeumba. A készülő Alkaloida kiállítás kapcsán brainstormingot is szerveznek, melynek vezetői történelem és kémia szakos tanárok lesznek.

A szentendrei Skanzenben pedagógusoknak és szülőknek szóló Az ÉN tankönyvem című programján lehetőséget teremt a nagy találkozásokra, a különböző intézményekből érkező, de egy húron pendülő kollégák „tantestületi értekezleten” vitathatják meg, hogy mit is gondolnak az ideális tankönyvről.

Direkt marketing

Az iskolák és muzeális intézménye sikeres együttműködéseinek demonstratív bemutatása sem maradhat ki a kínálatból. A Szent Györgyi Albert Szakközépiskola iparművészeti tagozatának tanárai például egy összművészeti projektet mutatnak be a békéscsabai Munkácsy Emlékházban a Tanárok Éjszakáján arról, hogyan lehet ötvözni a tanítást és a kreativitát. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban hangsúlyt fektetnek a fesztivál további kínálatának propagálására is: a Tanárok Éjszakájának bemutatják a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló "Utazó múzeum" címen iskoláknak ajánlott ingyenes programcsomagot.

Csúcs ez az érzés!

Felfokozott hangulatra és robbanásveszélyes kísérleti vártanra számíthatnak a pedagógusok a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeumban, ahol a kiállítóterek laboratóriummá alakulnak, és bebizonyosodik, hogy nemcsak a történelem óra idején érdemes ellátogatni múzeumba. Az óbudai Aquincumi Múzeum legnépszerűbb múzeumpedagógiai foglalkozásainak bemutatóján a pedagógusok akár belebújhatnak egy gladiátor bőrébe is vagy római módra házasodhatnak és ókori kézműves technikákat sajátíthatnak el. Az Iparművészeti Múzeum is élményközpontú programokkal csábítja az egy este erejéig diákká avanzsáló pedagógusokat: századfordulós welcome-drinkkel, varázslatos kilátással és rejtett területeket felfedező sétával készülnek.

Mozgásban

Szombathelyen a Vasi Skanzen szó szerint fergeteges forgatagot ígér a „Tanárok (görbe) éjszakáján”, a Szakmai előadásokon kívül forgószínpadszerűen körbejárható és kipróbálható múzeumpedagógiai foglalkozásokkal készülnek a magyar-szlovén kétnyelvű kártyajátéktól kezdve a „Gyümölcsész” című, gyümölcstermesztést bemutató foglalkozásig.

A mozgóképkultúra kap kiemelt szerepet a Petőfi Irodalmi Múzeum Tanárok Éjszakája programján. Madách Imre halálának 150. évfordulójához és a múzeum Madách-kiállításához is kapcsolódva Jankovics Marcell rajzfilmrendezővel a Tragédia adaptációjáról beszélget majd Gajdó Tamás színháztörténész. A beszélgetés után levetítik Az ember tragédiája című animációs filmet.

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet - Pedagógiai Könyvtár és Múzeum is unikális dologgal készül, eredeti diákat vetítenek az Uránia sorozatból ívfényvetítővel, a hajdani előadások élőképeit pedig diákszínjátszók elevenítik meg.

Nem esik messze az alma a matertől...

A múzeumi szakemberek természetesen saját mestereikről, tanáraikról sem feledkeznek meg, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeummal kapcsolatban álló, ma már emblematikusnak számító személyiségek beszélgetnek tanítványaikkal egy-egy műtárgy kapcsán. Besenyszögön, a Vehiculum-házban pedig a pedagógus pálya felejthetetlen pillanatait felidéző „sztorizásokra” készülnek, az élményeket gyűjteményezés céljából hangrögzíteni is fogják.

Újítások

A 2014-ben második alkalommal megrendezésre kerülő Tanárok Éjszakáján kiemelt szerepet kap az IKSZ, vagyis a múzeumi környezetben végzendő Iskolai Közösségi Szolgálatban rejlő lehetőségek bemutatása. A Magyar Nemzeti Múzeum például IKSZ-faktor az MNM-ben alcímmel rendezi meg a programját a Tanárok Éjszakáján.

További újdonság, hogy az idei őszi fesztiválforgatagban nem csak egyetlen napot szentelnek a múzeumok a pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak. Október 10-én Boldizsár Ildikó mesekutatóval és meseterapeutával lehet majd beszélgetni a mese alkalmazási módjairól a Petőfi Irodalmi Múzeum Mesemúzeumában. A Marcali Múzeum tavaly a gimnáziumi tanárok számára szervezett Múzeumi Kossuth Vacsorát, idén pedig az óvodapedagógusokat várják a terített asztalhoz. Az első magyarországi óvodák megalapítójának, Brunszvik Teréznek a névnapján, október 15-én pedig kimondottan az óvodapedagógusokra irányul a figyelem: „Gyermekkertészek" virágai címmel például időszaki kiállítás nyílik berettyóújfalui óvónők alkotásaiból a Bihari Múzeumban.

 

Az összeállítást készítette:

Kajári Gabriella

SZNM MOKK

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

itthon.hu

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2018MŐF 2017MŐF 2016
Nemzeti Kulturális Alap