RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Válogatás az oktatáshoz és tudásátadáshoz köthető ...

Válogatás az oktatáshoz és tudásátadáshoz köthető programokból

2016. szeptember 26. és november 13. között több mint 80 hazai település muzeális intézményeiben kerül megrendezésre a Múzeumok Őszi Fesztiválját – idén immár 11. alkalommal. Az országos kulturális rendezvénysorozat lehetőségek gazdag tárházával várja az oktatási intézményeket, hiszen kiemelt célcsoportjába tartoznak a pedagógusok és a diákok.

Az Építs hidat – Híd, ami összeköt! mottóval szervezett idei fesztivál – melynek rendezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) – egyik fő célkitűzése, hogy valódi hidak épüljenek a muzeális intézmények és oktatási intézmények között. Szeretnénk elősegíteni, hogy igazi párbeszéd alakuljon ki a két terület képviselői közötti, a pedagógusok és diákok közvetlen közelről tapasztalhassák meg, milyen élményeket tartogat a muzeális intézmények által képviselt szórakoztatva tanulás módszere.

Az idei fesztiválon a muzeális intézmények közel 1700 változatos programeseményt kínálnak 10 féle témakörben.

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája alkalmából a múzeumok 60-nál is több beavató jellegű, inspiráló ugyanakkor szórakoztató programmal látják vendégül a pedagógusokat. Nem titkolt célunk, hogy az így szerzett fesztiválélmények által megérintett pedagógusok a jövőben még bátrabban használják az iskolán kívüli oktatás egyik legfontosabb helyszínének számító múzeumokat.

A pedagógusok mellett természetesen az óvodapedagógusokra is gondoltunk, országszerte 36 nekik szóló fesztiváleseményt (tapasztalatcseréket, múzeumi kulisszatitkokat, módszertani előadásokat) kínálnak a múzeumok az Óvodapedagógusok napja tematikához kapcsolódva.

A 2016-os év egyik újdonságaként az iskolai őszi szünet tartalmas eltöltésére is kínálunk izgalmas megoldásokat: október 29. és november 6. között az őszölő diákságot 60 különféle múzeumi program várja az Ősz(i)re hangoltuk – Programok az őszi szünetre tematika jóvoltából.

A fesztivál nem csak időben, de térben is rugalmas, így a muzeális intézménnyel nem rendelkező vagy hátrányos helyzetű településeken működő oktatási intézmények sem maradnak majd fesztiválprogram nélkül. Az Utazó múzeum tematika kapcsán idén 60-nál is többször lépnek kis saját falaik közül a múzeumok, melyek között lesznek olyan „Bőröndmúzeumok” is, melyek egészen az iskolákig szállítják múzeumpedagógiai foglalkozásaikat.

A múzeumok kulturális szórakozóhelyként is megállják a helyüket. Ezt szeretnénk bizonyítani a 16+múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban tematikához kötődő 70 féle fesztiválprogrammal is, melyek meghökkentő módszerekkel – kaland-játékkal körítve vagy a krimik hangulatát megidézve – ébresztik rá a tizenéveseket, hogy múzeumba járni és új ismereteket szerezni nem kényszer, hanem menő dolog.

Fontosnak tartjuk az egyéni és csoportos kreativitás ösztönzését, így az Alkossunk együtt! tematikához kapcsolódva több mint 50 múzeumi programon lesz lehetőség kicsiknek és nagyoknak, pedagógusoknak és diákoknak a közös alkotásra. TÉR-KÉP avagy hídon álló útonállók? címmel gyermekeknek szóló alkotópályázatot is meghirdettünk egyéni pályázók, osztályok és tanulócsoportok számára. Arra hívunk minden alkotókedvű gyermeket, hogy szabadon választott technikával készítsen térképet arról, miként tud eljutni a kedvenc múzeumába.

Az ide kattintva elérhető  táblázatunkban a fesztivál gazdag kínálatából szemezgettünk, hogy még konkrétabb lehetőségeket villantsunk fel a Múzeumok Őszi Fesztiválja által az oktatási intézményeknek, pedagógusoknak és diákoknak nyújtott programkínálatból.

A részletes programkínálatért és az alkotópályázatunkról szóló bővebb információért kérjük, látogasson el a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016 hivatalos honlapjára a www.oszifesztivál.hu címre.


Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap