|
| | | | Általános információk | | A Szegedet romba döntő Nagyárvíz után mérnökök tervezték újra a város tereit, utcáit, lakóházait. Lechner Lajos az alföldi életmódot és a régi hagyományokat szem előtt tartva tervezte meg az új lakóházakat. a típustervek deszkás oromzata megőrizte a barokk korban is jellemző napsugaras díszítményt, a legszebb darabjai Alsóvároson találhatók, bár napjainkra a számuk töredékre zsugorodott.
Bálint Sándor néprajzkutató a barokk Istenszem (alsóvárosiak ajkán Istenszöm), a Szentháromságot jelképező oltalmazó, bajelhárító háromszög népi megfogalmazását látta a napsugaras oromzatokon. A szentháromság barokk tisztelete, a napsugaras oromdísz korai rendeltetése minden bizonnyal már feledésbe merült, de jellegzetes hagyományos kialakítása a 20 század első évtizedeiben is fennmaradtak.
| | | | | Napsugaras Tájház | Szeged | | Nyíl utca 43. | | E-mail: szegedalsovarosi.tajhaz@gmail.com | | Telefon: +36-30-501-2822 | | www.napsugarashaz.hu | | címke: tájház, Szeged, paprika, néprajz, napsugaras házak | | nyitva tartás megközelítés | | | Megközelítés:
| | Belvárosból 1 és 2 villamossal
Bartók térről 74-es busszal | nyitva tartás megközelítés | | | Hétfő: zárva Kedd: 8:00-16:00 Szerda: 8:00-16:00 Csütörtök: 10:00-18:00 Péntek: 10:00-18:00 Szombat: 10:00-18.00 Vasárnap: zárva | | A fenti időpontokon kívül előzetes bejelentkezés alapján, igény szerint megtekintető a tájház.
Nyári nyitva tartás: június 15.- augusztus 31.
kedd-szombat: 10:00-18:00 | | | | | | | A múzeum további programjai | | | | Mögérett a parika mög...- paprikaünnep | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás | | Régen ősszel Szeged- Alsóváros megtelt paprika illattal. Ne volt olyan ház a városrészben,
ahol ne fűzték, szárították, hasították vagy éppen mosták volna a magokat. | | | | | | | | | Ládafia-Ősz | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, kézműves foglalkozás | | A kelengyés ládák különlegessége a rövidebb oldalán található fedéllel ellátott kis titkos tároló rész a ládafia, ahová a legféltettebb kincseiket rejtették a tulajdonosaik. Ládafia programunk során mi is a környezetünkben található természeti kincseinek nyomába eredünk. | | | | | | | | | A szegedi tarhonya | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás | | A tarhonya útja a szérűtől a világkiállítási: tarhonyakészítés szereplői, szegedi tarhonya világhódító útja, „tarhonyakongresszus” A tarhonya a 17-18. századtól kezdett népszerű paraszti étel lenni. Szegeden a Nagyárvíz (1879) után rohamosan nőtt a népszerűsége. | | | | | | | | | Török búza,édös málé... | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | | Az Újvilágból származó kukoricát Szegeden a szegény sorsú családok termesztették. Számuk annyira jelentős volt, hogy egész városrészt neveztek el róluk, ahol az utcasarkokon fehér kendővel borított talicskákban árulták öreg asszonyok a főtt kukoricát. | | | | | | | | | „Mert paprika nélkül nem bír elleni a világ…” paprikatermesztés hagyományai Szeged- Alsóvároson -kultúrséta | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: városnéző séta | Regisztráció szükséges! | | A fűszerpaprika a 19. századtól Szeged város nevével szorosan összekapcsolódott. Néhány évtizeddel később pedig az egész világ Bécstől az Egyesült Államokig megismerte a szegedi paprika nevét. | | | | | | | | | Ősz, ősz, ősz | Lejárt program | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: kézműves foglalkozás, múzeumi foglalkozás | | Az őszi séták alkalmával gyakran zsebünkbe kerül egy-egy színes levél, makk, gesztenye, gubacs, fakéreg vagy más őszi termés. | | | | | | | | | A szegedi tarhonya az irodalomban | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: előadás, gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Számos szegedi író, költő munkáiban jelenik meg a különféle tarhonyás étel elkészítésének fortélyai, tarhonyás ételek fogyasztásának alkalmai, készítőinek életkörülményei | | | | | | | | | „Cipóval eszi a kenyeret!”- kenyérsütés hagyományai | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | A parasztcsalásokban a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer. Hiszen a gazdának, a családi letetet megszervező és irányító személy joga volt megszegni. Számos hiedelem és szokás kapcsolódik a kenyér készítéséhez. | | | | | | | | | Élet a konyhában- népi táplálkozás | Program helyszíne: Szeged | Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Egy parasztház konyhai eszközei mit árulhatnak el a rég kor emberének az étkezési szokásairól? Valóban a tej és a kenyér volt a legalapvetőbb élelmiszer? Hányszor ettek naponta? A gazdasszony egész napját a konyhában töltötte? Ők is mást ettek ünnepnapokon? | | | | | | | |