Múzeum adatlapja | | |
| | | | Általános információk | | Hogyan éltek a várban a 16. században, kik voltak a várvédők, hogyan rendezkedett be a szandzsák bég? A várakról kialakult képpel szemben a gyulai erődítmény sík terepen áll, s az adottságoknak megfelelően a legkönnyebben hozzáférhető, helyben rendelkezésre álló agyag adta téglából épült. Az elhelyezkedés és az építőanyag ellenére a 16. század második felében Eger és Szigetvár mellett az ország három legerősebb végvárának egyike volt. A valamikori Magyar Királyság egyetlen épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavárában 24 kiállító terem mutatja be, hogyan nézett ki a várbörtön, az éléstár, a sütőház, a kovács- és a fazekasműhely. Megtudhatjuk, hogyan rendezkedett be a várúr és a várúrnő, miben különbözött a török szandzsákbég hivatali szobája a magyar várúrétól, vagy milyen fegyverekkel harcoltak az elmúlt évszázadokban. | | | | | Gyulai Vár | Gyula | | Várkert | | E-mail: info@gyulakult.hu | | Telefon: 06-66/463-544 | | gyulakult.hu ; www.gyulavara.hu | | Kedvezmények: MÁV-kedvezmény, pedagógus-kedvezmény | | nyitva tartás megközelítés | | | A Gyulai Vár a belvárosban, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközponttal és a Várfürdővel szemben található. A város Budapest felől az M5 autópályán, majd a 44-es úton, míg Szeged és Debrecen felől a 47-es úton, Békéscsabán keresztül közelíthető meg. | nyitva tartás megközelítés | | | Hétfő: zárva Kedd: 10:00-18:00 Szerda: 10:00-18:00 Csütörtök: 10:00-18:00 Péntek: 10:00-18:00 Szombat: 10:00-18:00 Vasárnap: 10:00-18:00 | | A jegykiadás utolsó időpontja – esetleges korábbi zárás esetén is – zárás előtt egy órával. | | | | | | | A múzeum további programjai | | | | Középkor asztalánál | Lejárt program | Program helyszíne: Gyula | Program típusa: előadás, gasztronómiai program | | Az ismeretlensége ellenére (vagy épp annak okán) oly izgalmas középkori gasztronómia a témája ennek a programunknak. Tudjuk, hogy érdekel: miket ettek és milyen ételeket szerettek akkoriban, vagy hogy milyen fűszereket használtak. Az ételek elkészítése és a tartósítás titkainak felfedése után még az is kiderülhet: létezett gasztronómia a középkorban is. Az előadáson középkorban kedvelt finomság kóstolásával teheted próbára a bátorságodat. | | | | | | | | | Hódítók csemegéje | Lejárt program | Program helyszíne: Gyula | Program típusa: előadás, gasztronómiai program | | Gyulán 129 évet töltöttek az oszmánok, olyan jó volna tudni, milyen ételeket ettek. Mit szólnál, ha elárulnánk, hogy egyiket-másikat te magad is fogyasztod még? Érdekességeket hallhatsz, jellegzetes csemegéket kóstolhatsz az oszmán-török gasztronómiából ezen az előadásunkon. | | | | | | | | | Vitézek vacsorája | Lejárt program | Program helyszíne: Gyula | Program típusa: családi program, gasztronómiai program | Regisztráció szükséges! | | A történelmet fogod megkóstolni, ha a vár vitézeivel töltöd ezt a néhány fertályórát. Szablyavívás bemutatójukat követően megízlelheted a vacsorájukat, amelyet finom borok és gyümölcsökből vagy gyógynövényből készült frissítők fűszereznek. Előzetes regisztrációhoz kötött! | | | | | | | | | Látványkonyha a várban | Lejárt program | Program helyszíne: Gyula | Program típusa: családi program, gasztronómiai program | | Nemcsak vitézei, kovácsa és solymásza van a gyulai várnak, de egy hatalmas kemencéje is, amely a 18. század óta szolgálja ki a várnépet. Ezen a napon ismét felfűtjük, hogy megmutassuk, hogyan használták eleink, és megismerkedhess a sütési folyamattal is. Garantáljuk az élményt, ahogyan a kóstolót is. | | | | | | | |