RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
Múzeum adatlapja Csak természetesenMúzeumi őszbúcsúztató
Általános információk
Magyar Földrajzi Múzeum A Magyar Földrajzi Múzeum 1983-ban nyitotta meg kapuit Érden a Wimpffen-kúriában. 4 állandó kiállítással, időszakos tárlatokkal és színes programokkal várjuk a földrajz szerelmeseit, és a világra kíváncsi érdeklődőket. Magyar utazók, földrajzi felfedezők Közel hetven magyar utazó életútjának segítségével ismerhetik meg, hogy milyen szerepet játszott nemzetünk a Föld megismerésében, a térképek fehér foltjainak eltüntetésében. Volt közöttük őshaza kutató, szabólegény, rabszolga származású utazónő, nyelvész, geológus és szerzetes, de ami közös bennük, hogy mindegyiküket a világ megismerésének vágya hajtotta távoli tájak felé. Földgömbök, néprajzi tárgyak, trófeák és expedíciós felszerelések teszik egyedivé és még izgalmasabbá a tárlatot. A Kárpát-medence tudományos feltárói A kiállítás bemutatja a Kárpát-medence természettudományos feltárásának történetét. A leíró tudományok képviselőin túl, jeles hazai geográfusaink, geológusaink, térképészeink és barlangászaink munkássága is helyet kapott a tárlaton. Eredeti őslénycsontok, ásványok és kőzetek, valamint egy Zeiss C5-ös sztereoplanigráf is látható kiállításunkban. 3276 expedíciós nap, a múzeumalapító geográfus újraolvasva Balázs Dénes, a Magyar Földrajzi Múzeum alapítója, 130 országra kiterjedő utazásai során kimagasló eredményeket ért el a karsztvidékek, a sivatagok, az őserdők, a jég világa és a vulkánok tanulmányozásában. A kiállítás ezeken a tematikus egységeken végighaladva mutatja be a világjáró geográfus munkásságát, sokszor küzdelmes életútját. A Föld körüli utazást egy korabeli reptéri transzferből kezdhetik meg a látogatók. Érdi Hely- és Sporttörténeti Kiállítás A különálló épületben (Érd, Alsó utca 3.) látható tárlat a város történetét mutatja be az őskortól a XX. századig régészeti, néprajzi, helytörténeti emlékeken keresztül. Az őskori, római és törökkori leleteken túl megismerhetjük az érdi nemzetiségek – rácok, svábok, bukovinai székelyek – életét, használati tárgyait, a 1920-as parcellázás történetét és az egykori ófalusi reptér legjelesebb pilótáit.
Magyar Földrajzi Múzeum
Érd
Budai út 4.
E-mail: info@foldrajzimuzeum.hu
Telefon: 23-363036
www.foldrajzimuzeum.hu
Kedvezmények: pedagógus-kedvezmény
címke: utazók, felfedezés, természet, rajzolás
nyitva tartás
megközelítés

térkép.jpgVonattal a Déli pályaudvarról Érd alsó vagy Érd felső állomásig, busszal az Etele térről Érd központig utazva. Gépkocsival az M7-es, M6-os autópályán, a 6-os és 7-es közúton közelíthető meg. 

A múzeum további programjai
Csak természetesen
Csak természetesen
Nagy Gábor (geográfus, túravezető): (Majdnem) mindent láttam Izlandon című fotókiállítása
Nagy Gábor (geográfus, túravezető): (Majdnem) mindent láttam Izlandon című fotókiállítása
Lejárt program
Program helyszíne: Érd
Program típusa: időszaki kiállítás
Nagy Gábor (geográfus, túravezető): (Majdnem) mindent láttam Izlandon című fotókiállítása Kiállítást megnyitja: Dr. Karátson Dávid geográfus, tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE TTK, Földrajz-Földtudományi Intézet A kiállítás megtekinthető: 2024. május 26-ig.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Gesztenye kavalkád
Lejárt program
Program helyszíne: Érd
Program típusa: családi program
Családi rendezvény Gesztenye kavalkád címmel a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében a vadgesztenye fák alatt

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap