?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | Ételünk és életünk Lejárt program | település: | Budapest | | múzeum neve: | Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár | | program helyszíne: | 1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár | | napszak: délelőtt | program típusa: egyéb, előadás, múzeumi foglalkozás | célközönség: általános iskolások, családok, középiskolások, múzeumpedagógusok, pedagógusok | | Mit ettek, miként főztek és sütöttek hajdanán eleink? A zsákmányoló gazdálkodástól a növénytermesztésig, állattartásig végig járjuk a 19. századvégét, a 20. század elejét, ezáltal rálátást kapunk milyen sokféle étel kerülhetett az asztalra.
A nyílt tűzhelyek, a kemencék használatát felváltották a takaréktűzhelyek, ami az edénykészlet változásával járt. Szó esik a konyhai cserépedényekről, azok szerepéről, azaz, hogy miben mit főztek, vagy mit tároltak. A hűtés, a tartósítás különböző módjait képeken, a régi, ételkészítéssel kapcsolatos eszközöket (pl.: dagasztóteknő, rosta, szita, köpülő, hurkatöltő, vajnyomó minta) múzeumpedagógiai demonstrációs tárgyak segítségével közelről ismerhetik meg a résztvevők.
Beszélgetünk a népi táplálkozás napi, heti és éves rendjéről, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó ételekről és népszokásokról.
A programváltozás jogát fenntartjuk!
| Mit ettek, miként főztek és sütöttek hajdanán eleink? A zsákmányoló gazdálkodástól a növénytermesztésig, állattartásig végig járjuk a 19. századvégét, a 20. század elejét, ezáltal rálátást kapunk milyen sokféle étel kerülhetett az asztalra.
A nyílt tűzhelyek, a kemencék használatát felváltották a takaréktűzhelyek, ami az edénykészlet változásával járt. Szó esik a konyhai cserépedényekről, azok szerepéről, azaz, hogy miben mit főztek, vagy mit tároltak. A hűtés, a tartósítás különböző módjait képeken, a régi, ételkészítéssel kapcsolatos eszközöket (pl.: dagasztóteknő, rosta, szita, köpülő, hurkatöltő, vajnyomó minta) múzeumpedagógiai demonstrációs tárgyak segítségével közelről ismerhetik meg a résztvevők.
Beszélgetünk a népi táplálkozás napi, heti és éves rendjéről, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó ételekről és népszokásokról.
| | Honlap: | https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/ | | E-mail: | info@mmgm.hu | | Ingyenes program! | | | | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 16. 10:00 - 11:00 | 2024. OKT 30. 10:00 - 11:00 | | Programidőpontok leírása | | | Regisztráció szükséges! | E-mail: tanulas@mmgm.hu | Telefon: 06 1/363-1117 /178 | | Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 14. | Regisztráció vége: 2024. OKT 28. | | Célközönség | A tervezett program célközönsége: általános iskola felső tagozat, középiskola alsó tagozat | | Felelős személy | Név: Purwanto Chiara Vanessza | Cím: 1367 Budapest 5. Pf. 129. | Telefon: 06 1/363-1117 /128 | E-mail: kozonsegkapcsolat@mmgm.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | Flexitáriánus? Vegetáriánus? Vegán? - Családi délelőtt | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: családi program, előadás, múzeumi foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Mialatt a felnőttek a szakértőkkel való beszélgetésen vesznek részt, a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkednek játékokon keresztül a témával.
Tematika: A különféle étrendek karbon-, illetve ökológiai lábnyoma, a fenntarthatóbb étrend és főzésmegvalósítása. Az előállítás környezeti hatásai. A mezőgazdaságiterületek termelésének megoszlása. Az alternatív fehérjeforrások jövője. Rövid és hosszú élelmiszer-ellátási láncok előnyei, hátrányai.
A programváltozás jogát fenntartjuk! | | | | | | | | 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele! | | | | Feladjam vagy eltegyem? | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolások részére a hagyományos tartósítási eljárásokról.
Az élelmiszer feldolgozás és a tartósítás jelentősége, előnyei, feltételei. A fizikai, kémiai, fizikai/kémiai, biokémiai tartósítás hogyan is néz ki a mindennapokban. A bomlási folyamatok lassításának módjai: szárítás/aszalás, sűrítés, füstölés, sózás, savanyítás/erjesztés. Fogalmak tisztázása: ecet, kovász, élesztő, tejsav, tejoltó, fermentálás, kefírgomba, kvász, kumisz, umami íz, adalékanyagok, pasztörizálás.
A programváltozás jogát fenntartjuk! | | | | | | | | Pedagógusok Napja | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: egyéb | Regisztráció szükséges! | | November 6-án várjuk szeretettel a tanárokat, óvodapedagógusokat, fejlesztő pedagógusokat, gyógypedagógusokat, hogy megismerkedjenek múzeumpedagógiai kínálatunkkal.
A jelentkezők a szakmai programon 14 órától ingyenesen tekinthetik meg a múzeum állandó kiállításait, tájékozódhatnak a múzeumpedagógiai programjainkról, majd 15 órától egy kötetlen beszélgetés keretében tapasztalatot cserélünk egymással. Örömmel fogadunk minden olyan észrevételt, ami munkákat elősegíti.
A programváltozás jogát fenntartjuk! | | | | | | | | Az vagy, amit megeszel? | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Autizmusbarát múzeumpedagógiai foglalkozás az asztalunkra kerülő ételek eredetéről.
Az vagy, amit megeszel? címmel a mezőgazdaság fogalmával, a mai világban betöltött szerepével foglalkozunk, abból a kérdésből kiindulva, hogy honnan is kerül a tányérunkra pl. egy hamburger sült krumplival. Mely alapanyagok, honnan érkeznek hozzá? Majd végül megállapítjuk, hogy vajon miért nem ezt az ételt ették a pásztorok vagy a kávéházakban, vendéglőkben étkező pestiek. Egyáltalán elkészülhetett volna ez az ínycsiklandó étel 150 évvel ezelőtt?
A programváltozás jogát fenntartjuk!
| | | | | | | | A Lószerszámgyűjtemény kincsei | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Vezetés a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Lószerszámgyűjteményében
A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Lószerszámgyűjteménye minden darabjában különleges. Megtalálhatóak itt a magyar kocsizás legarchaikusabb szerszámai, de akár a magyar hagyománytól távol álló trojka szerszám, dámanyereg, és a díszes arab kantár is. Nyomon követhető a gyűjteményi tárgyak segítségével a különböző hámtípusok kialakulása, fejlődése. A gyűjtemény nem csupán szerszámokat foglal magába, hanem lótartásnál, lóápolásnál használt eszközöket, valamint a szíjgyártó mesterség felszereléseit is. Ebbe a valódi kincseket őrző gyűjteménybe várjuk látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül.
A programváltozás jogát fenntartjuk!
| | | | | | | | „Van egy háromszázhatvanhat vékás búzaföldem…” | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: egyéb, múzeumi foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Mezőgazdaság megjelenése a magyar népmesékben
Népmeséinkben gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, melyek a hagyományos paraszti gazdálkodáshoz köthetők. Valaha ezek jelentése a hallgatóság számára egyértelmű volt, a napjainkban azonban az életmódbeli változások a mezőgazdasági termelés átalakulása miatt sok fogalom jelentése átalakult.
Szólásaink, közmondásaink is számos állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó példát mutatnak.
Foglalkozásunkon bemutatjuk azokat a munkákat, eszközöket, melyek a mesékben hol konkrétan, hol pedig hasonlat formájában jelentek meg. Az aratás és a kenyér, az állattenyésztés és a pásztorkodás, a szőlő és a bor, kender és len feldolgozása a leggyakrabbam megjelenő motívumok.
Ismerkedünk a szavakkal, kibontjuk ezek jelentéseit, hogy ne csupán azt tudjuk, mit jelent a szó, mely tárgyra vonatkozik, hanem azt is, milyen feladatnál használták, az év mely időszakában, esetleg mit szimbolizálhat, segítve ezzel a mese mélyebb jelentéstartalmának megértését.
A programváltozás jogát fenntartjuk!
| | | | | | | | Mihály nap a Vajdahunyadvárban - Programok a pásztorélet fordulópontja alkalmából | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Kézműves remekek a pásztorok kezéből
Népművészetünk gazdag ágát jelentik a míves pásztortárgyak. Szerszámaik, használati tárgyaik mellett a pásztorok készítettek szépen faragott csanakokat, gazdagon díszített tükrösöket is. Művészetük szinte tájanként megkülönböztethető jellegzetességeket mutat. A növény – és állatábrázolások mellett sok esetben maga az alkotó is megjelenik egy-egy kürtön, furulyán.
Mesélő pásztorok, pásztoros mesék
Egy nógrádi pásztor mesekincsén keresztül tekintünk rá arra az életformára, melynek fogalmaival a mai gyerekek jóformán már csak a mesékben találkozhatnak.
Juhászújév
A foglalkozás középpontjában a juhászok munkája, a munkaév fordulópontjai és ünnepei állnak. Kik voltak a juhászok és miben különböztek a birkásoktól? Milyen feladatokat láttak el a tavasztól őszig, mi mindenhez kellett érteniük? Milyen juhfajták járták a legelőket, s milyen kutyafajták őrizték ezeket?
Mikor volt a juhászújév, s miként ünnepelték ezt hajdanán?
A foglalkozás második felében gyapjúbáránykát készítünk, végül mi is behajtjuk a nyájat…
A programváltozás jogát fenntartjuk! | | | | | | | | „Ló a bélyegek világában” | Program helyszíne: Budapest | | Idén ősszel kuriózum kamarakiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Bélyegmúzeum közös projektjeként, amely Kincsem születésének 150. évfordulójának jegyében a lovat ábrázoló, ló tematikájú bélyegeket helyezi a fókuszba egy teljesen új megvilágításban. A magyar kultúrtörténetben hányattatott sorsú bélyeg ezalkalommal nem csak múzeumi műtárgyként, történeti relikviaként, de művészeti alkotásként, ikonográfiai modellként is bemutatkozik. A bélyegek mellett olyan tárgyi-és vizuális tárgykultúrát is bemutatunk, amely ennek a miniatűr grafikai műfajnak az interpretációját is kiszélesíti.
A programváltozás jogát fenntartjuk! | | | | | | | | Cleverfood | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | A nemzetközi időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai tevékenységek.
Az evés során megosztunk különleges pillanatokat, túltesszük magunkat egy rosszul sikerült napon vagy megünnepeljük a jól sikerült napot. Az étel táplálja testünket, erősíti lelkünket, alakítja identitásunkat és közösségünket mind helyi, mind globális szinten. Ugyanakkor élelmiszerrendszerünk olyan súlyos kihívásokkal néz szembe, mint az erőforrások kizsigerelése, a klímaváltozás és az egészségtelen társadalmak. Egy ilyen rendszerben a legkisebb döntésnek is jelentése van.
Ez a kiállítás arra invitál, hogy elgondolkozzunk és párbeszédet kezdjünk arról, hogy hogyan tudnánk egy egészségesebb, fenntarthatóbb és igazságosabb élelmiszerrendszert létrehozni. Bemutatja a globális élelmiszertermelés bonyolult útvonalait és összefüggéseit, és rámutat a leküzdendő akadályokra, amelyek mindannyiunk jobb jövőjének útjában állnak.
A programváltozás jogát fenntartjuk!
| | | | | | | | 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele! | | | | Pincenézőben a Vajdahunyadvárban | Program helyszíne: Budapest | Regisztráció szükséges! | | Szőlőtermesztésünk, borkultúránk, borfogyasztási szokásaink története dióhéjban. Egyedi kiállításvezetésre invitáljuk az érdeklődőket a Vajdahunyadvár Hunyad-pincéjébe, a Magyar szőlő és bor Európában című kiállításba. A program során vendégeink megismerkedhetnek a Kárpát-medencei szőlőtermesztés és borkultúra történetével, egykori tárgyi eszközeivel.
A programváltozás jogát fenntartjuk! | | | | | | | | | |