RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Ételünk és életünk  Lejárt program
település:
Budapest
múzeum neve:
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár Múzeum adatai
program helyszíne:
1146 Budapest, Városliget, VajdahunyadvárTérkép
napszak: délelőtt
program típusa: egyéb, előadás, múzeumi foglalkozás
célközönség: általános iskolások, családok, középiskolások, múzeumpedagógusok, pedagógusok
Mit ettek, miként főztek és sütöttek hajdanán eleink? A zsákmányoló gazdálkodástól a növénytermesztésig, állattartásig végig járjuk a 19. századvégét, a 20. század elejét, ezáltal rálátást kapunk milyen sokféle étel kerülhetett az asztalra. A nyílt tűzhelyek, a kemencék használatát felváltották a takaréktűzhelyek, ami az edénykészlet változásával járt. Szó esik a konyhai cserépedényekről, azok szerepéről, azaz, hogy miben mit főztek, vagy mit tároltak. A hűtés, a tartósítás különböző módjait képeken, a régi, ételkészítéssel kapcsolatos eszközöket (pl.: dagasztóteknő, rosta, szita, köpülő, hurkatöltő, vajnyomó minta) múzeumpedagógiai demonstrációs tárgyak segítségével közelről ismerhetik meg a résztvevők. Beszélgetünk a népi táplálkozás napi, heti és éves rendjéről, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó ételekről és népszokásokról. A programváltozás jogát fenntartjuk!

Mit ettek, miként főztek és sütöttek hajdanán eleink? A zsákmányoló gazdálkodástól a növénytermesztésig, állattartásig végig járjuk a 19. századvégét, a 20. század elejét, ezáltal rálátást kapunk milyen sokféle étel kerülhetett az asztalra.

A nyílt tűzhelyek, a kemencék használatát felváltották a takaréktűzhelyek, ami az edénykészlet változásával járt. Szó esik a konyhai cserépedényekről, azok szerepéről, azaz, hogy miben mit főztek, vagy mit tároltak. A hűtés, a tartósítás különböző módjait képeken, a régi, ételkészítéssel kapcsolatos eszközöket (pl.: dagasztóteknő, rosta, szita, köpülő, hurkatöltő, vajnyomó minta) múzeumpedagógiai demonstrációs tárgyak segítségével közelről ismerhetik meg a résztvevők.

Beszélgetünk a népi táplálkozás napi, heti és éves rendjéről, valamint a jeles napokhoz kapcsolódó ételekről és népszokásokról.

 

Honlap:
https://www.mezogazdasagimuzeum.hu/
E-mail:
info@mmgm.hu
Ingyenes program!
Falatnyi múzeum
Programidőpontok:
2024. OKT 16. 10:00 - 11:00
2024. OKT 30. 10:00 - 11:00
Programidőpontok leírása

 

Regisztráció szükséges!
E-mail: tanulas@mmgm.hu
Telefon: 06 1/363-1117 /178
Leírás:

 

Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 14.
Regisztráció vége: 2024. OKT 28.
Célközönség

A tervezett program célközönsége: általános iskola felső tagozat, középiskola alsó tagozat

Felelős személy
Név: Purwanto Chiara Vanessza
Cím: 1367 Budapest 5. Pf. 129.
Telefon: 06 1/363-1117 /128
E-mail: kozonsegkapcsolat@mmgm.hu
A múzeum további programjai
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Flexitáriánus? Vegetáriánus? Vegán? - Családi délelőtt
Lejárt program
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: családi program, előadás, múzeumi foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Mialatt a felnőttek a szakértőkkel való beszélgetésen vesznek részt, a gyerekek múzeumpedagógiai foglalkozáson ismerkednek játékokon keresztül a témával. Tematika: A különféle étrendek karbon-, illetve ökológiai lábnyoma, a fenntarthatóbb étrend és főzésmegvalósítása. Az előállítás környezeti hatásai. A mezőgazdaságiterületek termelésének megoszlása. Az alternatív fehérjeforrások jövője. Rövid és hosszú élelmiszer-ellátási láncok előnyei, hátrányai. A programváltozás jogát fenntartjuk!
16+ Íz Feszt – Kóstolj bele!
16+ Íz Feszt – Kóstolj bele!
Feladjam vagy eltegyem?
Program helyszíne: Budapest
Regisztráció szükséges!
Múzeumpedagógiai foglalkozás középiskolások részére a hagyományos tartósítási eljárásokról. Az élelmiszer feldolgozás és a tartósítás jelentősége, előnyei, feltételei. A fizikai, kémiai, fizikai/kémiai, biokémiai tartósítás hogyan is néz ki a mindennapokban. A bomlási folyamatok lassításának módjai: szárítás/aszalás, sűrítés, füstölés, sózás, savanyítás/erjesztés. Fogalmak tisztázása: ecet, kovász, élesztő, tejsav, tejoltó, fermentálás, kefírgomba, kvász, kumisz, umami íz, adalékanyagok, pasztörizálás. A programváltozás jogát fenntartjuk!
Pedagógusok napja
Pedagógusok napja
Pedagógusok Napja
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: egyéb
Regisztráció szükséges!
November 6-án várjuk szeretettel a tanárokat, óvodapedagógusokat, fejlesztő pedagógusokat, gyógypedagógusokat, hogy megismerkedjenek múzeumpedagógiai kínálatunkkal. A jelentkezők a szakmai programon 14 órától ingyenesen tekinthetik meg a múzeum állandó kiállításait, tájékozódhatnak a múzeumpedagógiai programjainkról, majd 15 órától egy kötetlen beszélgetés keretében tapasztalatot cserélünk egymással. Örömmel fogadunk minden olyan észrevételt, ami munkákat elősegíti. A programváltozás jogát fenntartjuk!
Hozzáférhető múzeum
Hozzáférhető múzeum
Az vagy, amit megeszel?
Program helyszíne: Budapest
Regisztráció szükséges!
Autizmusbarát múzeumpedagógiai foglalkozás az asztalunkra kerülő ételek eredetéről. Az vagy, amit megeszel? címmel a mezőgazdaság fogalmával, a mai világban betöltött szerepével foglalkozunk, abból a kérdésből kiindulva, hogy honnan is kerül a tányérunkra pl. egy hamburger sült krumplival. Mely alapanyagok, honnan érkeznek hozzá? Majd végül megállapítjuk, hogy vajon miért nem ezt az ételt ették a pásztorok vagy a kávéházakban, vendéglőkben étkező pestiek. Egyáltalán elkészülhetett volna ez az ínycsiklandó étel 150 évvel ezelőtt? A programváltozás jogát fenntartjuk!
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
A Lószerszámgyűjtemény kincsei
Program helyszíne: Budapest
Regisztráció szükséges!
Vezetés a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Lószerszámgyűjteményében A Magyar Mezőgazdasági Múzeum Lószerszámgyűjteménye minden darabjában különleges. Megtalálhatóak itt a magyar kocsizás legarchaikusabb szerszámai, de akár a magyar hagyománytól távol álló trojka szerszám, dámanyereg, és a díszes arab kantár is. Nyomon követhető a gyűjteményi tárgyak segítségével a különböző hámtípusok kialakulása, fejlődése. A gyűjtemény nem csupán szerszámokat foglal magába, hanem lótartásnál, lóápolásnál használt eszközöket, valamint a szíjgyártó mesterség felszereléseit is. Ebbe a valódi kincseket őrző gyűjteménybe várjuk látogatóinkat a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretein belül. A programváltozás jogát fenntartjuk!
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
„Van egy háromszázhatvanhat vékás búzaföldem…”
Program helyszíne: Budapest
Program típusa: egyéb, múzeumi foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Mezőgazdaság megjelenése a magyar népmesékben Népmeséinkben gyakran találkozhatunk olyan kifejezésekkel, melyek a hagyományos paraszti gazdálkodáshoz köthetők. Valaha ezek jelentése a hallgatóság számára egyértelmű volt, a napjainkban azonban az életmódbeli változások a mezőgazdasági termelés átalakulása miatt sok fogalom jelentése átalakult. Szólásaink, közmondásaink is számos állattenyésztésre és növénytermesztésre vonatkozó példát mutatnak. Foglalkozásunkon bemutatjuk azokat a munkákat, eszközöket, melyek a mesékben hol konkrétan, hol pedig hasonlat formájában jelentek meg. Az aratás és a kenyér, az állattenyésztés és a pásztorkodás, a szőlő és a bor, kender és len feldolgozása a leggyakrabbam megjelenő motívumok. Ismerkedünk a szavakkal, kibontjuk ezek jelentéseit, hogy ne csupán azt tudjuk, mit jelent a szó, mely tárgyra vonatkozik, hanem azt is, milyen feladatnál használták, az év mely időszakában, esetleg mit szimbolizálhat, segítve ezzel a mese mélyebb jelentéstartalmának megértését. A programváltozás jogát fenntartjuk!
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Mihály nap a Vajdahunyadvárban - Programok a pásztorélet fordulópontja alkalmából
Program helyszíne: Budapest
Regisztráció szükséges!
Kézműves remekek a pásztorok kezéből Népművészetünk gazdag ágát jelentik a míves pásztortárgyak. Szerszámaik, használati tárgyaik mellett a pásztorok készítettek szépen faragott csanakokat, gazdagon díszített tükrösöket is. Művészetük szinte tájanként megkülönböztethető jellegzetességeket mutat. A növény – és állatábrázolások mellett sok esetben maga az alkotó is megjelenik egy-egy kürtön, furulyán. Mesélő pásztorok, pásztoros mesék Egy nógrádi pásztor mesekincsén keresztül tekintünk rá arra az életformára, melynek fogalmaival a mai gyerekek jóformán már csak a mesékben találkozhatnak. Juhászújév A foglalkozás középpontjában a juhászok munkája, a munkaév fordulópontjai és ünnepei állnak. Kik voltak a juhászok és miben különböztek a birkásoktól? Milyen feladatokat láttak el a tavasztól őszig, mi mindenhez kellett érteniük? Milyen juhfajták járták a legelőket, s milyen kutyafajták őrizték ezeket? Mikor volt a juhászújév, s miként ünnepelték ezt hajdanán? A foglalkozás második felében gyapjúbáránykát készítünk, végül mi is behajtjuk a nyájat… A programváltozás jogát fenntartjuk!
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
„Ló a bélyegek világában”
Program helyszíne: Budapest
Idén ősszel kuriózum kamarakiállítás nyílik a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Bélyegmúzeum közös projektjeként, amely Kincsem születésének 150. évfordulójának jegyében a lovat ábrázoló, ló tematikájú bélyegeket helyezi a fókuszba egy teljesen új megvilágításban. A magyar kultúrtörténetben hányattatott sorsú bélyeg ezalkalommal nem csak múzeumi műtárgyként, történeti relikviaként, de művészeti alkotásként, ikonográfiai modellként is bemutatkozik. A bélyegek mellett olyan tárgyi-és vizuális tárgykultúrát is bemutatunk, amely ennek a miniatűr grafikai műfajnak az interpretációját is kiszélesíti. A programváltozás jogát fenntartjuk!
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Cleverfood
Program helyszíne: Budapest
Regisztráció szükséges!
A nemzetközi időszaki kiállításhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai tevékenységek. Az evés során megosztunk különleges pillanatokat, túltesszük magunkat egy rosszul sikerült napon vagy megünnepeljük a jól sikerült napot. Az étel táplálja testünket, erősíti lelkünket, alakítja identitásunkat és közösségünket mind helyi, mind globális szinten. Ugyanakkor élelmiszerrendszerünk olyan súlyos kihívásokkal néz szembe, mint az erőforrások kizsigerelése, a klímaváltozás és az egészségtelen társadalmak. Egy ilyen rendszerben a legkisebb döntésnek is jelentése van. Ez a kiállítás arra invitál, hogy elgondolkozzunk és párbeszédet kezdjünk arról, hogy hogyan tudnánk egy egészségesebb, fenntarthatóbb és igazságosabb élelmiszerrendszert létrehozni. Bemutatja a globális élelmiszertermelés bonyolult útvonalait és összefüggéseit, és rámutat a leküzdendő akadályokra, amelyek mindannyiunk jobb jövőjének útjában állnak. A programváltozás jogát fenntartjuk!
16+ Íz Feszt – Kóstolj bele!
16+ Íz Feszt – Kóstolj bele!
Pincenézőben a Vajdahunyadvárban
Program helyszíne: Budapest
Regisztráció szükséges!
Szőlőtermesztésünk, borkultúránk, borfogyasztási szokásaink története dióhéjban. Egyedi kiállításvezetésre invitáljuk az érdeklődőket a Vajdahunyadvár Hunyad-pincéjébe, a Magyar szőlő és bor Európában című kiállításba. A program során vendégeink megismerkedhetnek a Kárpát-medencei szőlőtermesztés és borkultúra történetével, egykori tárgyi eszközeivel. A programváltozás jogát fenntartjuk!

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2023MŐF 2022MŐF 2021
Nemzeti Kulturális Alap