RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Azért a víz az úr! - múzeumpedagógiai óra Lejárt program
település:
Sopron
múzeum neve:
Soproni Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeum, 9400 Sopron, Templom utca 2.
napszak: délelőtt, délután
program típusa: múzeumi foglalkozás, tematikus foglalkozás
célközönség: általános iskolások, fiúk, iskolák, középiskolások, lányok, pedagógusok, szülők
A víz áldásai és veszélyei a bányaművelésben. A múzeumpedagógiai foglalkozás során 2 aspektusból ismerhetik meg a vizet a résztvevők: egyrészt a bányaművelésben játszott szerepe szerint, másrészt a bányászok életének veszélyforrásaként. A foglalkozást a kiállítás kapcsolódó műtárgyai mellett, működő makettek, valamint vizes kísérletek színesítik.

A Központi Bányászati Múzeum középkori eredetű, patinás épületben található, amely a 18. században került az Esterházy-család birtokába. Ezt jelzi a hercegi család kőcímere, mely a kapu felett ma is látható. Az intézmény kutatatási területe 1918-ig a történelmi Magyarország, a továbbiakban pedig a mai ország bányászatát foglalja magában. Ennek megfelelően a kiállítás az I. világháborúig az egész Kárpát-medence bányászatát mutatja be. A bányászat tárgyalását a kitermelendő anyagok, és az azok mellett előforduló járulékos kőzetek és ásványok bemutatásával kezdjük. Bemutatjuk a magyarországi bányászat történeti fejlődését az őskortól, munkaeszközök, használati tárgyak szerepeltetésével. A bányászat dísztárgyait, a témához kapcsolódó festményeket, szobrokat és ötvöstárgyakat legszebb termünkben, a díszteremben állítottuk ki. Több kiemelkedő jelentőségű műtárgy látható itt, köztük pl. Feszty Árpád: Bányaszerencsétlenség c. festménye és annak vázlata, valamint az Esterházy-bányászserleg. A bányaművelést különböző korszakokból származó bányarekonstrukciókkal tesszük szemléletessé. A „Mitől működik?” című kiállításunkban a bányagépek fejlődését mutatjuk be mozgó modellek segítségével, melyeket az energia-használat felől közelítünk meg. Itt egy rövid, didaktikus felépítésű pénztörténeti kiállítást is láthatnak, mely a tárgyi anyag mellett érintő képernyős monitor segítségével virtuális kiegészítéseket is tartalmaz. Ennek apropója, hogy a nemesércbányászat a történeti korokban egy vertikumot képezett a pénzveréssel.

Honlap:
https://sopronimuzeum.hu/2020/03/24/kozponti-banyaszati-muzeum
E-mail:
sopronimuzeum@gmail.com
Jegyárak:

A kedvezményes diákjegy 700 Ft/diák, a múzeumpedagógiai foglalkozás díja ezen felül 500 Ft/diák, kísérő pedagógus ingyenes.

Csak természetesen
Programidőpontok:
2023. OKT 03. - 2023. OKT 27.
00:00 - 23:59
Programidőpontok leírása

Tanítási napokon, 10.00 és 15.00 óra között.

Regisztráció szükséges!
E-mail: kuslics.katalin@sopronimuzeum.hu
Leírás:

Előzetes e-mail bejelentkezést kérünk a kuslics.katalin@sopronimuzeum.hu címen, a kért dátum, időpont és az osztálylétszám megadásával, legkésőbb a foglalkozást megelőzően egy héttel.

Regisztráció kezdete: 2023. OKT 11. 00:00
Regisztráció vége: 2023. OKT 20. 23:59
Célközönség

Felső tagozatos és középiskolás diákoknak ajánljuk.

Felelős személy
Név: Erdeiné Kuslics Katalin
Cím: 9400 Sopron, Fő tér 8.
Telefon: +3699311327
E-mail: kuslics.katalin@sopronimuzeum.hu
A múzeum további programjai
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Ásványok, ércek, bányakincsek... felfedező játék családok számára
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program
Mi minden kerül a felszínre a bányákból? Hogyan? Mi az amit jól ismerünk belőle? Milyen formában találkozhatunk a föld mélyének kincseivel a mindennapokban? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ játékunk segítségével, a résztvevő családok a kiállításban tett felfedező úton.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Családi tekergő a Múzeumnegyedben. Rendhagyó tárlatvezetés
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Kis és nagyobb gyerekek és családjaik számára tárlatvezetés a Múzeumnegyed középkori eredetű tornyában és látványtárában. Mesenézés, játékos feladatok és a múzeum rejtett zugainak felfedezése a Történelmi Tekergő című kiadványunk segítségével. Szülők és gyermekek számára is informatív, interaktív bejárás, melynek végén egy kis kézműveskedéssel is készülünk.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Mesélő otthonok. Rendhagyó tárlatvezetés
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: tárlatvezetés
A Múzeumnegyed Otthon a városban című kiállítása a régen élt emberek mindennapjairól mesél. A lakáskultúra változásai számos érdekes történetet rejtenek. Némely használati tárgy, bútor, mára kikopott a használatból, míg mások átalakultak, vagy funkciót váltottak az évszázadok során. Ezen érdekességekbe avatják be munkatársaink a résztvevőket, miközben bebarangolják a soproni jómódú polgárok lakásait a 17-től a 19. századig.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Mesedélután a Macskakő Gyermekmúzeumban
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program, drámapedagógiai foglalkozás, múzeumi foglalkozás
A magyar népmese napjához kötődve várja a látogatókat a Macskakő Gyermekmúzeum családi mesedélutánja. Mesemondással töltekezhetnek majd a családok Becska Zsóka mesemondó és kollégái vendégszeretetét élvezve. Ők mindannyian a "Gyöngyenjáró..." élőszavas meseműhely meseőrző mesemondói.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Családi legendárium - irodalmi pályázat
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: pályázat
Regisztráció szükséges!
Újragomboltuk a CSALÁDI LEGENDÁRIUM irodalmi pályázatot! Két éve már nemcsak írott formában várjuk a pályaműveket, hanem telefonnal készített HANGfájlokkal, VIDEÓKkal is pályázhatnak a diákok. Jöhetnek a felvételek mp4 formátumban, de készíthetnek podcast-epizódot vagy akár audiogramot, azaz fotókkal illusztrált hangklipet is. A lényeg változatlan: Faggasd a nagyit!
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Koronázz velünk! Családi felfedező játék a Múzeumnegyedben
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program
Itt járt Mátyás király! Hunyadi Mátyás Bécs elleni hadjárata során 1482-1483 telén a Múzeumnegyed részét képező Storno-házban lakott. Sopron háromszoros koronázóváros, egy király, III. Ferdinánd, két királyné , Gonzaga Eleonóra és Eleonóra Magdolna koronázása zajlott itt a 17. században. Az utolsó magyar királynak, IV. Károlynak is voltak soproni kötődései. A Múzeumegyedben külön kiállítás foglalkozik Sopron és a korona kapcsolatával, és Mesebeli história címmel Mátyás király valós és mesebeli alakját is bemutatja egy kiállításunk. Egy feladatlap segítségével önállóan végigjárható családi kalandjátékra hívjuk az érdeklődőket az őszi tanítási szünetben. A feladatlapot kitöltő családokat megajándékozzuk Történelmi Tekergő című kiadványunkkal, amely egy játékos kísérőfüzet gyerekeknek a Múzeumnegyed kiállításaihoz.
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Kultúrpaletta. Múzeumpedagógiai börze - nemcsak múzeumokról!
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: kötetlen beszélgetés, rendhagyó múzeumbemutatás
Szeretettel várjuk a pedagógusokat és az érdeklődőket ingyenes kulturális börzénkre, ahol Sopron és környéke kulturális és turisztikai intézményei és vállalkozásai mutatkoznak be a 2023/24-es tanévre szóló programajánlatukkal.
Csak természetesen
Csak természetesen
Fűszerillatú órák a Lenck-villa közösségi fűszerkertjében
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: kötetlen beszélgetés
A Lenck-villa kertjében munkatársaink bemutatót tartanak a felcseperedett és aratásra kész növényeinkről a Zöld Kezek Egyesülettel karöltve.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap