RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Gasztronómiai körutazás a Skanzenben
település:
Szentendre
múzeum neve:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.Térkép
napszak: dél, délelőtt, délután, reggel
program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, fiúk, gyermekek, iskolák, lányok, óvodások, szülők
Az őszi tematikus héten az ételek körül forog a világ a Skanzenben. Felfedezhetik a látogatók a múzeum rejtett kincseit, ételeit, az étkezéssel kapcsolatos hagyományokat, megismerkedhetnek az elkészítésükhöz szükséges és hasznos tárgyakkal, kiegészítőkkel, azok használata közben. Mint mindig, most is kézműves foglalkozások sora várja az érdeklődőket; különböző alapanyagokból készíthet a gasztronómia témájához kapcsolódó használati tárgyakat az, aki ellátogat a múzeumba. Játékhelyszíneinken az otthoni kiskertek, a gazdálkodás fontosságára hívjuk fel a figyelmet játékos formában, de Menza-tesztet is kitölthetnek az érdeklődők. A Konyháról, konyhára tematikus felfedezőtúra résztvevői ismereteket szerezhetnek a családi tűzhely fontosságáról, nagymamáink edényeiről és falvédőiről. Amennyiben szeretnének egy jó családi programhelyszínt az őszi szünetben, ahol a szabad levegőn tudnak kikapcsolódni, aktívan eltölteni az időt, akkor irány a Skanzen!

PROGRAMOK:

Kézműves programok:

  • Mézeskalács díszítés – Őcsényi lakóház (VII-11)
  • Fakanál díszítés - Fa háza (IX-3)
  • Edény alátét készítés – Varrószoba, Jánossomorjai lakóház (X-5)
  • Edényfogó készítés – Szövőszoba, Jánossomorjai lakóház (X-5)

Kóstoló/bemutató helyszínek:

  • Kerek-perec – sütés bemutató – Erdőhorváti lakóház (I-11)
  • Őrleményes étel kóstoltatás – Filkeházi lakóház (I-12)
  • Csigatészta készítés bemutató – Bagladi lakóház (IX-6)
  • Szemesnek áll a világ! – őszi terménykép készítés - Kiskedei kultúrház (XI-17)

Játékos helyszínek:

  • Családi játékudvar - Uszkai lakóház udvara (III-3)
  • Betakarítás - megtakarítás - Csökölyi gyerekgazdaság (VII-4)
  • Menza – azok a csodálatos iskolás évek! Menza-teszt – időutazással - Kondorfai iskola (IX-5)
  • Színes élelmiszerek – kifestő – Kondorfai iskola (IX-5)
  • Ne kukoricázz! Kukoricázz! – Balavásári porta (XI-18)
  • Hol volt, hol nem volt… - versek, mesék minden órában - Tordátfalvi iskola (XI-11)
  • Tökös, tokos okosságok – feleletválasztós teszt – Tordátfalvi iskola (XI-11)

Ismeretátadás:

  • Én kis kertem… - Perkupai lakóház (I-10)
  • Skanzen a kulisszák mögött – Tematikus tárlatvezetés (szombaton és vasárnap 14:00 órakor (I. tájegység, Észak-Magyarországi falu)
  • Konyháról konyhára – tematikus felfedező túra, a családi tűzhely és annak átvitt értelmű fontossága. Keresd meg a megjelölt tárgyakat a gasztronómiával kapcsolatos helyszíneinken és vedd át jutalmad a Portéka boltban.
Honlap:
www.skanzen.hu
E-mail:
skanzentitkarsag@skanzen.hu
Jegyárak:

Belépőjegyek: 

Felnőtt (26-62 év között)        3.000 Ft

Kedvezményes pl. ifjúsági/nyugdíjas (jogosultak teljes köre lejjebb olvasható)      1.500 Ft

Családi felnőtt (egy vagy több 6-18 év közötti gyermekkel érkező felnőtt látogató részére)          2.500 Ft

Családi gyerek (egy vagy több szülővel érkező 6-18 év közötti gyereknek, gyermekenként)          1.200 Ft

Családi gyerek Nagycsaládosok Országos Egyesülete tagok számára          900 Ft

 

Fesztiválos programok belépőjegyei (Szent Márton Újborfesztivál és Libator): 

Felnőtt (26-62 év között)        4.000 Ft

Kedvezményes (a jogosultak teljes köre lejjebb olvasható)  2.000 Ft

Családi felnőtt (egy vagy több 6-18 év közötti gyermekkel érkező felnőtt látogató részére)          3.500 Ft

Családi gyerek (egy vagy több szülővel érkező 6-18 év közötti gyereknek, gyermekenként)          1.800 Ft

KEDVEZMÉNYEK

30%-os kedvezmény: Őrizze meg idei belépőjegyét és jegyének felmutatásával második látogatása alkalmával a teljes árú belépőjegy adott napi árából 30% kedvezményt kap!

Félárú kedvezményre jogosultak listája a főszezonban:

  • 6-26 év közötti állampolgárok;
  • 62-70 év közötti nyugdíjasok;
  • tartós beteg 18 év alatti kiskorú személyt kísérők, kiskorúnként 1 fő után (emelt családi pótlékra való jogosultságot igazoló MÁK-kártyával);
  • Tájak-Korok-Múzeumok egyesületi igazolvánnyal rendelkezők;
  • a szentendrei lakcímkártyával rendelkezők.

Félárú kedvezményre jogosultak fesztiválos napokon (Szent Márton Újborfesztivál és Libator):

  • 6-26 év közötti állampolgárok;
  • 62-70 év közötti nyugdíjasok;
  • tartósan beteg 18 év alatti kiskorú személyt kísérők, kiskorúnként 1 fő után (emelt családi pótlékra való jogosultságot igazoló MÁK-kártyával);
  • Tájak-Korok-Múzeumok egyesületi igazolvánnyal rendelkezők;
  • ICOM és ICOMOS igazolvánnyal rendelkezők;
  • közoktatásban dolgozó pedagógusigazolvánnyal rendelkezők;
  • legalább 400 fős taglétszámmal rendelkező, országos hatáskörű közgyűjteményi szakmai szervezet tagja (Pulszky Társaság - Magyar Múzeumi Egyesület, Magyar Könyvtárosok Egyesülete, Magyar Levéltárosok Egyesülete);
  • a nemzetközi szerződések alapján erre jogosultak (olasz állampolgárok).

 

Múzeumi őszi szünetelő
Programidőpontok:
2024. OKT 26. 09:00 - 16:59
2024. OKT 27. 09:00 - 16:59
2024. OKT 29. 09:00 - 16:59
2024. OKT 30. 09:00 - 16:59
2024. OKT 31. 09:00 - 16:59
Felelős személy
Név: Mikola-Tömösváry Leila
Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75.
Telefon: 06303629258
E-mail: tomosvary.leila@skanzen.hu
A múzeum további programjai
Pedagógusok napja
Pedagógusok napja
Receptkönyv a gyerekekhez
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Receptkönyv a gyerekekhez címmel tartanak „étvágygerjesztő” szakmai programot a 11. alkalommal rendezendő Pedagógusok napján 2024. október 11-én, pénteken 9.00 – 17.00 óra között. „Amit eszel, azzá leszel..” tartja a mondás, ami ebben az esetben nem csupán a testi, hanem a szellemi táplálék minőségére is vonatkozik. Terítéken azok a praktikus tudást feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, melyek az egyszerű kásaételekkel, őszi terményekkel kapcsolatosak. A minden érzékszervre ható módszerek megismerésén kívül részük lehet olyan előadásokban, melyek a konyhában, mint laborban csillapítják a résztvevők tudásszomját is.
Fittmúzeum
Fittmúzeum
Őszi bringatúrák a Skanzenben
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kirándulás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Bringával kiállítást nézni? Nálunk ez is lehetséges! A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén is szervezünk tematikus bringatúrát a Skanzenben. A programon előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a látogatók saját vagy a helyszínen bérelt kerékpárjukkal. Október 5.: A búzától a kenyérig Október 6.: Malomtúra Október 19.: Fűszertúra Október 20.: Mindennapi kenyerünk
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Őrlemények az egészségért
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
2024. október 5., szombat 9.30-14.00 Őrleményes ételeink workshopunkon gyakorlatban és elméletben is felelvenítjük a gabonafélék és a belőlük készített hagyományos paraszti ételek fontosságát, jótékony, egészségmegőrző hatásait szervezetünkre. Az árpa, a zab, a kukorica, a köles, a hajdina régen a parasztember napi étkezésének része volt. A gabonák és álgabonák a modern étkezés következtében kikoptak a mindennapi táplálékaink közül. A gabonák a különböző ételintoleranciák és a változó táplálkozási szokások következményeként ismét teret nyernek az ételeink között. Minden álgabona számos jótékony hatással van szervezetünkre. A gabonafélék arányának növelése az étrendünkben alapvető fontosságú egészégünk védelme érdekében. A gabonaféléken belül fontos a gluténmentes gabonák előtérbe helyezése és emellett a vegán és vegetáriánus étrend elengedhetetlen alapanyagai a gabonák, álgabonák.
Múzeumi őszi szünetelő
Múzeumi őszi szünetelő
Őszi napközis tábor a gasztronómia jegyében
Program helyszíne: Szentendre
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Szent Márton Újborfesztivál és Libator
Program helyszíne: Szentendre
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
Skanzen a kulisszák mögött
Program helyszíne: Szentendre
Falatnyi múzeum
Falatnyi múzeum
Egy falatnyi Skanzen
Program helyszíne: Szentendre
Szakmai programok
Szakmai programok
Kerekasztal beszélgetés - Őrleményes ételek
Program helyszíne: Szentendre
Program típusa: családi program, gasztronómiai program

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2023MŐF 2022MŐF 2021
Nemzeti Kulturális Alap