RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Sajtószoba > Hogyan támogatja a Múzeumok Őszi Fesztiválja ...

Hogyan támogatja a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017-ben az oktatást?

Több mint 90 hazai település muzeális intézményeiben kerül megrendezésre 2017. szeptember 25. és november 12. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja, melynek kiemelt célcsoportjába tartoznak a pedagógusok és a diákok is. Az idén immár 12. alkalommal zajló országos kulturális rendezvénysorozat változatos programkínálattal szolgál az oktatási intézmények számára.

 

Az ajtó nyitva áll! mottóval szervezett ezévi rendezvénysorozat – melynek rendezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) – egyik fő célkitűzése, hogy az oktatási intézmények és az ott dolgozók, tanulók is úgy tekintsenek a muzeális intézményekre, mint nyitott, látogató- és iskolabarát helyekre. A fesztivál programkínálatával is azt szeretnénk előmozdítani, hogy a pedagógusok és diákok közül minél többen közvetlen közelről is megtapasztalhassák a muzeális intézmények által a szórakoztatva tanulás módszerét.

 

A fesztiválhoz országszerte csatlakozó közel 150 muzeális intézmény változatos programeseményeket kínálnak 10 féle közönségnek szóló témakörben, melyek közül néhányat szeretnénk külön is az oktatási intézmények figyelmébe ajánlani.

 

„A lámpás én vagyok” – Tanárok éjszakája keretében a múzeumok közel félszáz beavató jellegű, inspiráló ugyanakkor szórakoztató programmal nyitják meg kapuikat a pedagógusok előtt, akik reményeink szerint a jövőben még bátrabban használják az iskolán kívüli oktatás egyik legfontosabb helyszínének számító múzeumokat.

 

Nem csak irodalomtanárok számára ajánljuk jó szívvel az idei fesztivál újdonságaként -  Arany János születésének 200. és Szabó Magda születésének 100. évfordulója apropóján - az Irodalmi találkozások a múzeumban című tematikához kapcsolódó 80-nál is több programot, melyeken irodalmi alkotókhoz kötődő tárgyak, emlékhelyek, szövegek lépnek eddig nem látott kölcsönhatásba a múzeumi falak között.

 

A múzeumok szabadidő helyszínként sem kell szégyenkezzenek. Kincskeresésre, kódfejtésre, időutazásra, helyszínelésre és egyéb kalandokra is remek alkalmat kínál idén a 16+múzeumi találkozások – Rejtély a múzeumban tematikához kötődő 48 féle fesztiválprogram.

 

Az iskolai őszi szünet tartalmas eltöltésére október 28. és november 5. között a diákságot és családtagjaikat 60 különféle program (múzeumi mozi matiné, kézműves szakkör, családi nap, ott alvós program vagy rendhagyó tábor) várja a Múzemi szünetelőre keresztelt tematika jóvoltából.

 

A muzeális intézménnyel nem rendelkező vagy hátrányos helyzetű településeken működő oktatási intézmények sem maradnak majd fesztiválprogram nélkül. Az Utazó múzeum tematika kapcsán idén 50-nél is többször lépnek ki saját falaik közül a múzeumok, melyek „Bőröndmúzeumaikkal” egészen az iskolákig szállítják múzeumpedagógiai foglalkozásaikat.

 

A fesztivál ezévi kiemelt irodalmi fókuszához és az egri Dobó István Vármúzeumban 2017. november 8-9-én megrendezésre kerülő IX. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciához kapcsolódva általános iskolai osztályoknak szóló alkotópályázatot is meghirdetünk ŐSZI KÉK – ŐSZI KÉP címmel irodalmi alkotások rajzzal vagy okostelefonnal történő feldolgozására. A pályázati felhívás ide kattintva érhető el.

 

Az itt letölthető táblázatunkban a fesztivál gazdag kínálatából szemezgettünk, hogy még konkrétabb lehetőségeket villantsunk fel a Múzeumok Őszi Fesztiválja által az oktatási intézményeknek, pedagógusoknak és diákoknak nyújtott programkínálatból.

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap