RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Irkák, leporellók, füzetek, kalauzok - kiadványkörkép ...

Irkák, leporellók, füzetek, kalauzok - kiadványkörkép a tájházakban

Milyen a tartalmas kiadvány? Gyerekeknek vagy felnőtteknek, turistáknak vagy a szakmának, esetleg az oktatás színesítéséhez készüljenek az irkák, leporellók, füzetek, kalauzok? Mi érdekli a mai látogatókat egy tájházba betérve? Fel tudja venni a versenyt egy kiadvány a hűtőmágnesekkel? Kell egyáltalán versenynek lennie a tárgyak és az írásos értékek között?

Ezekre a gyakorlati kérdésekre keresték közösen a választ a Kelet-Magyarország különböző településeiről érkező tájházvezetők és a szakemberek 2016. október 21-én a Bihari Múzeumban a Magyarországi Tájházak Szövetség Regionális Találkozóján

Muraközi István Polgármester úr köszöntője után Dr. Bereczki Ibolya a Tájházszövetség elnöke Tájházi kiadványkörkép címmel tartott előadást kiemelve a változatos formájú, tartalmas kiadványok jelentőségét. Dr. Páll István a nyíregyházi Sóstói Múzeumfalu,Pató Mária a szolnoki Tabáni Tájház és Dr. Szonda István a Gyomaendrődi Tájház tapasztalatait összegezte kiadványaik tükrében.

Irkák, leporellók, füzetek, kalauzok - kiadványkörkép a tájházakban

Haraszti Gábor a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület elnöke a turisták oldaláról közelítve a TKM Kiskönyvtár sorozatát mutatta be. Kolozsvári István és Dr. Krajczárné Sándor Mária az egykori Bihar vármegye területén található hazai és határon túli tájházakról készült tablósorozat és kiadvány bemutatására vállalkoztak, kiemelve a 10 évvel ezelőtt készült anyag  jelentőségét és korszerűsítésének szükségességét.

Biharban jelképesen kitártuk ablakainkat a világra és a találkozó résztvevőinek a szakmai előadások után megmutattuk értékeinket: a Marosán György és felesége, Judit által vezetett Csicsóka Tájházat Biharkeresztesen, valamint Z. Nagy Tibor, felesége és a helyi hagyományőrző egyesület által működtetett Örökségünk Házát és a Tájházat Csökmőn. A szíves fogadtatás, a tartalmas előadások, a gondozott tájházak, Nagy András Balázs és bandájának hajdúsági és katonadalai, valamint a finom falatok emlékezetessé tették minden vendég számára a Biharban töltött őszi napot.

Beszámoló: Korompainé Mocsnik Mariann

Zenekar a csökmői Tájházban
A szakmai konferencia közönsége.
Vendéglátás!
Marosán György bemutatja a tájházat.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap