RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Sokszorozó
település:
Miskolc
múzeum neve:
Miskolci Galéria Múzeum adatai
program helyszíne:
Miskolci Galéria és az Alkotóház,
A magyar grafika évtizede 1961-1971 c. kiállítás apropóján hívjuk össze a tanárokat, óvodapedagógusokat egy évnyitó bemutatkozásra. Bár a kiállítás témája látszólag nem kicsiknek való és elég speciális területet - a sokszorosított grafika eredményeit - mutat be, mégis találhatóak kapcsolódási pontok a kisebbek érdeklődési köre és a galéria profilja, a kortárs képzőművészet között. A Miskolci Galériához tartozó Alkotóház a jelenleg centenáriumát ünneplő Miskolci Művésztelep része volt. Az 1950-es években alakult itt ki a sokszorosító grafika egyik országos központja a jól felszerelt műhelyeknek és nagy tudású szakembereknek köszönhetően. A Miskolci Galéria profilját azóta is ez határozza meg. A grafikai eljárásokat a mai napig gyakorolhatják a diákok és képzőművészek az Alkotóház grafikai műhelyében. Célunk ezzel a szakmai nappal, hogy közelebbről megismertessük a tanárokat, óvodapedagógusokat egyrészt ezzel a helyszínnel, másrészt a technikákkal. Hiszen az óvodások, kisiskolások által kedvelt krumplinyomda, vagy készen kapható pecsételős játékok, az átsatírozott, átdörzsölt frottázsok mind ezek kezdetleges és alapvető technikái a sokszorosításnak. A műhelyekben aztán képet kaphatnak az összetettebb eljárásokról is, a papír-, vagy linómetszetről, litográfiáról, és - bár bemutatni ezt nem tudjuk, de - a ma is kedvelt szitanyomatról. Ez utóbbi elterjedt felhasználási területei az mindennapjainkat is meghatározzák, a nyomtatott pólók, táskákon, egyéb textileken keresztül. Ezeknek a kulisszatitkoknak az ismerete ötleteket adhat a tanároknak arra, hogy milyen módon tudják esetleg beépíteni a rajzórák, vagy akár az irodalom /történelem /fizika /kémia tantárgyakba az itt látottakat, tapasztaltakat. A gyerekeknek izgalmas helyszín a műhely, a présgépek tekerése, és a nyomtatás igazi élmény, ami közben a tanulás is azzá válik.
E-mail:
info@miskolcigaleria.eu
Múzeumi szünetelő
Programidőpontok:
2022. OKT 01. - 2023. OKT 31.
00:00 - 23:59
Felelős személy
Név: Madarász Györgyi
A múzeum további programjai
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Déryné emlékséta
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
2022 őszén Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulójára emlékezik a magyar színházi közönség. Miskolc városa programsorozattal idézi fel az első magyar operaénekesnő pályáját, miskolci működését, melyben aktívan részt vállal a miskolci színészmúzeum is. Az emléksétán Déryné és kortársai nyomába eredünk Miskolc belvárosában, s idézzük meg gazdag pályáját, miskolci kalandjait, s azon keresztül a miskolci színjátszás múltját, a magyar színház kezdeteit. Indulás a Thália-háztól (Színészmúzeum - Miskolc, Déryné u. 3.) Útvonal: a Déryné utca színházi emlékhelyei, a Sötétkapu, a belvárosi Déryné-ház, a Szent Anna-temető.
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Déryné hol van?
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Mikita Gábor színháztörténész-előadása a XX. századi Déryné-kultuszt mutatja be, számba véve, bemutatva az énekesnő életét feldolgozó filmes és színpadi adaptációkat.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Déryné koffer gardróbja
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
A miskolci színészmúzeum foglalkoztató kiadványa segítségével, játékos foglalkozás keretében - daltanulással, papírszínház készítésével - ismerhetik meg a résztvevő diákok Déryné életútját, s azon keresztül a reformkori magyar és a miskolci színjátszás történetét.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
(LEG)Közelebb - Válogatás a Közelebb sorozat szerzőinek műveiből
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Az első magyar színielőadás napját egy versszínházi produkcióval ünnepeljük. 2018-tól fut a miskolci színészmúzeumban (Thália-ház) a Közelebb sorozat, melyben a közvetve vagy közvetett módon miskolci és/vagy színházi kötődéssel is bíró, évfordulót ünneplő írókat, költőket mutatunk be. 2018-ban Kaffka Margittal kezdtük a sorozatot, majd a soron következő évben Ady Endrével folytattuk. Mindkettejük halálának 100. évfordulójára emlékezve egész éven át tartó többalkalmas rendezvényt szerveztünk, mely során az életútról, az alkotói pályáról és a művekről is szó esett meghívott vendégeinknek köszönhetően. 2020-ban a születésének 120. évfordulóját ünneplő Szabó Lőrinc volt a Közelebb sorozat vendége, 2021-ben pedig Pilinszky Jánosra emlékeztünk. Idén a születésének 100. évfordulójához érkezett Nemes Nagy Ágnesre emlékezünk. A Múzeumok Őszi Fesztiváljára egy best of produkcióval készülünk, hiszen az említett írókról, költőkről igen kevés szó esik a középiskolai tanulmányok során, így a mai fiatalok, fiatal felnőttek csak hellyel-közzel ismerik őket, ez alól Ady sem kivétel, hiszen bár ő szerves része az iskolai tananyagnak, költői nagyságát az életkor kapcsán még kevéssé értékelő korosztály tagjai nem igazán mérik fel. Programunkban nem az életutak, sokkal inkább a művek bemutatását, érzékenyítését szeretnénk elérni, ezért egy igen dinamikus versválogatással szeretnénk a leendő versbarátoknak és a már rutinos művészetbarátoknak kedveskedni. A több tételből álló "versszínházi" produkciót a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek elődadásában hallgathatja meg a közönség. Az előadás után beszélgetést is szervezünk a versekről, az átélt élményekről s arról, a színművész hogyan közelíti meg az általa adaptált verseket. Úgy véljük ez a két- vagy többoldalú értelmezési kísérlet segíti a fiatalokban a közelmúlt magyar irodalmának megérését, elősegíti az utána való érdeklődés kibontakozását.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Nyomd a nyomdát!
Program helyszíne: Miskolc
Nem csak a szünidőben elérhető program során a fenntarthatósági szempontok érvényesülésén azt is bebizonyítjuk bizony a kortárs művészet is könnyen emészthető, fogyasztóbarát. A foglalkozás során a kisebb gyerekek a grafikatörténeti kiállításunkhoz is kapcsolódva, a tárlat egyes alkotásainak elemeit kell hogy újragondolják, mégpedig egy igencsak érdekes technika alkalmazásával. A gumicukor nyomda alapkellékei a többféle mintázatú gumicukrok és ételfesték. A nyomdázás végén a kellék elfogyasztható. A nagyobbakat új vizuális alkotás létrehozására ösztönözzük, nyomdai betűkészlet felhasználásával egy hajdani nyomdász bőrébe bújva próbálhatják ki kreativitásukat.
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Grafikatörténeti tárlatvezetések
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Miskolci Galériában látható „A magyar grafika évtizede 1961-1971” című tárlat azt az időszakot mutatja be, amelynek történései megalapozták a magyar grafika emblematikus intézményének tartott Miskolci Galéria létrejöttét és az Országos Grafikai Biennálék megszületését. Kapcsolódó kiállításunkban Kondor Béla halálának ötvenedik évfordulójára emlékezve, a művész Miskolcon készült litográfiáit is megtekintheti a közönség. Harmadik ajánlatunk a nagysikerű Színekre hangolva – Hangokra színezve című tárlat.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Minden, ami szőlő...
Lejárt program
Program helyszíne: Miskolc
Az ősz ikonikus időszaka a szüret: barangolás szőlősorok között, a szorgos szüretelők zsivaja, a szőlő, a must íze, illata. Az életképek hangulatát a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Szüreti napja hozza el a belvárosba. A nap folyamán izgalmas programok várják a kicsiket, és nagyokat egyaránt!

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap