RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Déryné hol van?
település:
Miskolc
múzeum neve:
Miskolci Galéria Múzeum adatai
program helyszíne:
Thália-ház,
Mikita Gábor színháztörténész-előadása a XX. századi Déryné-kultuszt mutatja be, számba véve, bemutatva az énekesnő életét feldolgozó filmes és színpadi adaptációkat.
E-mail:
info@miskolcigaleria.eu
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Programidőpontok:
2022. OKT 14. 14:00 - 15:00
Felelős személy
Név: Mikita Gábor
A múzeum további programjai
Szakmai programok
Szakmai programok
Regionális néprajzi konferencia
Program helyszíne: Miskolc
A Herman Ottó Múzeum néprajzi tára és a Miskolci Akadémiai Bizottság Néprajzi és Kulturális Antropológiai Munkabizottsága tudományos konferenciát szervez, ahol a BAZ, Heves és Nógrád megyében dolgozó szakemberek beszámolnak egymásnak és az érdeklődő közönségnek az aktuális kutatási eredményekről.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Sokszorozó
Program helyszíne: Miskolc
A magyar grafika évtizede 1961-1971 c. kiállítás apropóján hívjuk össze a tanárokat, óvodapedagógusokat egy évnyitó bemutatkozásra. Bár a kiállítás témája látszólag nem kicsiknek való és elég speciális területet - a sokszorosított grafika eredményeit - mutat be, mégis találhatóak kapcsolódási pontok a kisebbek érdeklődési köre és a galéria profilja, a kortárs képzőművészet között. A Miskolci Galériához tartozó Alkotóház a jelenleg centenáriumát ünneplő Miskolci Művésztelep része volt. Az 1950-es években alakult itt ki a sokszorosító grafika egyik országos központja a jól felszerelt műhelyeknek és nagy tudású szakembereknek köszönhetően. A Miskolci Galéria profilját azóta is ez határozza meg. A grafikai eljárásokat a mai napig gyakorolhatják a diákok és képzőművészek az Alkotóház grafikai műhelyében. Célunk ezzel a szakmai nappal, hogy közelebbről megismertessük a tanárokat, óvodapedagógusokat egyrészt ezzel a helyszínnel, másrészt a technikákkal. Hiszen az óvodások, kisiskolások által kedvelt krumplinyomda, vagy készen kapható pecsételős játékok, az átsatírozott, átdörzsölt frottázsok mind ezek kezdetleges és alapvető technikái a sokszorosításnak. A műhelyekben aztán képet kaphatnak az összetettebb eljárásokról is, a papír-, vagy linómetszetről, litográfiáról, és - bár bemutatni ezt nem tudjuk, de - a ma is kedvelt szitanyomatról. Ez utóbbi elterjedt felhasználási területei az mindennapjainkat is meghatározzák, a nyomtatott pólók, táskákon, egyéb textileken keresztül. Ezeknek a kulisszatitkoknak az ismerete ötleteket adhat a tanároknak arra, hogy milyen módon tudják esetleg beépíteni a rajzórák, vagy akár az irodalom /történelem /fizika /kémia tantárgyakba az itt látottakat, tapasztaltakat. A gyerekeknek izgalmas helyszín a műhely, a présgépek tekerése, és a nyomtatás igazi élmény, ami közben a tanulás is azzá válik.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Déryné emlékséta
Program helyszíne: Miskolc
2022 őszén Déryné Széppataki Róza halálának 150. évfordulójára emlékezik a magyar színházi közönség. Miskolc városa programsorozattal idézi fel az első magyar operaénekesnő pályáját, miskolci működését, melyben aktívan részt vállal a miskolci színészmúzeum is. Az emléksétán Déryné és kortársai nyomába eredünk Miskolc belvárosában. Az első magyar operaénekesnő halálának 150. évfordulóján a miskolci utcaköveket taposva indulunk Déryné Széppataki Róza nyomába, s idézzük meg gazdag pályáját, miskolci kalandjait, s azon keresztül a miskolci színjátszás múltját, a magyar színház kezdeteit. Indulás a Thália-háztól (Színészmúzeum - Miskolc, Déryné u. 3.) Útvonal: a Déryné utca színházi emlékhelyei, a Sötétkapu, a belvárosi Déryné-ház, a Szent Anna-temető
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Déryné koffer gardróbja
Program helyszíne: Miskolc
A miskolci színészmúzeum foglalkoztató kiadványa segítségével, játékos foglalkozás keretében - daltanulással, papírszínház készítésével - ismerhetik meg a résztvevő diákok Déryné életútját, s azon keresztül a reformkori magyar és a miskolci színjátszás történetét.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
(LEG)Közelebb - Válogatás a Közelebb sorozat szerzőinek műveiből
Program helyszíne: Miskolc
Az első magyar színielőadás napját egy versszínházi produkcióval ünnepeljük. 2018-tól fut a miskolci színészmúzeumban (Thália-ház) a Közelebb sorozat, melyben a közvetve vagy közvetett módon miskolci és/vagy színházi kötődéssel is bíró, évfordulót ünneplő írókat, költőket mutatunk be. 2018-ban Kaffka Margittal kezdtük a sorozatot, majd a soron következő évben Ady Endrével folytattuk. Mindkettejük halálának 100. évfordulójára emlékezve egész éven át tartó többalkalmas rendezvényt szerveztünk, mely során az életútról, az alkotói pályáról és a művekről is szó esett meghívott vendégeinknek köszönhetően. 2020-ban a születésének 120. évfordulóját ünneplő Szabó Lőrinc volt a Közelebb sorozat vendége, 2021-ben pedig Pilinszky Jánosra emlékeztünk. Idén a születésének 100. évfordulójához érkezett Nemes Nagy Ágnesre emlékezünk. A Múzeumok Őszi Fesztiváljára egy best of produkcióval készülünk, hiszen az említett írókról, költőkről igen kevés szó esik a középiskolai tanulmányok során, így a mai fiatalok, fiatal felnőttek csak hellyel-közzel ismerik őket, ez alól Ady sem kivétel, hiszen bár ő szerves része az iskolai tananyagnak, költői nagyságát az életkor kapcsán még kevéssé értékelő korosztály tagjai nem igazán mérik fel. Programunkban nem az életutak, sokkal inkább a művek bemutatását, érzékenyítését szeretnénk elérni, ezért egy igen dinamikus versválogatással szeretnénk a leendő versbarátoknak és a már rutinos művészetbarátoknak kedveskedni. A több tételből álló "versszínházi" produkciót a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek elődadásában hallgathatja meg a közönség. Az előadás után beszélgetést is szervezünk a versekről, az átélt élményekről s arról, a színművész hogyan közelíti meg az általa adaptált verseket. Úgy véljük ez a két- vagy többoldalú értelmezési kísérlet segíti a fiatalokban a közelmúlt magyar irodalmának megérését, elősegíti az utána való érdeklődés kibontakozását.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Nyomd a nyomdát!
Program helyszíne: Miskolc
Nem csak a szünidőben elérhető program során a fenntarthatósági szempontok érvényesülésén azt is bebizonyítjuk bizony a kortárs művészet is könnyen emészthető, fogyasztóbarát. A foglalkozás során a kisebb gyerekek a grafikatörténeti kiállításunkhoz is kapcsolódva, a tárlat egyes alkotásainak elemeit kell hogy újragondolják, mégpedig egy igencsak érdekes technika alkalmazásával. A gumicukor nyomda alapkellékei a többféle mintázatú gumicukrok és ételfesték. A nyomdázás végén a kellék elfogyasztható. A nagyobbakat új vizuális alkotás létrehozására ösztönözzük, nyomdai betűkészlet felhasználásával egy hajdani nyomdász bőrébe bújva próbálhatják ki kreativitásukat.
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Őslények lapbook-on
Program helyszíne: Miskolc
Lapbook készítés diákoknak. A lapbook-ok témája a múzeumban látható őslények (növények és állatok). A résztvevő csapatok kiválasztanak egy számukra szimpatikus őslényt, amelyről előre megadott szempontok alapján készítenek egy-egy lapbook-ot. Az elkészült lapbook-okat kiállítjuk a múzeum foglalkoztató termében, a múzeum honlapján a múzeumpedagógia fül alatt is megtekinthetők lesznek.
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Kiemelt tematika: 16+ Több mint múzeum
Pizsamaparti
Program helyszíne: Miskolc
A Da Vinci tévécsatorna által szervezett program gyerekeknek, akik zárás után ismerkedhetnek meg a múzeummal, részt vehetnek egy különleges múzeumpedagógiai foglalkozáson, így nem mindennapi élményekkel gazdagodnak.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Restaurátor műhely látogatás
Program helyszíne: Miskolc
Kerámiarestaurálás, fém tárgyak, festmények restaurálásába tekinthetnek be az érdeklődők. Miért szükséges régészeti vas tárgyakat vákumcsomagolni? Különböző gombák károsító hatása fa műtrágyakra.

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap