?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | FUTURISTA TÉSZTAGYÁR+DADAISTA LAKOMA Lejárt program | település: | Budapest | | múzeum neve: | Kassák Múzeum | | program helyszíne: | 1033 Budapest, III. kerület, Fő tér 1., Zichy-kastély | | napszak: délelőtt | program típusa: családi program, gasztronómiai program, rendhagyó műhelyfoglalkozás | célközönség: családok, fiúk, gyermekek, lányok, nyugdíjasok, szülők | | Az olasz futuristák meggyőződése szerint a művészet minden területén, így a konyhaművészetben is szakítani kell a hagyományokkal, fel kell szabadítani az elmét és a főzőkanalat a múlt béklyói alól, és új szín és ízharmóniákat kell előállítani. A futuristák még az olaszok nemzeti ételét a tésztát is betiltották volna, mi viszont éppen ezzel fogunk kísérletezni. Lesz tehát mindenféle színű és ízű tésztakészítés futurista stílusban, dadaista recept generátor, és végül a kulináris művekkel és alkotásokkal megterített asztalon az együtt kidolgozott dadaista etikettünk szerint csapunk közös lakomát! | A futurista művészeti irányzat “atyja”, Filippo Tommaso Marinetti avantgárd szakácskönyvet is kiadott többek között a “trombitarobbanás által tépett nyers hús” és “örökkévaló pisztráng” receptjével. Ilyen messzire nem megyünk, de a workshop során nemcsak megtanulunk tésztát gyúrni, ahogyan még a nagymama, dédnagymama csinálta, de megismerkedünk a természetes színezőanyagokkal is! A céklapor, a spenót, petrezselyem vagy csalán, a kurkuma, sőt, akár a kakaó is gyönyörű színűvé varázsolja a tésztánkat, amit igazi, régi, kézzel tekerős metéltkészítőn fogunk elkészíteni. Az igazán kísérletező kedvűek akár mintás tésztákat is készíthetnek: pöttyös, márványmintás, csíkos csuszatésztából sosem elég!
Szeretettel várjuk a művészetre (is) éhes kicsiket és nagyokat, családias hangulatban a konyhától a terített asztalig játszunk majd (az étellel is!), így érdemes a program teljes idejét beletervezni a család napirendjébe!
A hozzávalók között tojás és liszt található, aki ezekre allergiás, kérjük, jelezze!
A műhelymunkát Jónás Anna és Forgách Péter múzeumpedagógus vezeti, az alapanyagokról és eszközökről a múzeum gondoskodik. | | Honlap: | https://kassakmuzeum.hu/hu | | E-mail: | kassakmuzeum@pim.hu | | Jegyárak: | Belépőjegy: 2500 Ft / fő
Családi jegy (legfeljebb 2 felnőtt és legfeljebb 2 kiskorú gyermek): 2.500 Ft (plusz minden további gyermek 500 Ft)
| | Kedvezmény: | A rendezvény 70 év felett és harmadik kerületi nyugdíjasoknak ingyenes | | | | | |
| | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 05. 10:00 - 13:00 | | Regisztráció szükséges! | E-mail: kassakmuzeum@pim.hu | Telefon: Tel.: +36 1 3687021 | Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 14. 00:00 | Regisztráció vége: 2024. OKT 04. 16:00 | | Célközönség | családok, nyugdíjasok, 16-25 év közötti fiatal felnőttek | | Felelős személy | Név: Szikra Renáta | Cím: 1033 Budapest Fő tér 1. | Telefon: Tel.: +36 1 3687021 | E-mail: szikra.renata@pim.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | | KASSÁK! Szubjektív tárlatvezetés tanulásban vagy értelmileg akadályozott látogatóinknak | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: rendhagyó tárlatvezetés, speciális foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Múzeumunk elkészítette a Kassák! című állandó kiállítás, valamint a Kassák × Petőfi című időszaki kiállítás szövegének egyszerűen érthető változatát. Az egyszerűen érthető változat lehetővé teszi, hogy újabb látogatói csoportok, többek között a tanulásban vagy értelmileg akadályozott diákok és felnőttek is egyenlő eséllyel férjenek hozzá a kiállításhoz. Sallai Ilona Éva, az ÉFOÉSZ önérvényesítője tart tárlatvezetést Jónás Anna gyógypedagógus közreműködésével. A játékos, interaktív vezetést kifejezetten tanulási és megértési nehézségekkel élő diákoknak és felnőtteknek ajánljuk.
| | | | | | | | 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele! | | | | | SPÚROK A KONYHÁBAN RÉGEN ÉS MA. Kassákék háztartási naplója és egy takarékos gasztroblogger mai instareceptjei | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: gasztronómiai program, múzeumi foglalkozás, tematikus foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Balázs Barbi gasztrobloggerrel (@asszonypajtás) kutatjuk a száz évvel ezelőtti és mai spórolós és egyben fenntartható konyha sajátosságait. Miben hasonlít és miben különbözik Kassákék húszas évekbeli - gazdasági válság sújtotta - egykeresős, társbérlős életmódja vagy az emigránsok túlélésre összpontosító konyhája és a mai kispénzű életkezdők vagy éppen nyugdíjasok lehetőségei? "Asszonypajtás" nemrég megjelent konyhakalauza is arra összpontosít, hogyan főzhetünk kreatívan, egyszerű alapanyagokból , egészséges és ízes ételeket különös tekintettel a maradék felhasználásra. A múzeumban sem csupán "fejben főzünk" majd, de recepteket és konyhai spórolós praktikákat is megosztunk egymással a kétórás beszélgetős workshopon. | | | | | | | | | |