RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > „Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák” a ...

„Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák” a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében

Félidőhöz közeledik az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja


Diósgyőr, 2018. október 14. – Az október 1-én indult és november 11-ig tartó 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 lassan félidejéhez érve a Közgyűjtemények Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezendő „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozathoz kapcsolódva a rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Diósgyőri vár sajtótájékoztatóval egybekötött nyitóünnepséget rendezett, Miskolcon. Az eseményen ízelítőt adott a Diósgyőri vár elő interpretációs módszeréről, majd a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák” eseményeibe nyerhettek betekintést a résztvevők a Herman Ottó Múzeum programjai segítségével.

„Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák” a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében

Az Diósgyőri várban tartott ünnepélyes megnyitón Fandl Ferenc színművész segítette a résztvevőket saját túrázással kapcsolatos élményeivel, és a hazai szellemi és épített kulturális örökségről alkotott gondolataival a ráhangolódásra, majd házigazdaként, Novák Irén a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője a Diósgyőri vár fejlesztésit és programjait mutatta be.

Dr. Tóth Arnold a Herman Ottó Múzeum igazgatója Miskolc város képviseletében is köszöntötte a megjelenteket, bemutatta a miskolci muzeális intézmények Múzeumok Őszi Fesztiválhoz kapcsolódó programjait és a város kulturális fejlesztéseit. A délután folyamán két túrára volt lehetőség.

A 25 km-es bükki kerékpártúrán a résztvevők önállóan, saját kerékpárjukkal teljesíthetik a bükki örökség-helyszíneket érintő útvonalat. Diósgyőri vár - Majális-park - Lillafüred - Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33.) - Lillafüred - Újmassa, Fazola-őskohó - Lillafüred - Diósgyőri vár (23,8 km, szintemelkedés 200 m) útvonalat. Valamint a Tárlat-túrát, mely egy rövid 2,5 km-es séta Miskolc belvárosában a Herman Ottó Múzeum központi épületéből indulva „Pannon-tenger Múzeum” Kiállítóépület, Papszeri Kiállítási Épület, Thália-ház, Petró-ház útvonalon.

A Nemzeti Kulturális Alap 2018-ban ünnepli megalakulásának 25. évfordulóját, ennek kapcsán Tőzsér Istvánné az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának vezetője bővebb tájékoztatást adott az Nemzeti Kulturális Alap elmúlt 25 évéről, valamint a szeptember 23. és október 17. között zajló, „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozatról. A Nemzeti Kulturális Alap a rendszerváltozás utáni hazai kultúrafinanszírozás talán legmeghatározóbb intézménye lett, amely 2018-ben ünnepli negyedszázados születésnapját. Az eltelt 25 év alatt az NKA a kulturális élet valamennyi területén megkerülhetetlen szereplővé vált, legyen szó könyvkiadásról, színházról, táncról, képzőművészetről, zenéről, szépirodalomról, fotóról vagy éppen építészetről, örökségvédelemről, közművelődésről.  Az NKA bizottságában és kollégiumaiban a magyar kulturális élet meghatározó szereplői és jelentős alkotói ülnek, az ő javaslataik alapján hozza meg az Alap forráselosztásra vonatkozó döntéseit. Az NKA az elmúlt 25 évben számos ismert és kevésbé ismert előadót, művészt, alkotót támogatott, akik épp e támogatásoknak köszönhetően váltak országszerte ismertté.

A rendezvény főszervezőjeként a MOKK  képviseletében, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese - kitért a Múzeumok Őszi Fesztiválja „Sétálj, gyalogolj, bringázz! –„Kulturális örökségtúrák” programtematikára és idei országos eseménysorozat hátralévő időszakának változatos programkínálatára.

„Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák” a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében

Múzeumok Őszi Fesztiválja kiemelt, Sétálj, gyalogolj, bringázz velünk! – Örökségi barangolások tematika részeként az október 1. és november 11. között meghirdetésre került a „Sétálj, gyalogolj, bringázz! – Kulturális örökségtúrák” című téma, melyhez muzeális intézmények, levéltárak és könyvtárak kapcsolódhattak kulturális örökségtúrák megtervezésével és lebonyolításával. A Kulturális örökségtúrák program keretében 25 km-es gyalogos és kerékpáros túrákat és 2,5 kilométeres sétákon vehetnek részt az érdeklődök, amelyek a Múzeumok Őszi Fesztiválja időszakában teljesíthetőek egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként és a családi kirándulások keretében egyaránt. A programmal erősíteni kívánjuk a múzeumok, könyvtárak, levéltárak és kulturális örökségi helyszínek és településük kapcsolatrendszerét, a helyi múltról szóló ismeretek élményszerű és egyben egészségtudatos bővítését. A túrák különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, lehetőség szerint az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is. A túrák útvonalát és a helyszínek teljesítéséért járó pontokat a rendezvénysorozatba bekapcsolódó intézmények önállóan alakították ki. A helyszínek kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az intézmény kulturális örökségi helyszínként látogatható legyen, múzeumok, levéltárak, könyvtárak esetében a kulturális örökség rájuk legjellemzőbb elemei (az épület belső terei, kiállításai) megtekinthetőek legyenek a túrázók számára ingyenesen vagy kedvezményes belépővel az intézmény által megadott nyitvatartási időben.

 

A túraútvonalakkal kapcsolatos információk (túra neve, hosszúsága, kezdő és végpontja, túra állomásai fotóval és az ezek meglátogatásával gyűjthető pontszám, az ezekhez kapcsolódó érdekességekkel, vezetett túra esetén a találkozási pont és indulási idő, felelős munkatárs) elérhetők a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos honlapján, www.oszifesztival.hu oldalon.

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet által fejlesztett EVENT@HAND MÖF ingyenes és offline mobil alkalmazás is segíti az eligazodást és a játékot. A túrákhoz kapcsolódik egy „Gyűjtsd a km-eket és a pontokat! Ünnepeljük együtt az NKA-t!” mottójú játék, melynek során a túrapontokat meglátogató túrázók pontokat gyűjthetnek online applikáció vagy offline felületek (Múzeumok Őszi Fesztiválja programfüzet középső lapja) segítségével, és legalább 25 pont összegyűjtésével egy nyereményjátékban vehetnek részt. Az online pontgyűjtést a Múzeumok Őszi Fesztiválja mobilapplikáció külön erre az alkalomra továbbfejlesztett változata segíti.

BŐVEBBEN A JÁTÉKRÓL ITT OLVASHAT

„Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák” a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében

A fesztiválhoz csatlakozott több mint 150 hazai muzeális intézmény fesztiválos programkínálata teljes részletességében továbbra is a fesztivál hivatalos honlapján (www.oszifesztival.hu) kereshető tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti bontásban.

 

A 25 éves Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvény további programjairól a www.oszifesztival.hu weboldalon vagy a fesztivál Facebook oldalán tájékozódhatnak bővebben.

 

Az NKA25 fesztivál további programjai az nka.hu oldalon, valamint a facebook.com/nemzetikulturalisalap oldalon olvashatók.

 

További információ:

Balogh Enikő

kommunikációs- és rendezvényszervező munkatárs

+ 36 70 682 54 90   

balogh.eniko@skanzen.hu

 


Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2021MŐF 2020MŐF 2019
Nemzeti Kulturális Alap