RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Kiállításrendezés 16+

Kiállításrendezés 16+

Rendezz Te is kiállítást a Bihari Múzeumban!

 

Ezzel a felhívással kerestük fel a tanév elején a Berettyóújfaluban működő három középiskolát. A legtöbb helyen nagy segítőkészséggel fogadták a pedagógusok a kezdeményezést, az Arany János Gimnázium, Egészségügyi Szakképző és Közgazdasági Szakközépiskolában például az igazgató úr által összehívott tanároknak, osztályfőnököknek adtuk elő személyesen terveinket: olyan alkotó, vagy gyűjtő diákokat kerestünk, akik szívesen rendeznének műveikből vagy gyűjteményeikből kiállítást a múzeumban.

Szeptember végére már kialakult a jelentkezők listája két iskolából, és nyilvánvalóvá vált, hogy a múzeum előadótermében – amely helyet ad rendhagyó kiállításainknak, de emellett eredeti funkcióját is használjuk – három tárlatot is tudunk rendezni.

Kiállításrendezés 16+

            Az első kiállítás október 10-én nyílt meg, Alkotó diákok Biharban I. címmel. Összesen 17 fő mutatta be rajzait, festményeit, és két leány a gyöngyből készített alkotásait. A megnyitón 52-en vettek részt, a tárlat két hétig volt látogatható, összesen 293-an tekintették meg.

            A második kiállításunkat Bihari gyűjtő és alkotó diákok címmel október 24-én nyitottuk. Ekkor négy gyűjtő (két leány néprajzi tárgyakkal, két fiú háborús relikviákkal) és három alkotó (2 ruhatervező diák és egy mézeskalács-készítő) mutatkozott be. A megnyitóra 37 fő érkezett. Már az első nyitvatartási napon 55 látogató tekintette meg a tárlatot.

            A harmadik kiállítás előreláthatólag november közepén nyílik, A világ diákszemmel címmel,  erre 10 diák küldte el fényképeit.

Mindkét megnyitón az alkotókat pedagógusaik mutatták be, műsorszámokkal pedig szintén diákok működtek közre (néptánccal, népdallal, fúvós hangszerekkel, szavalattal, saját verssel). Nagy örömünkre szolgált, hogy nem csupán a középiskola tanulói vállalkoztak a kiállításokra, hanem a pedagógusok közvetítésével már elballagott diákok is bemutatkoztak alkotásaikkal.

Kiállításrendezés 16+

Az oktatási intézmények és a Bihari Múzeum összefogásával, igazgatói és pedagógusi segítséggel nagyszámú diákot sikerült megmozgatni, akik ilyen módon is megmutathatják magukat, alkotásaikat és gyűjteményeiket a nagyközönségnek. Ugyanakkor a tanulók belekóstolhattak a múzeumi kiállításrendezésbe is, megismerve annak szakmai szempontjait.

A programot megítélésünk szerint sikerrel zárjuk, hiszen több száz diákot sikerült mozgósítanunk, ebből közel 50-et kiállítóként vagy közreműködőként. Már most több diák is jelezte – az idei példán felbuzdulva – részvételi szándékát a jövőben szervezett hasonló kiállításokon.

 

Csarkó Imre és dr. Krajczárné Sándor Mária

projektfelelősök

 

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap