RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Sajtószoba > Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a ...

Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja – sajtóközlemény


Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja – sajtóközlemény

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 3 – november 13.

Szentendre, 2022. október 4. A múzeumi fenntarthatóság középpontba állításával vette kezdetét „Ezt mind fenntarjuk!” mottóval a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A közel 120 múzeum részvételével csaknem másfél hónapon keresztül tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint 500 féle program csalogat múzeumi látogatásra. A fesztivál nyitóeseménye a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén tartott „Csak tiszta forrásból!” című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely egyben a hazai múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseinek díjkiosztó ünnepsége is.

Közel 40 fővárosi és 80 vidéki helyszínen immár 17. alkalommal várja a látogatókat gazdag programkínálatával a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A szervező és koordináló ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), amely a hazai múzeumi élet rangos konferenciájával, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóval indította el a rendezvénysorozatot. A Múzeumok Őszi Fesztiválja sajtótájékoztatóján, majd a megnyitó ünnepségen részt vett Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára, akitől személyesen vehették át a díjakat a kitüntetésben részesült intézmények. Az idei fesztivál fő témája a fenntarthatóság. Célja, hogy rávilágítson a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalására, tisztázza a fenntarthatóság fogalmát mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek körében, felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire, amely meghatározhatja a jövőbeni stratégiájukat is.  A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó intézmények nyolc tematika mentén szervezték meg a programjaikat. A korábbi négy sikeres témakör mellé négy, az év koncepciójához igazodó tematika csatlakozik. Bővebben a témakörökről a http://oszifesztival.hu/programok.html linken lehet tájékozódni.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megrendezett „Csak tiszta forrásból”című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóvalvette kezdetét október 4-én.  A konferencián átadták a MOKK által kidolgozott kritériumrendszer alapján megítélt Családbarát Múzeum elismerést a Széchenyi Zsigmond Vadászati Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Nádasdy Ferenc Múzeum – Művelődési Központ és Könyvtár és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Szennai Skanzen számára.

Négy intézmény részesült a múzeumi szakma rangos kitüntetésében, a Múzeumpedagógiai Nívódíjban. A Csete Balázs Helytörténeti Gyűjtemény Babra megy a játék! című offline programjáért, a Kassák Lajos Emlékmúzeum Vándor Dada Szerkesztőség: Elidőzni a furcsaságnál című művészetpedagógiai programjáért, a Szennai Skanzen Népi Múzsa – Iparművészeti szakmai gyakorlat a Szennai Skanzenben című programjáért és az Országgyűlési Múzeum Letölthető vitajátékok című programjáért kapta meg a díjat.

További négy muzeális intézmény az országos múzeumi szakmai szervezetek Múzeumpedagógiai Különdíját vette át. Az ICOM Magyarország különdíját a Néprajzi Múzeum Keep calm! Türelemüvegek című online programja, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége különdíját a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum Műhelytitkok – önmegvalósítás, alkotás, öröm című programja, az Országos Közgyűjtemények Szövetsége különdíját kapta az Iparművészeti Múzeum – Ráth György VillaEzerarcú szecesszió című programja és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját kapta a Hagyományok HázaNézd kézzel, lásd szívvel!” – Érzékszervi fogyatékos és nem sérült gyermekek együttnevelési programja kapta.

Idén hatodik alkalommal ismerte el egy múzeumi szakember munkáját a Szabadtéri Néprajzi Múzeum az általa alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjjal. A kitüntetést Kovács Éva Zsuzsanna,a Majk Kamalduli Remeteség múzeumpedagógusa kapta meg áldozatos munkájáért.  A múzeumpedagógiai elismerések ünnepélyes átadását követő „Csak tiszta forrásból”című szakmai konferencia középpontjában a környezeti fenntarthatóság állt.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja programkínálatáról bővebben a www.oszifesztival.hu weboldalon olvashatnak. A rendezvény sajtóanyaga itt található: http://www.oszifesztival.hu/ezt-mind-fenntartjuk-megkezdodott-a-muzeumok-oszi-fesztivalja-sajtoanyag.html

 

Budapest, 2022. október 4.

További információ:

Szunyogh Matild

koordinátorhálózati munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

tel.: 30/249 9691

E-mail: szunyogh.matild@skanzen.hu

www.mokk.skanzen.hu

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap