RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Rólunk > Felhívás: Minőségét megőrzi! – Múzeumok Őszi ...

Felhívás: Minőségét megőrzi! – Múzeumok Őszi Fesztiválja 2024

Felhívás: Minőségét megőrzi! – Múzeumok Őszi Fesztiválja 2024

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 

Minőségét megőrzi! mottóval, Múzeum és gasztronómia alcímmel rendezzük meg 2024. szeptember 30. és november 10. között a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. Szeretnénk, ha intézménye is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot!

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

A 2024-es Múzeumok Őszi Fesztiválja célja, hogy a folyamatosan alakuló és az elmúlt években forradalmi változásokat megélő gasztronómiai kultúra összetett kérdéskörét, és ennek múzeumi vonatkozásait állítsa a figyelem középpontjába.

Az országos programsorozat keretében arra hívjuk a muzeális intézményeket, hogy múzeumi keretek között szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon mutassák be a témával kapcsolatos gyűjteményüket, műtárgyaikat, kutatási eredményeiket, múzeumpedagógiai, illetve múzeumandragógiai fejlesztéseiket. Szorgalmazzuk, hogy a programokat szervező múzeumok a jelenben hívják fel a figyelmet arra, hogy mi mindent tanulhatunk elődeinktől ezen a téren is (pl. hagyományos ételkészítési technikák, ezekhez kapcsolódó tárgyak, használati eszközök és mesterségek, idényjellegű és helyi zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, ősi gabonák újrafelfedezése, fermentálás, komposztálás).  Az életmód bemutatásához kevésbé szorosan kapcsolódó múzeumok részére pedig adódik a lehetőség, hogy a gasztronómiának a zenében, irodalomban, képzőművészetben történő megjelenítésére reflektáljanak.

A múzeum és gasztronómia kapcsolódási pontjait feltérképező programsorozaton belül is kiemelt figyelmet szentelünk a fenntarthatóságot és az egészséges életmódot támogató gasztronómiai tudás múzeumi népszerűsítésének. A múzeumok által őrzött és közvetített tudás révén is elősegíthető, hogy a múzeumlátogatók körében mind inkább teret hódítson a tudatosabb fogyasztás, valamint a környezetileg fenntarthatóbb életmód.

A gasztronómiát illetően további fontos hívószó a szezonalitás, így erre törekszünk a Múzeumok Őszi fesztiválja esetében is: az őszi termények (pl. őszi gyümölcsök, tök), a szüret, a borkóstolók vagy az őszi jeles napokhoz (pl. Márton nap) kötődő ételek és szokások remek kapcsolódási lehetőséget jelentenek a gasztronómiai témához a muzeális intézmények számára, valamint a téma a látogatók új körét is bevonzhatja a múzeumokba.

A 2024-ben meghirdetett kilenc programtematika közül nyolc a nagyközönségnek és egy a múzeumi szakmának szól.

Az idei kiemelt tematika a Falatnyi múzeum címet kapta, és a gasztronómiát sokrétűen megközelítő programokat foglal magában.

Étlapunkon tartjuk a korábbi évek sikeres témakörét, a Múzeumi kulisszatitkokat, amelyen belül a Raktárlesen című programtípust is ajánljuk a múzeumok figyelmébe.

Fittmúzeum tematika mentén ebben az évben a mozgás és egészséges táplálkozás fontosságára hívják fel a figyelmet a múzeumok.

Továbbra is terítéken marad a kedvelt és őszi jeles napjainkhoz kötődő Múzeumi őszbúcsúztató tematika, mely magába olvasztotta a korábbi Értékeink újratöltve című tematikát.

Évről évre fontosnak tartjuk a múzeumi inklúzió szorgalmazását, ezért idén is a hátrányos helyzetű látogatók kultúrához való hozzáférésének növelésére ösztönözzük a múzeumokat a Hozzáférhető múzeum tematikával, melynek keretében lehetőség nyílik utazó vagy kitelepülő bőröndmúzeumi programok megvalósítására is.

A fiatalokat minden évben a 16+-os tematikával szólítjuk meg, amelynek ezúttal az Íz Feszt: Kóstolj bele! alcímet adtuk, hiszen szeretnénk maradandó és pozitív benyomást gyakorolni múzeumi eszközökkel erre a múzeumok által nehezen bevonzható korosztályra is.  A Múzeumi őszi szünetelő keretében pedig a kisebbekre gondoltunk az iskolai őszi szünet idejére időzített programokkal.

Pedagógusok napja című tematika keretében a tanárok és óvodapedagógusok kulturális étvágyának csillapítására szerveznek majd különleges programokat a múzeumok.

Szakmai múzeumi programok tematika esetében a muzeális intézményeknek olyan szakmai rendezvények (például kerekasztal-beszélgetések, konferenciák, könyvbemutatók, workshopok stb.) szervezését javasoljuk, amelyek a fesztivál kiemelt témájához, a gasztronómiához kapcsolódnak és a kulturális területen dolgozó szakembereket szólítják meg.

A programtematikák részletes leírása és a programszervezéshez hasznos tippek a programot koordináló MOKK oldalán (www.mokk.skanzen.hu itt érhetők el. A rendezvény hivatalos honlapján (www.oszifesztival.hu) itt olvasható.

Javasoljuk az intézményeknek, hogy digitális formában elérhető programokat is szerepeltessenek a kínálatukban, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

Regisztráció, jelentkezés, a szándéknyilatkozat és a programtervezet beküldésének határideje: 2024. július 30. kedd, 23:59

Az online regisztrációs felületet itt érhető el.

Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatása 2024-ben lehetővé teszi, hogy központi kampánnyal segítsük a rendezvény kommunikációját, továbbá, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljünk meg.* A muzeális intézményektől idén egységesen minimum 100.000, maximum 300.000 Ft értékben lehetséges szolgáltatást megrendelni.

* Tekintettel arra, hogy a Kulturális és Innovációs Minisztérium részéről a 2024. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja megvalósítására megítélt támogatás utalása még folyamatban van, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatásának függvényében tud megrendelni.

Figyelem! Kizárólag működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményektől tudunk szolgáltatást rendelni. Az engedéllyel nem rendelkező intézmények és szervezetek továbbra is csatlakozhatnak a fesztiválhoz, de programjaikat saját költségen tudják megvalósítani. A beérkező programok megrendeléséről szakmai bírálóbizottság dönt. A bírálat és annak eredményéről a kiértesítés terveink szerint 2024. augusztus első felében megtörténik. 

Szempontok a múzeumi szolgáltatások kiválasztásakor a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2024 esetében az alábbi linken érhetők el:
https://www.oszifesztival.hu/szempontok-a-muzeumi-szolgaltatasok-kivalasztasakor-a-muzeumok-oszi-fesztivalja-2024-eseteben.html

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani a regisztrációs határidőig az intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely innen tölthető le. A dokumentumot idén kizárólag online módon szükséges benyújtani, így kérjük, hogy az aláírt, lepecsételt és beszkennelt nyilatkozatot PDF formátumban e-mailben küldjék el a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátorának, Bojcsuk Annának az oszifesztival@skanzen.hu e-mail címre.

Muzeális intézmények tagintézményei az anyaintézményük főigazgatójának aláírásával ellátott és a tagintézményre vonatkozó szándéknyilatkozat beszkennelt verzióját határidőre az oszifesztival@skanzen.hu címre elküldve és a programtervezeteket az online regisztrációs felületre feltöltve önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (például a rendezvény honlapján)!

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdései vagy észrevételei vannak, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátorával,  Bojcsuk Annával  az alábbi elérhetőségeken: az oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon keresztül (h-cs: 9-16, p: 9-13).

A programok tervezéséhez és megszervezéséhez szíves figyelmébe ajánljuk a 2023. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja szakmai beszámolóját, amely itt tölthető le. 

További inspiráció meríthető a Tematikák leírásából, mely itt érhető el.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

Szentendre, 2024. június 27.

 

Üdvözlettel:

 

Nagy Magdolna s.k.                                                                              Dr. Cseri Miklós s.k.
igazgató                                                                                                         főigazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum                                                          Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

 

 

 

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap