RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Múzeumpedagógiai Nívódíj > Felhívás - Múzeumpedagógiai Nívódíj 2020

Felhívás - Múzeumpedagógiai Nívódíj 2020

 

Felhívás - Múzeumpedagógiai Nívódíj 2020

Tisztelt Intézményvezetők!

Kedves Kollégák!

 

Várjuk a jelentkezéseket a Múzeumpedagógiai Nívódíj elnyerésére, amelynek pályázatát az előző évek gyakorlatának megfelelően, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) hirdeti meg.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003 óta a szakma egyik legrangosabb kitüntetése, amely lehetőséget teremt az intézményeknek arra, hogy szélesebb szakmai körben megismertessék, illetve megmérettessék igényes múzeumpedagógiai foglalkozásaikat.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre és a köznevelésben folyó digitális oktatás igényeire figyelve intenzív online jelenléttel válaszoltak a muzeális intézmények, és felgyorsították virtuális programfejlesztéseiket. Ezért úgy döntött a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadását koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK), hogy 2020-ban online múzeumpedagógiai programokkal is lehet nevezni.

Olyan múzeumpedagógiai kezdeményezések nevezését várjuk, amelyeket 2019. szeptember 1. és 2020. augusztus 1. között valósítottak meg a múzeumok akár személyes részvétellel (például iskolai program vagy nyári tábor keretében), akár az online térben. Nevezni csak új fejlesztésű, ugyanakkor más muzeális intézmények által is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel és kapcsolódó kiadványokkal lehet.

A múzeumok a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – például múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás, online program, játék stb. – írásos, képi és videódokumentációs anyagaival jelentkezhetnek az elismerésre. A benevezett programhoz kapcsolódhat papíralapú vagy online múzeumpedagógiai kiadvány is, amely valamely múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segíti elő (például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.). Csak kiadvánnyal, illetve online tartalom esetén csak videóval – kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – nem lehet jelentkezni.

Az eddigi évek gyakorlata szerint a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatait a hazai múzeumi szervezetek elismert képviselőiből, tagjaiból álló szakmai bizottság bírálja el a nyár folyamán. Mivel a zsűri tagjai személyesen nem találkoznak a múzeumpedagógiai programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott anyag minél informatívabb és figyelemfelkeltőbb legyen. A zsűri várhatóan 2020. szeptember 10-ig megtartja bizottsági ülését.

Az elismerést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői tervek szerint 2020. szeptemberben 28-án a XVIII. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át.

A rendezvényen a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ), illetve az Országos Közgyűjtemények Szövetségének (OKSZ) támogatásával két különdíj is kiosztásra kerül.

Új elemként jelentkezik a Nívódíjban részesült programok bemutatása a Staféta Füzetek online kiadványsorozatban.

Nevezési határidő: 2020. augusztus 21.

Jelentkezők köre: muzeális intézményi működési engedéllyel rendelkezők.

Nyilvánosság: a benyújtott anyagok koncepcióinak rövid, maximum 1000 karakter terjedelmű ismertetői 2020 szeptemberétől a SZNM MOKK honlapon (http://mokk.skanzen.hu) olvashatóak.

Benyújtási feltételek: az előírt dokumentáció (Adatlap és mellékletek) hiánytalan, határidőre történő benyújtása.

A jelentkezéshez szükséges dokumentációkat (aláírt adatlap, kiadvány vagy egyéb eszközök pl. társasjáték, melyeknek fizikai formátuma van) kérjük postai úton is szíveskedjenek benyújtani.

Az adatlapokon részletezett illusztrációs anyagokat (fotók, videók) kérjük elektronikusan (Youtube-link vagy megosztott Google Drive mappa) a nivodij.mokk@gmail.com  e-mail címre vagy postai úton (CD-re vagy DVD-re kiírva) a Szabadtéri Néprajzi Múzeum számára megküldeni.

 

A pályázathoz szükséges adatlap letölthető innen

Múzeumpedagógia Nívódíj 2020 (offline)

Múzeumpedagógia Nívódíj 2020 (online)

 

Az összeállított anyagot kérjük az alábbi címre postázni:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Rudolf Eszter kommunikációs munkatárs

2001 Szentendre, Pf.: 63

 

Kérjük a borítékon és az elektronikus változatban tárgyként feltüntetni:

 

Múzeumpedagógiai Nívódíj 2020.

További információ

nivodij.mokk@gmail.com

Hétfőtől péntekig 9 és 16 óra között az alábbi központi elérhetőségeken: 06/30 278 0234

valamint:

Rudolf Eszter
06/70 456 9436
rudolf.eszter@skanzen.hu

Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
Szentendre
www.mokk.skanzen.hu

 

Kérjük, hogy a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatára való felhívást szíveskedjenek érdeklődő munkatársaik számára is továbbítani!

 

Együttműködésüket ezúton is köszönjük! Sikeres pályázást kívánunk!

 

Szentendre, 2020. június 30.

 

 

Nagy Magdolna                                                                                Dr. Cseri Miklós
igazgató                                                                                                főigazgató
Szabadtéri Néprajzi Múzeum                                                         Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ                         

 

 

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap