RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Programajánlók > Jeles napokhoz kapcsolódó programok

Jeles napokhoz kapcsolódó programok

 Mihály-nap, Márton-nap, Vendel-nap, Hubertus-nap, Számadó-nap, Fehér bot napja...

A naptárt lapozgatva nem is gondolnánk, hogy mennyi mindennek van már világnapja. A jeles napok mindig is életünk részét képezték, az utóbbi években pedig különösen népszerű szokássá vált, hogy minden apróságnak önálló napot szentelnek az emberek. Ezeknek egy része sokak számára feleslegesnek tűnik, de vannak olyan alkalmak, melyekről valóban érdemes megemlékezni. A Múzeumok Őszi Fesztiválján résztvevő intézmények programjai között is találhatunk ilyen napokat.

A Matrica Múzeum október 19-én egy érzékenyítő foglalkozáson keresztül szeretné megmutatni, hogy milyen lehet vaknak lenni, és csak a tapintásra, valamint hallásra hagyatkozva megtapasztalni egy komplett kiállítást. A múzeum a programot a fehér bot napjához igyekszik igazítani, melyet október 15-én tartanak szerte a világban, és célja, hogy felhívják az emberek figyelmét a vakok és gyengén látók helyzetére, segítsenek nekik beilleszkedni a társadalomba.

Bár nem világnap, de október 29-én a Magyar Természettudományi Múzeum Bakonyi, valamint Mátra Múzeuma is tart különleges napot, méghozzá saját múzeumi nap formájában. A Bakonyi Múzeumban interaktív tárlatvezetés, míg a Mátra Múzeumban az elzárt gyűjtemények világa várja a kíváncsiskodókat.

A szentek tisztelete ugyancsak visszaköszön a fesztivál programkínálatából. Szent Mihály arkangyal tiszteletére Mihály-napi programon is részt vehetünk október 10-én Mezőberényben, az Orlai Petrics Soma Kulturális Központ Muzeális Gyűjteményében, ahol őszi népszokások bemutatója, mint például betakarítás, kukoricamorzsolás, tűzgyújtás várja az érdeklődőket. Szent Vendel szintén szerepel a fesztivál programjában, ugyanis a Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Skanzen Bárány éve” tematikájába tökéletesen illik a pásztorok védőszentje. A „Számadó nap” keretén belül a látogatók október 23-án a pásztorhagyományokkal és a pásztorok művészetével ismerkedhetnek meg. Szent Hubertus sem maradhat ki a repertoárból: a lövészcéhek védőszentjének napján, november 3-án fegyverbemutatóval készül a Hajdúsági Múzeum.

Minden kétséget kizáróan a Szent Márton nap a legnépszerűbb ünnep novemberben. Ezt bizonyítja, hogy a hónap második hétvégéjén az ország számos pontján készülnek hozzá kapcsolódó programokkal. Az elmaradhatatlan libator és borkóstolás szinte mindenhol alapvető eleme az ünneplésnek, de ez még nem minden, hiszen a múzeumok további izgalmas programokkal is készülnek. A Dobó István Vármúzeumban és a Karacs Ferenc Múzeumban kiállításmegnyitó, a Göcseji Múzeumban tollfosztás, a Pásztói Múzeumban kézműves foglalkozás teszi teljessé a jeles napot, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és a Tessedik Sámuel Múzeum pedig egy igazi, élményekben gazdag családi napként tekint a Szent Márton napi vígasságra.

 

Vágó Krisztina

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap