RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Rólunk > Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016

A 2016-os Múzeumok Őszi Fesztiválja jelmondata: Építs hidat - Híd, ami összeköt!

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016
A Múzeumok Őszi Fesztitválja 2016. szeptember 26. és november 13. között az ország 82 településén közel 1700 programmal várja a nagyközönséget. 

Az idei fesztivál mottójával „a legnagyobb magyar” munkásságáról kíván megemlékezni, tekintettel a Széchenyi-emlékévre (2016. szeptember 21-én lesz 225 éve annak, hogy gróf Széchenyi István megszületett).
A Széchényi család nagyban hozzájárult a magyar kulturális élet kialakításához, megalapozásához
(gróf Széchényi Ferenc nevéhez köthető az Országos Széchényi Könyvtár és a Magyar Nemzeti Múzeum megalapítása, fia, Széchenyi István a Magyar Tudományos Akadémia felállítását segítette jövedelme felajánlásával, valamint a Lánchíd megépítése is az ő nevéhez kapcsolódik), így a rendezvény méltán szenteli tematikáját ezen emlékév gondolatiságának.

2016-ban tíz központi témát ajánlunk, melyhez kapcsolódhatnak a múzeumok.

Kiemelt programjaink idén is a pedagógusokat megszólító A lámpás én vagyok – Tanárok Éjszakája, valamint az óvodapedagógusoknak szóló Óvodapedagógusok Napja.

A nagyközönségnek szóló programok között újdonság az Őszire hangolva tematika, amely az iskolai őszi szünet idejére kínál szórakoztató, ugyanakkor tartalmas múzeumi programokat.  Az évek óta népszerű tematikákat megtartottuk, többet új elemmel kibővítettünk.  A program tematikák részletes leírása itt található.

A játékos kedvű fiataloknak idén két pályázatot ajánlunk. 

TÉR-KÉP, avagy hídon álló útonállók?

Az egyéni pályázók, osztályok és tanulócsoportok számára meghirdetett pályázatban térképet kell készíteni, amely megmutatja az utat az alkotó kedvenc múzeumához.

 

Legyél Te is HÍDLELŐ!

Facebook játékunkban azok vehetnék részt, akik valamely múzeumban olyan szelfit készítenek, ahol a műalkotásn híd szerepel. 

Mindkét játék részletes játékleírása itt olvasható.

 

Szakmai programok

A szakmai programok között két országos konferencia is szerepel, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó és az Országos Múzeumpedagógiai Konferencia. 

14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

A Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitó rendezvénye az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, melynek helyszíne 2016-ban a Magyar Természettudományi Múzeum (Budapest), időpontja 2016. szeptember 26. A esemény részletes programja itt érhető el.

2006 óta az Országos Múzeumpedagógia Évnyitó kiemelkedő ünnepélyes eseményeként kerül sor a Múzeumpedagógiai Nívódíj átadására, melynek célja az előző időszakban született és kimagaslóan értékelt múzeumpedagógiai programok elismerése, és a következő évben megvalósuló, jó példával szolgáló program ösztönzése.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2014-ben alapított Kiváló Múzeumpedagógus Díjat is ezen a rendezvényen adjuk át olyan szakemberek elismeréseként, akik a múzeumpedagógia területén kiemelkedő szakmai tevékenységet folytatnak, nevükhöz kiváló múzeumpedagógiai módszer kidolgozása vagy múzeumpedagógiai program megvalósítása, múzeumpedagógiai kiadvány megalkotása fűződik. A díjat kétévente ítélik oda, 2016-ban második alkalommal. A díjátadó ceremóniáról kiadott sajtóközlemény itt olvasható.


A 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón a díjátadó gálát szakmai konferencia követi „Széles merítés - Múzeumi megoldások az értől az óceánig” címmel. A víz szerepének középpontba állításával szorosan kapcsolódunk a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016-os jelmondatához: „Építs hidat − HÍD, ami összeköt!” A szakmai konferencián a lehető legtágabb kontextusban azt járjuk körül, hogy milyen kincset ér és milyen kincseket rejt a víz, mekkora kihívást, egyúttal inspirációt jelent társadalmunk számára az élővíz, a vizes környezet és annak megóvása. A konferencián rávilágítunk arra, hogy mit tesznek, mit tehetnek a hazai muzeális intézmények sajátos eszközeikkel, változatos tematikáikkal annak érdekében, hogy minderre látogatóikat rádöbbentsék, és cselekvésre késztessék őket.


A konferencián elhangzó előadásokkal és a délutáni gyakorlati bemutatókkal, workshopokkal szeretnénk - az értől az óceánig - élővizeinkre vonatkozó, számos szakágban megmutatkozó tudásunkat felidézni, a víz természeti, történeti, kulturális, funkcionális és közösségi szerepének lehetséges múzeumi interpretációit bemutatni. Célunk egyúttal a kimeríthetetlen témában rejlő, a társadalmi hasznosításra és szemléletformálásra irányuló múzeumi tudománykommunikációs megoldásokat is középpontba állítani.
A rendezvényre a muzeális intézmények ismeretátadási, múzeumpedagógiai, muzeológiai és tudományos feladatait ellátó szakembereit egyaránt várjuk, mert:

„Az Évnyitóra figyelni kell. Mer' az Évnyitó jön, az Évnyitó az mindig jön."

Vagy ahogyan azt már Pelikán József dunai gátőr is megmondta Bacsó Péter Tanú című kultuszfilmjében: „A Dunára figyelni kell.  Mer' a Duna jön, a Duna az mindig jön. "

 

VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

2016. november 3-4-én „Történelem, emlékezet múzeumi térben – sorsok a XX. század második felében” címmel rendezzük meg az Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát.

A két napos rendezvény középpontjába idén a XX. század második felében lezajlott sorsfordító történelmi eseményeknek – köztük, de nem kizárólagosan 1956-nak - az egyszerű és ismert emberek, köztük művészek, egyházi személyek, múzeumi szakemberek, valamint a muzeális intézmények, gyűjtemények sorsára gyakorolt hatását állítottuk. A VIII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián a sorsesemények hiteles kutatásának lehetőségeit, továbbá korszerű múzeumi és múzeumpedagógiai interpretációs megoldásait járjuk körül, és a történelmi emlékhelyeknek témánkhoz kapcsolódó jó gyakorlatait is bemutatjuk. Az eseménynek idén a Magyar Nemzeti Múzeum ad otthont Budapesten.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap