RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > Népdalok az énektanárok éjszakáján a Bihari ...

Népdalok az énektanárok éjszakáján a Bihari Múzeumban

Egy héttel a Bihari Múzeum és a KLIK Berettyóújfalui Tankerülete közös rendezvénye, a VI. Bihari Múzeumpedagógiai Évnyitó után, már újra a bihari pedagógusokat vártuk a múzeum előadótermébe.  

2013. október 11-én 17 órától Berettyóújfaluból és környékéről (Sáp, Sáránd, és a határon túli Nagyváradról) 15 bihari ének-zene tanár, népdalokkal foglalkozó tanító és pedagógus jött el a Tanárok éjszakája rendezvényre.

 

Népdalok az énektanárok éjszakáján a Bihari Múzeumban

 

Az ÉNEKTANÁROK ÉJSZAKÁJA című programunkat mintegy játékos továbbképzésként szerveztünk meg, ahol a pedagógusok ízelítőt kaptak a Bihari „múzeumi tanoda”  - TÁMOP 3.2.8 pályázat keretében kidolgozott - Múzeumi daloló – daloló múzeum című foglalkozássorozatunkról. A 6 alkalmas múzeumióra-sorozat azt tűzte ki célul, hogy a gyerekek néhány, alsó tagozatban tanult népdalnak megismerjék a néprajzi hátterét is.

A NAT-ban az ének-zene műveltségi részterület nevelési feladatai között szerepel a népdalok élményalapú, szövegtartalmat kifejező megszólaltatása, illetve az éneklési öröm felkeltése. A magyar népdalok szövegében előforduló kifejezéseket a múzeumban tartalommal tudjuk feltölteni: nem csupán eredetiben láthatják itt az orsót vagy a szűrt, hanem műtárgymásolataink segítségével kézbe vehetik, vagy magukra ölthetik azt. A mostani programra ellátogató pedagógusok ízelítőt kaphattak a múzeumi énekórák hangulatából: részt vettek játékos formájú daltanulásban, vagy ismeretelmélyítő játékban  dr. Krajczárné Sándor Mária múzeumpedagógussal, a múzeumióra-sorozat kidolgozójával. A programon közreműködött a foglalkozások szakmai hátterét biztosító állandó segítőtárs, a múzeum legaktívabb önkéntese, az ének-zene szakos tanár Sándor Zeréndné is.

Az este folyamán szó esett egy másik aktualitásról is, az idén 80. születésnapját ünneplő Bencze Lászlóné dr. Mező Juditról és bihari népdalgyűjtéséről is. A népzenekutató 1974–80 között 21 bihari településen gyűjtött népdalokat, melyekből 30 évvel ezelőtt jelentetett meg válogatást a múzeum a Bihari Dolgozatok sorozatában. A kötet, mely már régen elfogyott, sokak által keresett. 2008-ban a Dialekton Kiadó a gyűjtés hanganyagának egy részéből CD-t adott ki, amelyet 2009-ben és idén is egy-egy újabb követett. A 2013-as CD melléklete a Vetettem violát című kötetnek, melyben mindhárom korong népdalanyaga szerepel kottával. (A CD-s kötet  bemutatóján október 19-én 11 órakor találkozhattak a kiadó munkatársaival és a gyűjtővel is  a Bihari Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválja program keretében)

 Az énektanárok éjszakáján közösen megtanultuk, és együtt énekeltük a Berettyószentmártonban gyűjtött Zsírral kenem… kezdetű népdalt.

 

Népdalok az énektanárok éjszakáján a Bihari Múzeumban

 A program végén felhívtuk még a figyelmet az Aki dudás akar lenni című népzenei karaoke CD-re (az 5. osztályosoknak szóló lemezt az Apáczai Kiadó énekkönyvének mellékleteként kapták meg a tanulók ebben a tanévben), amelybe bele is hallgattunk, sőt énektanárokról és nótás kedvű pedagógusokról lévén szó, estébe nyúlóan „dalolt a múzeum”!

 

Dr. Krajczárné Sándor Mária  etnográfus-múzeumpedagógus

Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár

Berettyóújfalu

 

 

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap