RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Hírek > NKA 25 Kulturális örökségtúrák nyitánya a ...

NKA 25 Kulturális örökségtúrák nyitánya a Diósgyőri várban

NKA 25 Kulturális örökségtúrák nyitánya a Diósgyőri várbanMinden lelkes érdeklődőt, túrabarátot várnak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szervezői az NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című túrasorozat ünnepélyes megnyitójára, melyre a Diósgyőri várban kerül sor 2018. október 14-én 10 órától.

A kulturális örökségtúrák kapcsolódnak a 13. Múzeumok Őszi Fesztiváljához és a Közgyűjtemények Kollégiuma a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának 25. évfordulója alkalmából megrendezett „25 év, 25 nap, 25 esemény” címet viselő programsorozathoz is.

NKA 25 Kulturális örökségtúrák nyitánya a Diósgyőri várban

A MOKK által koordinált felhíváshoz vezetett vagy egyénileg teljesíthető túrák kidolgozásával csatlakozó kulturális intézmények, múzeumok, könyvtárak, levéltárak olyan túraútvonalakat állítottak össze, amelyek az évfordulóhoz igazodva lehetőleg 25 km hosszúságúak, gyalogosan vagy kerékpárral abszolválhatóak egyénileg, baráti vagy munkahelyi közösségek közös programjaként vagy családi kirándulások keretében. A családok évéhez kapcsolódva egy településen belül rövid, 2,5 km-es örökségi sétákkal is készültek az intézmények. A túrák a távtól függetlenül különböző kulturális örökségi helyszíneket érintenek, az NKA által nyújtott támogatásban részesült intézményeket is.

NKA 25 Kulturális örökségtúrák nyitánya a Diósgyőri várban

Az október 14-én a Diósgyőri várban 10 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó a kulturális örökségtúrák beharangozására szolgál. Az eseményen Dr. Kriza Ákos, Miskolc város polgármestere és Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntik az egybegyűlteket. Jelen lesz Fandl Ferenc, a Miskolci Nemzeti Színház művésze, Déryné-díjas, Ábrahám István-díjas, elismert színész, aki esztergomi születésű, de mára igazi miskolci lokálpatrióta. Saját élményekkel színesítve beszél majd a szellemi és épített kulturális örökség és a túrázás kapcsolódási pontjairól. Nem csak a szakmai közönségnek szolgál majd érdekes előadásokkal Tőzsér Istvánné, az NKA Közgyűjteményi Kollégiumának vezetője, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese és Dr. Tóth Arnold, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója.

A megnyitó részletes programja itt tekinthető meg:

http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?pid=645

A Diósgyőrre ellátogatók önállóan, saját kerékpárjukkal teljesíthetik a bükki örökség-helyszíneket érintő 25 km-es útvonalat. Az útvonal végig aszfaltozott országúton, a forgalomban halad. Autóval a Diósgyőri Vár parkolójában, a túra kiinduló és befejező állomásán tudnak parkolni. A túra 11 órakor veszi kezdetét. Útvonal: Diósgyőri vár - Majális-park - Lillafüred - Herman Ottó Emlékház (Erzsébet sétány 33.) - Lillafüred - Újmassa, Fazola-őskohó - Lillafüred - Diósgyőri vár (23,8 km, szintemelkedés 200 m)

A kisebb távban gondolkodókra, illetve kisgyermekes családokra is gondoltak a szervezők, számunkra egy gyalogosan teljesíthető 2,5 km-es sétát ajánlanak Miskolc belvárosában. A résztvevők túravezetővel sétálnak az épületek között, így nem csak a kiállításokat, de az azoknak otthont adó házak történetét is felfedezik. A gyalogtúra a Herman Ottó Múzeum központi épületétől indul (Miskolc, Görgey u. 28.) 12 órakor, gyülekező 11:30-12:00 között, a túra várható befejezése 15:30.
Útvonal: Pannon-tenger Múzeum, Papszeri Kiállítási Épület, Színészmúzeum, Petró-ház.

A programsorozathoz pontgyűjtő nyereményjáték is kapcsolódik, melynek részleteiről itt olvashat:
http://oszifesztival.hu/gyujsd-a-km-eket-es-a-pontokat-unnepeljuk-egyutt-az-nka-t.html

A NKA 25 – Sétálj, gyalogolj, bringázz! Kulturális örökségtúrák a Nemzeti Kulturális Alap megalapításának jubileumi évében című programsorozathoz kapcsolódó további túrákról információk az alábbi linken keresztül érhetők el:
http://oszifesztival.hu/programok_hu.html?type=2&kategoria=12

 

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap