| Általános információk | | A Komáromi Klapka György Múzeum öt kiállítóhelyen várja Látogatóit! A főépületben a Brigetio öröskége c. állandó római kori régészeti kiállítás egy Régészeti Látványraktár és számos időszaki kiállítás található. A római kori kőemlékek az Igmándi erődben kaptak helyet. A DDR Juba Ferenc magyar tengerésztörténeti gyűjtemény a magyar kereskedelmi- és haditengerészet történetét öleli fel. A Czibor Zoltán Emlékszoba kamara-kiállításával kíván emléket állítani a komáromi születésű olimpiai bajnok futballistának, az Aranycsapat legendás balszélsőjének, a Kecskés László Emlékházban pedig a múzeum néhai vezetőjének, a neves komáromi helytörténésznek az egykori otthonába nyerhetünk betekintést. | | | | | Komáromi Klapka György Múzeum | Komárom | | Igmándi út 38. | | E-mail: brigetio@brigetio.hu | | Telefon: 34-344697 | | www.brigetio.hu | | címke: Brigetio, római kor, néprajzi gyűjtemény, előadások | | nyitva tartás megközelítés | | | Megközelítés:
| | Az M1 autópályáról bejövet jobb kéz felől látható felújított épület, a Brigetio Öröksége Látogatóközpont a múzeum új főépülete 2023 tavaszától.
Az 1. számú főútról Budapestről jövet a város központjában lévő körforgalomból balra kihajtva, bal kéz felől található a Brigetio Öröksége Látogatóközpont.
Vasútállomástól 15, autóbuszpályaudvartól 10 perc gyalog, a belváros irányába. | nyitva tartás megközelítés | | | Hétfő: zárva Kedd: 9-17 óráig Szerda: 9-17 óráig Csütörtök: 9-17 óráig Péntek: 9-17 óráig Szombat: 9-17 óráig Vasárnap: 9-17 óráig | | | | | | | A múzeum további programjai | | | Gasztronómiai előadás | Lejárt program | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: előadás | | Milyen is az ókori szépségideál, a testkép, és egyáltalán: mi az étel szerepe a római kultúrában? A szakmai előadás ismeretterjesztő jellegénél fogva elsősorban a gasztronómia története iránt érdeklődő felnőtt közönséget szólítja meg. Az ókori római híres/hírhedt lakomák főszereplőivel: az ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók: alapanyagokkal, fűszerekkel, a mai kor embere számára szinte | | | | | | | | Öszbúcsúztató | Lejárt program | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, múzeumi nap, rendhagyó tárlatvezetés | | 9:00 és 12:00 között: Kosár Közösség termékbemutatója, ahol a helyi termelők árusíthatják azokat a termékeiket, melyeket a római korban is használtak.
10:00 és 14:00 óráktól: Gasztrotematikus tárlatvezetések
Egész nap: múzeumpedagógiai játékok- római mézeskalács készítés, ismerkedés füszerekkel gyógynövényekkel-gombákkal ízlelés-tapintás-szaglás és játékok útján, növény-nyomat készítés
15:00: vetítettképes előadás a művészettörténet gasztroábrázolásairól | | | | | | | | Hozzáférhető múzeum | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás | | A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat ideje alatt múzeumunk október hónapban tematikus, gasztronómiához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást biztosít a messzebbről bejelentkező csoportoknak. A kiszálló múzeummal olyan gyerekekhez is eljutunk, akiknek utaztatását nem tudják megoldani. Ennek keretében lesz lehetősége a speciális nevelési igényű vagy a hátrányos helyzetű gyerekeknek a szaglás tapintás-ízlelés-hallás bevonásával megismerkedni gyógynövényekkel, fűszerekkel és a népdalokban, mondókákban előforduló ételekkel. | | | | | | | | Raktárlesen a néprajzi gyűjtemény raktárában | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: rendhagyó műtárgybemutatás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | A múzeum raktári anyagát Horsa Istvánné gyűjtötte a XX. század második felében. Elsősorban a környékbeli felvidéki falvak viseletét, tárgyi kultúráját, mindennapi használati eszközeit raktározzuk a múzeum régi épületében. A raktárlesen a látogatók megismerhetik múzeumunk történetét a kezdetektől napjainkig, és bepillantást nyerhetnek a gazdag néprajzi gyűjteménybe, ami eddig csak ritkán szerepelt kiállításon. A termény betakarítását és feldolgozását szolgáló eszközökön keresztül eljutunk a konyhába, a feldolgozásig. Nemcsak beszélünk a gazdag és találékony paraszti kultúra étkezési szokásairól, hanem lehetőség nyílik játékos formában kézbevenni és kipróbálni a tárgyakat, a ,,maradékból" pedig apró dísztárgyakat készíteni. | | | | | | | |