?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | Öszbúcsúztató | település: | Komárom | | múzeum neve: | Komáromi Klapka György Múzeum | | program helyszíne: | Komáromi Klapka György Múzeum, Igmándi út 38. | | napszak: délelőtt, délután | program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, múzeumi nap, rendhagyó tárlatvezetés | célközönség: általános iskolások, családok, felnőttek, gyermekek, középiskolások, nyugdíjasok | | 9:00 és 12:00 között: Kosár Közösség termékbemutatója, ahol a helyi termelők árusíthatják azokat a termékeiket, melyeket a római korban is használtak.
10:00 és 14:00 óráktól: Gasztrotematikus tárlatvezetések
Egész nap: múzeumpedagógiai játékok- római mézeskalács készítés, ismerkedés füszerekkel gyógynövényekkel-gombákkal ízlelés-tapintás-szaglás és játékok útján, növény-nyomat készítés
15:00: vetítettképes előadás a művészettörténet gasztroábrázolásairól | | | Honlap: | www.brigetio.hu | | E-mail: | brigetio@brigetio.hu | | Ingyenes program! | | | | | | Programidőpontok: | 2024. NOV 09. 09:00 - 17:00 | | Felelős személy | Név: Ábrahám Tamás | Cím: 2900. Komárom, Igmándi út 38. | Telefon: +36 70 353 2231 | E-mail: brigetio@brigetio.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | Gasztronómiai előadás | Lejárt program | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: előadás | | Milyen is az ókori szépségideál, a testkép, és egyáltalán: mi az étel szerepe a római kultúrában? A szakmai előadás ismeretterjesztő jellegénél fogva elsősorban a gasztronómia története iránt érdeklődő felnőtt közönséget szólítja meg. Az ókori római híres/hírhedt lakomák főszereplőivel: az ételekkel ismerkedhetnek meg a látogatók: alapanyagokkal, fűszerekkel, a mai kor embere számára szinte | | | | | | | | Hozzáférhető múzeum | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás | | A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat ideje alatt múzeumunk október hónapban tematikus, gasztronómiához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozást biztosít a messzebbről bejelentkező csoportoknak. A kiszálló múzeummal olyan gyerekekhez is eljutunk, akiknek utaztatását nem tudják megoldani. Ennek keretében lesz lehetősége a speciális nevelési igényű vagy a hátrányos helyzetű gyerekeknek a szaglás tapintás-ízlelés-hallás bevonásával megismerkedni gyógynövényekkel, fűszerekkel és a népdalokban, mondókákban előforduló ételekkel. | | | | | | | | Raktárlesen a néprajzi gyűjtemény raktárában | Program helyszíne: Komárom | Program típusa: rendhagyó műtárgybemutatás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | A múzeum raktári anyagát Horsa Istvánné gyűjtötte a XX. század második felében. Elsősorban a környékbeli felvidéki falvak viseletét, tárgyi kultúráját, mindennapi használati eszközeit raktározzuk a múzeum régi épületében. A raktárlesen a látogatók megismerhetik múzeumunk történetét a kezdetektől napjainkig, és bepillantást nyerhetnek a gazdag néprajzi gyűjteménybe, ami eddig csak ritkán szerepelt kiállításon. A termény betakarítását és feldolgozását szolgáló eszközökön keresztül eljutunk a konyhába, a feldolgozásig. Nemcsak beszélünk a gazdag és találékony paraszti kultúra étkezési szokásairól, hanem lehetőség nyílik játékos formában kézbevenni és kipróbálni a tárgyakat, a ,,maradékból" pedig apró dísztárgyakat készíteni. | | | | | | | | | |