|
| | | | Általános információk | | A Damjanich János Múzeumban őrzik a megye teljes régészeti és a legnagyobb néprajzi, történeti valamint képzőművészeti gyűjteményét. A gyűjtő- és kiállító tevékenység mellett komoly kutatómunka folyik az intézményben. Az épületben öt állandó kiállítás látható, ezek mellett időszaki kiállítások fogadják a látogatókat, nyaranta pedig a hangulatos díszudvar ad helyet a szabadtéri kulturális programoknak. | | | | | Damjanich János Múzeum | Szolnok | | Kossuth tér 4. | | E-mail: titkarsag@djm.hu | | Telefon: 56-421602 | | www.djm.hu | | címke: múzeumtörténet, gyűjteményi osztályok, városismeret, várostörténet | | nyitva tartás megközelítés | | | Vasúton: az állomástól nyílegyenesen a Kossuth térre, 5-6-7-8-as autóbuszokkal a Vármegye Háza elé és 100 m sétával vissza a Kossuth térre; autóval: a 4-es főúton a városközpontba, a Kossuth tér környéki parkolókban lehet megállni és 50-100 m séta a Kossuth térre | nyitva tartás megközelítés | | | Hétfő: zárva Kedd: 9-17 Szerda: 9-17 Csütörtök: 9-17 Péntek: 9-17 Szombat: 9-17 Vasárnap: 9-17 | | | | | | | A múzeum további programjai | | | | "Uradnak szája íze való étek" | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás, tematikus foglalkozás | | Mit jelent a fekete leves valójában és van-e köret a krumplin kívül is? Csak a paprika miatt lehet piros az étel, és ha nem ismerték eleink, mit használtak helyette? Valóban "eb aki a kanalát meg nem eszi", avagy mivel illett enni Mátyás udvarában? | | | | | | | | 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele! | | | | | Ízfeszt az őskorban: Kóstolj bele egy bronzkori lakomába! | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: múzeumi foglalkozás, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Múzeumi foglalkozások, bemutató keretében a fiatalok megnézhetik a bronzkori lakoma terített asztalát, megismerkedhetnek a bronz és kerámiaedények funkcióival és az étkezés menüsorával. Dr. Mali Péter kollégánktól megtudhatják azt is, hogyan készült a bronzkori szamócatorta. | | | | | | | | | A gasztrovlogger találkozása a tótfazékkal Cserépedények a régi és az új konyhákban | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás | | Az előadás a néprajzi kerámiaanyag áttekintésével mutatja be, miként építhetők be a régi megoldások a mai háztartásokba, miként találhatunk rá a régi ételekre, és hogy mi a közös a Michelin-csillagban és a Göncölszekérben. | | | | | | | | | "Piactól a karosszékig" - a 21. századi zöldség - és gyümölcsfeldolgozás egy túrkevei példa alapján | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás | | Egy folyamatban lévő kutatás eddigi eredményeiről, továbbá a jövőbeni tervekről szóló előadásban egy túrkevei vállalkozás, a Dékány Manufaktúra történetét ismerhetik meg az érdeklődők. | | | | | | | | | A mámortól a függőségig. Az alkohol fogyasztás ábrázolása a képzőművészetben | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás | | Az alkohol fogyasztás már a legősibb rítusoknak is része volt, ennél fogva ábrázolásai az antik művészetig visszavezethetők. Az előadás nem történeti áttekintést ad a témáról, hanem olyan megközelítés módokat mutat, amelyeket a képek képviseltek az alkohollal kapcsolatban. | | | | | | | | | Gasztrohatások - Táplálkozási kultúránk török öröksége | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás, gasztronómiai program | | Hogyan hatott egymásra a török magyar évszázados együttélés a gasztronómia területén? Dr. Bartha Júlia orientalista, etnográfus izgalmas előadással várja a látogatókat, melynek címe: Táplálkozási kultúránk török öröksége.
Az előadás után étel - és italkóstoló, valamint táncbemutató várja a programra érkezőket. | | | | | | | |