?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | "Piactól a karosszékig" - a 21. századi zöldség - és gyümölcsfeldolgozás egy túrkevei példa alapján | település: | Szolnok | | múzeum neve: | Damjanich János Múzeum | | program helyszíne: | 5000 Szolnok, Kossuth tér 4. | | napszak: délután | program típusa: előadás | célközönség: felnőttek, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, pedagógusok | | Egy folyamatban lévő kutatás eddigi eredményeiről, továbbá a jövőbeni tervekről szóló előadásban egy túrkevei vállalkozás, a Dékány Manufaktúra történetét ismerhetik meg az érdeklődők. | Szó esik majd arról, hogy működik a termelés, hogyan igazodnak a változó időjáráshoz, milyen módszereik vannak. A feldolgozás is nagy szerepet kap majd, hiszen nem csak a friss zöldségeket, gyümölcsöket árusítják, hanem rengeteg féle módon fel is dolgozzák azokat.
A termelési és feldolgozási módszerek megismerése mellett arról is szó esik majd, hogy milyen lehetőségei vannak egy vállalkozónak a 21. század elején a termékeinek árusítására. | | E-mail: | titkarsag@djm.hu | | Ingyenes program! | | | | | |
| | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 24. 17:00 - 17:45 | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | | "Uradnak szája íze való étek" | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás, tematikus foglalkozás | | Mit jelent a fekete leves valójában és van-e köret a krumplin kívül is? Csak a paprika miatt lehet piros az étel, és ha nem ismerték eleink, mit használtak helyette? Valóban "eb aki a kanalát meg nem eszi", avagy mivel illett enni Mátyás udvarában? | | | | | | | | 16+ Íz Feszt – Kóstolj bele! | | | | | Ízfeszt az őskorban: Kóstolj bele egy bronzkori lakomába! | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: múzeumi foglalkozás, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Múzeumi foglalkozások, bemutató keretében a fiatalok megnézhetik a bronzkori lakoma terített asztalát, megismerkedhetnek a bronz és kerámiaedények funkcióival és az étkezés menüsorával. Dr. Mali Péter kollégánktól megtudhatják azt is, hogyan készült a bronzkori szamócatorta. | | | | | | | | | A gasztrovlogger találkozása a tótfazékkal Cserépedények a régi és az új konyhákban | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás | | Az előadás a néprajzi kerámiaanyag áttekintésével mutatja be, miként építhetők be a régi megoldások a mai háztartásokba, miként találhatunk rá a régi ételekre, és hogy mi a közös a Michelin-csillagban és a Göncölszekérben. | | | | | | | | | A mámortól a függőségig. Az alkohol fogyasztás ábrázolása a képzőművészetben | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás | | Az alkohol fogyasztás már a legősibb rítusoknak is része volt, ennél fogva ábrázolásai az antik művészetig visszavezethetők. Az előadás nem történeti áttekintést ad a témáról, hanem olyan megközelítés módokat mutat, amelyeket a képek képviseltek az alkohollal kapcsolatban. | | | | | | | | | Gasztrohatások - Táplálkozási kultúránk török öröksége | Lejárt program | Program helyszíne: Szolnok | Program típusa: előadás, gasztronómiai program | | Hogyan hatott egymásra a török magyar évszázados együttélés a gasztronómia területén? Dr. Bartha Júlia orientalista, etnográfus izgalmas előadással várja a látogatókat, melynek címe: Táplálkozási kultúránk török öröksége.
Az előadás után étel - és italkóstoló, valamint táncbemutató várja a programra érkezőket. | | | | | | | | | |