RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Ásványok, ércek, bányakincsek... felfedező játék családok számára
település:
Sopron
múzeum neve:
Soproni Múzeum Múzeum adatai
program helyszíne:
Soproni Múzeum Központi Bányászati Múzeum, 9400 Sopron, Templom utca 2.
napszak: délelőtt, délután
program típusa: családi program
célközönség: családok, felnőttek, gyermekek, nyugdíjasok, szülők
Mi minden kerül a felszínre a bányákból? Hogyan? Mi az amit jól ismerünk belőle? Milyen formában találkozhatunk a föld mélyének kincseivel a mindennapokban? Ezekre a kérdésekre kaphatnak választ játékunk segítségével, a résztvevő családok a kiállításban tett felfedező úton.

A Központi Bányászati Múzeum középkori eredetű, patinás épületben található, mely a 18. században került az Esterházy-család birtokába. Ezt jelzi a hercegi család kőcímere, mely a kapu felett ma is látható. Az intézmény kutatatási területe 1918-ig a történelmi Magyarország, a továbbiakban pedig a mai ország bányászatát foglalja magában. Ennek megfelelően a kiállítás az I. világháborúig az egész Kárpát-medence bányászatát mutatja be. A bányászat tárgyalását a kitermelendő anyagok, és az azok mellett előforduló járulékos kőzetek és ásványok bemutatásával kezdjük. Bemutatjuk a magyarországi bányászat történeti fejlődését az őskortól, munkaeszközök, használati tárgyak szerepeltetésével. A bányászat dísztárgyait, a témához kapcsolódó festményeket, szobrokat és ötvöstárgyakat legszebb termünkben, a díszteremben állítottuk ki. Több kiemelkedő jelentőségű műtárgy látható itt, köztük pl. Feszty Árpád: Bányaszerencsétlenség c. festménye és annak vázlata, valamint az Esterházy-bányászserleg. A bányaművelést különböző korszakokból származó bányarekonstrukciókkal tesszük szemléletessé. A „Mitől működik?” című kiállításunkban a bányagépek fejlődését mutatjuk be mozgó modellek segítségével, melyeket az energia-használat felől közelítünk meg. Itt egy rövid, didaktikus felépítésű pénztörténeti kiállítást is láthatnak, mely a tárgyi anyag mellett érintő képernyős monitor segítségével virtuális kiegészítéseket is tartalmaz. Ennek apropója, hogy a nemesércbányászat a történeti korokban egy vertikumot képezett a pénzveréssel.

Honlap:
https://sopronimuzeum.hu/2020/03/24/kozponti-banyaszati-muzeum
E-mail:
sopronimuzeum@gmail.com
Jegyárak:

A Központi Bányászati Múzeum kiállítása belépődíj megváltása ellenében látogatható, a családi felfedező játékban való részvétel (a belépődíjon felül) díjmentes.

Múzeumi szünetelő
Programidőpontok:
2023. NOV 04. 10:00 - 18:00
Programidőpontok leírása

A családi felfedező játék a múzeum nyitvatartási ideje alatt játszható.

Célközönség

A programot elsősorban kisiskolás gyermekes családoknak ajánljuk.

Felelős személy
Név: Erdeiné Kuslics Katalin
Cím: 9400 Sopron, Fő tér 8.
Telefon: +3699311327
E-mail: kuslics.katalin@sopronimuzeum.hu
A múzeum további programjai
Csak természetesen
Csak természetesen
Azért a víz az úr! - múzeumpedagógiai óra
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: múzeumi foglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
A víz áldásai és veszélyei a bányaművelésben. A múzeumpedagógiai foglalkozás során 2 aspektusból ismerhetik meg a vizet a résztvevők: egyrészt a bányaművelésben játszott szerepe szerint, másrészt a bányászok életének veszélyforrásaként. A foglalkozást a kiállítás kapcsolódó műtárgyai mellett, működő makettek, valamint vizes kísérletek színesítik.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Családi tekergő a Múzeumnegyedben. Rendhagyó tárlatvezetés
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés
Regisztráció szükséges!
Kis és nagyobb gyerekek és családjaik számára tárlatvezetés a Múzeumnegyed középkori eredetű tornyában és látványtárában. Mesenézés, játékos feladatok és a múzeum rejtett zugainak felfedezése a Történelmi Tekergő című kiadványunk segítségével. Szülők és gyermekek számára is informatív, interaktív bejárás, melynek végén egy kis kézműveskedéssel is készülünk.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Mesélő otthonok. Rendhagyó tárlatvezetés
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: tárlatvezetés
A Múzeumnegyed Otthon a városban című kiállítása a régen élt emberek mindennapjairól mesél. A lakáskultúra változásai számos érdekes történetet rejtenek. Némely használati tárgy, bútor, mára kikopott a használatból, míg mások átalakultak, vagy funkciót váltottak az évszázadok során. Ezen érdekességekbe avatják be munkatársaink a résztvevőket, miközben bebarangolják a soproni jómódú polgárok lakásait a 17-től a 19. századig.
Múzeumi őszbúcsúztató
Múzeumi őszbúcsúztató
Mesedélután a Macskakő Gyermekmúzeumban
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program, drámapedagógiai foglalkozás, múzeumi foglalkozás
A magyar népmese napjához kötődve várja a látogatókat a Macskakő Gyermekmúzeum családi mesedélutánja. Mesemondással töltekezhetnek majd a családok Becska Zsóka mesemondó és kollégái vendégszeretetét élvezve. Ők mindannyian a "Gyöngyenjáró..." élőszavas meseműhely meseőrző mesemondói.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
Családi legendárium - irodalmi pályázat
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: pályázat
Regisztráció szükséges!
Újragomboltuk a CSALÁDI LEGENDÁRIUM irodalmi pályázatot! Két éve már nemcsak írott formában várjuk a pályaműveket, hanem telefonnal készített HANGfájlokkal, VIDEÓKkal is pályázhatnak a diákok. Jöhetnek a felvételek mp4 formátumban, de készíthetnek podcast-epizódot vagy akár audiogramot, azaz fotókkal illusztrált hangklipet is. A lényeg változatlan: Faggasd a nagyit!
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Koronázz velünk! Családi felfedező játék a Múzeumnegyedben
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: családi program
Itt járt Mátyás király! Hunyadi Mátyás Bécs elleni hadjárata során 1482-1483 telén a Múzeumnegyed részét képező Storno-házban lakott. Sopron háromszoros koronázóváros, egy király, III. Ferdinánd, két királyné , Gonzaga Eleonóra és Eleonóra Magdolna koronázása zajlott itt a 17. században. Az utolsó magyar királynak, IV. Károlynak is voltak soproni kötődései. A Múzeumegyedben külön kiállítás foglalkozik Sopron és a korona kapcsolatával, és Mesebeli história címmel Mátyás király valós és mesebeli alakját is bemutatja egy kiállításunk. Egy feladatlap segítségével önállóan végigjárható családi kalandjátékra hívjuk az érdeklődőket az őszi tanítási szünetben. A feladatlapot kitöltő családokat megajándékozzuk Történelmi Tekergő című kiadványunkkal, amely egy játékos kísérőfüzet gyerekeknek a Múzeumnegyed kiállításaihoz.
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Tanárok és óvodapedagógusok napja
Kultúrpaletta. Múzeumpedagógiai börze - nemcsak múzeumokról!
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: kötetlen beszélgetés, rendhagyó múzeumbemutatás
Szeretettel várjuk a pedagógusokat és az érdeklődőket ingyenes kulturális börzénkre, ahol Sopron és környéke kulturális és turisztikai intézményei és vállalkozásai mutatkoznak be a 2023/24-es tanévre szóló programajánlatukkal.
Csak természetesen
Csak természetesen
Fűszerillatú órák a Lenck-villa közösségi fűszerkertjében
Lejárt program
Program helyszíne: Sopron
Program típusa: kötetlen beszélgetés
A Lenck-villa kertjében munkatársaink bemutatót tartanak a felcseperedett és aratásra kész növényeinkről a Zöld Kezek Egyesülettel karöltve.

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap