?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | Eat-Art – Művészet-e az étkezés? - Készítsünk ehető alkotásokat! | település: | Budapest | | múzeum neve: | Óbudai Múzeum | | program helyszíne: | 1033 Budapest, Fő tér 1. (bejárat a Szentlélek tér felől) | | napszak: délelőtt | program típusa: családi program, múzeumi foglalkozás | célközönség: általános iskolások, családok, fiúk, gyermekek, lányok, szülők | | A török uralom alatt hogyan változtak az étkezési szokások? A Habsburgok idején milyen ételek kerültek hazánkba? A Zichy család által betelepített nációk milyen ételeket fogyasztottak? Vizsgáljuk meg Óbuda kultúrtörténetét az étkezésen keresztül! | Megfigyeljük, hogy a különböző nemzetiségek hogyan étkeztek, festményeken keresztül elemezzük, hogy királyaink korában hogyan nézett ki egy asztali teríték, illetve, hogy ma hogyan ábrázolják a témát kortársaink. Tisztázzuk a felmerülő történelmi és művészeti fogalmakat, mint például, hogy mióta jegyzett a gasztronómia.
A foglalkozás során arra keressük a választ, hogy az étel, az étkezés kultúrája mit közvetít számunkra. Az alkotói feladat során pedig Óbuda történetében fellelhető ételek alapanyagaiból ehető alkotásokat (szobrokat, képeket) készítünk.
Amíg a gyerekek alkotnak, addig a felnőttek az október 30-i alkalommal rövid tárlatvezetésen vehetnek részt a játékkiállításban. A miniatűr babakonyhák segítségével végigkövethetik a 20. század konyhai változásait, és az is kiderül, hogy az egyes korszakokban milyen ételek rotyogtak a fazekakban.
Ajánlott korosztály: 8-12 évesek számára (A program ideje alatt a kísérő szülök tárlatvezetésen vehetnek részt.)
Helyszín: Óbudai Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. (bejárat a Szentlélek tér felől)
Max. létszám: 15 fő
A program regisztrációhoz kötött.
október 30-ára: https://forms.office.com/e/VtjimsWMxv november 9-ére: https://forms.office.com/e/LYyrn4TTxC
Adatvédelmi szabályainkról (GDPR) itt tájékozódhat: https://obudaimuzeum.hu/wp-content/uploads/kozerdeku_informaciok/om_adatkezelesi_tajekoztato_202303.pdf | | Honlap: | obudaimuzeum.hu | | E-mail: | info@obudaimuzeum.hu | | Ingyenes program! | | | | | |
| | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 30. 10:30 - 12:00 | 2024. NOV 09. 10:30 - 12:00 | | Regisztráció szükséges! | Leírás: Regisztrálni az alábbi jelenkezési lap kitöltésével lehet:
október 30-ára: https://forms.office.com/e/VtjimsWMxv november 9-ére: https://forms.office.com/e/LYyrn4TTxC | Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 12. 00:00 | Regisztráció vége: 2024. OKT 29. 12:00 | | Célközönség | 8-12 éves gyerekek, családok | | Felelős személy | Név: Pásti Katalin | Cím: Óbudai Múzeum, 1033 Budapest, Fő tér 1. | Telefon: +3612501020 | E-mail: pasti.katalin@obudaimuzeum.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | | BETELT! „A Ferde Lámpától a Gödörig” – Séta a szocialista vendéglátás szellemében: önkiszolgálók, presszók, talponállók | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: városnéző séta | Regisztráció szükséges! | | Hogy alakult a híres óbudai vendéglátás a II. vh. után a rendszerváltásig? Ismerje meg velünk a szocialista vendéglők világát pincekocsmáktól a talponállókig! | | | | | | | | | Ízek, konyhák, receptek - Kalandozás a babakonyhák világában - tematikus tárlatvezetés | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | A babaházak és -konyhák berendezése mind anyagában, mind kivitelezésében leképezte a felnőttek tárgyi kultúráját. Amint a felnőttek világában, ebben is megjelentek az egyes korszakok technikai vívmányai, újdonságai, az aprócska tárgyak pedig hűen tükrözték az életmódbeli változásokat. | | | | | | | | | Királyok, nemesek, polgárok asztalánál – Hüttl Tivadar porcelánjai, mint az étkezés és mint a státusz szimbólum eszközei | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: előadás, rendhagyó műtárgybemutatás | Regisztráció szükséges! | | A vetítéssel és porcelánbemutatóval egybekötött előadáson a látogató képet kaphat arról, hogy Hüttl Tivadar óbudai porcelángyárából milyen csodás szépségű étkészletek kerültek nemcsak Ferenc József, hanem a főúri és a polgári családok asztalára is. | | | | | | | | | Asztaltársaság – óbudai írók és a gasztronómia | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: előadás, rendhagyó tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | A Közös otthon, saját érzés – Óbudai írók, írók Óbudán időszaki kiállításunkban szereplő alkotók közül is többekről ismert gasztronómiához való vonzódásuk. Mit tudhatunk róluk? | | | | | | | | | „A császártól a hentesig” – szubjektív tárlatvezetés az Albert Flórián, A LEGENDA kiállításban | Lejárt program | Program helyszíne: Budapest | Program típusa: rendhagyó tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja a gasztronómia jegyében telik. De hogyan kapcsolódik a foci és a gasztronómia? Lássuk! | | | | | | | | | |