?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról | Őszi napközis tábor a gasztronómia jegyében | település: | Szentendre | | múzeum neve: | Szabadtéri Néprajzi Múzeum | | program helyszíne: | 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. | | napszak: dél, délelőtt, délután, reggel | program típusa: gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás | célközönség: általános iskolások, fiúk, gyermekek, lányok | | Őszi napközi a Skanzenben
Idén is szeretettel várjuk a 6-12 éves gyermekeket Őszi Napközinkbe! A kisdiákok az őszi szünetben, október 28-31. között játszva, barangolva, tevékenyen fedezhetik fel a múzeumi helyszíneket. A gyerekek számára garantált a felejthetetlen élmény!
Jelentkezni lehet az összes napra, de akár egyetlen napra is.
Ízelítőül a programokból:
- kreatív alkotás terményekből,
- őszi gasztronómiai programok,
- őszi munkálatok játékos megismerése,
- múzeumi felfedezőtúra,
- szórakoztató fejtörők,
- sok-sok mozgás és közös játék a jó levegőn
| | | Honlap: | www.skanzen.hu | | E-mail: | skanzentitkarsag@skanzen.hu | | Jegyárak: | Részvételi díj: 10.400 Ft/fő/nap
Testvérek esetén a 2. és 3. testvér részvételi díja: 9.200 Ft/fő/nap
Jelentkezési határidő: 2024. október 21.
A napközit minimum 10 fő jelentkezésével indítjuk. | | | | | | Programidőpontok: | 2024. OKT 28. 09:00 - 15:59 | 2024. OKT 29. 09:00 - 15:59 | 2024. OKT 30. 09:00 - 15:59 | 2024. OKT 31. 09:00 - 15:59 | | Programidőpontok leírása | Időpontok:
- 2024. október 28. (hétfő), 8-16 óráig
- 2024. október 29. (kedd), 8-16 óráig
- 2024. október 30. (szerda), 8-16 óráig
- 2024. október 31. (csütörtök), 8-16 óráig
| | További információk: | Étkezés:
A program részeként napi háromszori étkezést biztosítunk (tízórai, meleg ebéd, uzsonna).
Részvételi díj: 10.400 Ft/fő/nap
Testvérek esetén a 2. és 3. testvér részvételi díja: 9.200 Ft/fő/nap
Jelentkezési határidő: 2024. október 21.
A napközit minimum 10 fő jelentkezésével indítjuk.
A jelentkezéshez szükséges dokumentumok:
- Jelentkezési lap - kérjük kitöltve online visszaküldeni
- Önkéntes hozzájárulás - kérjük kitöltve online visszaküldeni
- NÉBIH szülői nyilatkozat - kérjük kinyomtatva, kitöltve szíveskedjen magával hozni a tábor napján
(Kérjük, hogy a visszaküldött dokumentumok mérete összesen ne haladja meg a 10 MB-ot.) | | Célközönség | 6-12 éves gyermekek, kisdiákok | | Felelős személy | Név: Ispán-Dombi Enikő | Cím: 2000 Szentendre, Sztaravodai út 75. | Telefon: 06305627513 | E-mail: tabor@skanzen.hu | | | | |
| | | A múzeum további programjai | | | | Receptkönyv a gyerekekhez | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás | Regisztráció szükséges! | | Receptkönyv a gyerekekhez címmel tartanak „étvágygerjesztő” szakmai programot a 11. alkalommal rendezendő Pedagógusok napján 2024. október 11-én, pénteken 9.00 – 17.00 óra között. „Amit eszel, azzá leszel..” tartja a mondás, ami ebben az esetben nem csupán a testi, hanem a szellemi táplálék minőségére is vonatkozik. Terítéken azok a praktikus tudást feldolgozó múzeumpedagógiai foglalkozások lesznek, melyek az egyszerű kásaételekkel, őszi terményekkel kapcsolatosak. A minden érzékszervre ható módszerek megismerésén kívül részük lehet olyan előadásokban, melyek a konyhában, mint laborban csillapítják a résztvevők tudásszomját is. | | | | | | | | | Őszi bringatúrák a Skanzenben | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, kirándulás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés | Regisztráció szükséges! | | Bringával kiállítást nézni? Nálunk ez is lehetséges!
A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében idén is szervezünk tematikus bringatúrát a Skanzenben. A programon előzetes regisztrációt követően vehetnek részt a látogatók saját vagy a helyszínen bérelt kerékpárjukkal.
Október 5.: A búzától a kenyérig
Október 6.: Malomtúra
Október 19.: Fűszertúra
Október 20.: Mindennapi kenyerünk | | | | | | | | | Őrlemények az egészségért | Lejárt program | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: gasztronómiai program, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás | | 2024. október 5., szombat 9.30-14.00
Őrleményes ételeink workshopunkon gyakorlatban és elméletben is felelvenítjük a gabonafélék és a belőlük készített hagyományos paraszti ételek fontosságát, jótékony, egészségmegőrző hatásait szervezetünkre.
Az árpa, a zab, a kukorica, a köles, a hajdina régen a parasztember napi étkezésének része volt. A gabonák és álgabonák a modern étkezés következtében kikoptak a mindennapi táplálékaink közül. A gabonák a különböző ételintoleranciák és a változó táplálkozási szokások következményeként ismét teret nyernek az ételeink között. Minden álgabona számos jótékony hatással van szervezetünkre. A gabonafélék arányának növelése az étrendünkben alapvető fontosságú egészégünk védelme érdekében. A gabonaféléken belül fontos a gluténmentes gabonák előtérbe helyezése és emellett a vegán és vegetáriánus étrend elengedhetetlen alapanyagai a gabonák, álgabonák. | | | | | | | | | Szent Márton Újborfesztivál és Libator | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, előadás, gasztronómiai program, kézműves foglalkozás, koncert, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | | A Szent Márton Újborfesztivál és Libator során Márton-napi szokásokkal és az őszi évszakhoz kötődő ízekkel telnek meg a Skanzen portái. A látogatók részt vehetnek borkóstoláson és libalakomán, megismerhetik Szent Márton életét, valamint kézműves foglalkozások keretében elkészíthetik az őszi ünnepkör szimbólumait is. A hagyomány szerint, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezért a libaételek elengedhetetlen részei az ünnepi asztalnak. Márton-napra általában már megforrt az újbor, ezért az ünnep az újbor kóstolgatásának jeles napja is volt. Erre utal „A bornak Szent Márton a bírája” mondás is. A lámpás felvonulás évről évre kedvelt programelem, ami idén sem fog hiányozni, emellett készülünk gasztronómiai túrával, amelyet kóstoló pontokkal fűszerezünk. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink. | | | | | | | | | Skanzen a kulisszák mögött | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés | | A múzeumi bemutatásban, a kiállítások tervezésében a hitelesség kiemelt szerepet kap, de nem szabad elfelejtkezni a műtárgyvédelemről is. Az étkezési szokások, ételek bemutatásánál ezek figyelembevételével különböző módszereket, lehetőségeket alkalmaz a Skanzen is. 2024. október 26-27-én megmutatjuk, hogyan tudjuk bemutatni a különböző ételeket, terményeket, hogy ne legyenek veszélyesek a műtárgyakra. Kulisszatitkokat, praktikákat mutatunk a kíváncsi érdeklődőknek.
| | | | | | | | | Egy falatnyi Skanzen | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: gasztronómiai program, rendhagyó tárlatvezetés | | Az idei évben gasztronómia témában tematikus túrán vehetnek részt vehetnek az érdeklődők a Skanzenben a Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényünk keretén belül. A séta a fenntartható gasztronómia jegyében zajlik majd, amely során különböző ételkészítési és tartósítási eljárásokkal, az ezekhez kapcsolódó tárgyakkal, valamint Márton napjához és az őszi időszakhoz köthető ízekkel ismerkedhetnek meg látogatóink. | | | | | | | | Beszélgetés - Őrleményes ételek | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program | | 2023-ban a malom éve tematikus programokhoz kapcsolódóan megjelent az Őrleményes ételek Skanzen füzet, amiben receptek, jó tanácsok találhatók. A tematikus év zárásaként a Szent Márton napi rendezvényen kerekasztal-beszélgetést szervezünk a szerzővel, dietetikus bevonásával.
November 10. – 11.00 - Őrlemények az egészségért!
Schittler-Balog Krisztina – dietetikus
Nagyné dr. Batári Zsuzsanna néprajzkutató, a SKANZEN főigazgató helyettese
| | | | | | | | | Gasztronómiai körutazás a Skanzenben | Program helyszíne: Szentendre | Program típusa: családi program, gasztronómiai program, időszaki kiállítás, kézműves foglalkozás, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás | | Az őszi tematikus héten az ételek körül forog a világ a Skanzenben. Felfedezhetik a látogatók a múzeum rejtett kincseit, ételeit, az étkezéssel kapcsolatos hagyományokat, megismerkedhetnek az elkészítésükhöz szükséges és hasznos tárgyakkal, kiegészítőkkel, azok használata közben. Mint mindig, most is kézműves foglalkozások sora várja az érdeklődőket; különböző alapanyagokból készíthet a gasztronómia témájához kapcsolódó használati tárgyakat az, aki ellátogat a múzeumba. Játékhelyszíneinken az otthoni kiskertek, a gazdálkodás fontosságára hívjuk fel a figyelmet játékos formában, de Menza-tesztet is kitölthetnek az érdeklődők. A Konyháról, konyhára tematikus felfedezőtúra résztvevői ismereteket szerezhetnek a családi tűzhely fontosságáról, nagymamáink edényeiről és falvédőiről. Amennyiben szeretnének egy jó családi programhelyszínt az őszi szünetben, ahol a szabad levegőn tudnak kikapcsolódni, aktívan eltölteni az időt, akkor irány a Skanzen! | | | | | | | | | |