RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
Balatorium
település:
Veszprém
múzeum neve:
Művészetek Háza Veszprém Múzeum adatai
program helyszíne:
8200 Veszprém, Vár utca17.Térkép
napszak: délelőtt, délután
program típusa: családi program, egyéb, előadás, időszaki kiállítás
célközönség: általános iskolások, autisták, beilleszkedési, tanulási, magatartási nehézséggel küzdők, családok, értelmi fogyatékossággal élők, felnőttek, fiúk, fogyatékossággal élők, gyermekek, gyógypedagógusok, hallássérültek, iskolák, középiskolások, lányok, látássérültek, megértési nehézséggel élők, mozgáskorlátozottak, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, óvodások, pedagógusok, sajátos nevelési igényűek, szülők, vakok és gyengénlátók
Speciális nevelési igényű tanulóknak ajánlott program
A kiállítás célja, hogy reflektáljon a Balaton és a Balaton-felvidék kulturális és ökológiai kapcsolatára, pontosabban, hogy bemutassa az EKF VEB 2023 megbízásából, a BALATORIUM projekt részeként 2022-ben és 2023-ban kidolgozott kutatásokat és főbb diskurzusokat. A “Zavargó Vizek” a BALATORIUM projekt folyamatának egy új állomása. Az eredményeket összegyűjtő statikus tárlat helyett, a kiállítás a különböző projektek mögött meghúzódó együttműködések és párbeszédek folyamatát tárja föl azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség bevonásával elmélyítse a dialógust. A kiállítás a projektek széles skáláját mutatja majd be, köztük a két Művészeti Rezidencia Program során kezdeményezett és kutatókkal együttműködésben kidolgozott alkotásokat; a két Ökológiai Hét workshopjait; performatív Lassú Tájberások sorozatát; interaktív nyilvános intervenciókat; egy új kompozíciókból álló zenei lemezt; a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) hallgatói által kidolgozott projekteket és játékokat; valamint egy új, a múzeum belső udvarára épülő szabadtéri installációt, amely a Balatonon aratott nádból készül.

KUTATÁSI SZÁLAK A természet és a kultúra szorosan összefonódik azáltal, hogy kölcsönösen befolyásolják és (re)produkálják egymást. Így ha jobban odafigyelünk, hogy milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és tudatosan megváltoztatjuk a hozzáállásunkat, beleértve a kulturális szokásainkat is, akkor pozitívan befolyásolhatjuk a természetet is. Az ezeknek a gondolatoknak a kibontakozását elősegítendő a kiállítás három fő szálat emel ki a művészek, tudósok és más a BALATORIUMmal együttműködő partnerek által folyó kutatásban.

A víztestek körüli diskurzus abba merül bele, hogy a víz hogyan köti össze a különböző helyeket és testeket, beleértve a növényeket, állatokat és embereket. A víz különböző sebességgel szivárog, csordogál és árad át a tájakon, testeken és sejteken, és ily módon összeköt bennünket molekuláris, regionális és globális szinten egyaránt. Ha odafigyelünk erre a megtestesült keringési rendszerre, az segít megértenünk, hogy mindannyian szorosan össze vagyunk kapcsolódva. Ahogy a víz átáramlik rajtunk, összeköt minket a különbözőségeinken keresztül. Összeköt időben és térben egyaránt más testekkel a múltban, a jelenben és a jövőben. Tudomásul kell vennünk, hogy a Balaton régióban soha nem látott sebességű ökológiai változások mennek végbe, amelyek a projektben résztvevő tudósok és művészek legfőbb kutatási témái közé tartoznak. Ezek olyan problematikákat foglalnak magukban, mint az éghajlatváltozás, az invazivitás és az ökoszisztémára nehezedő terhelések növekedése.

A kiállításon belüli második szál tehát azt a kérdést teszi fel, hogy hogyan képzeljük el a jövő tájait, és milyen történeteket választunk ennek az elmeséléséhez. Kinek a fantáziájában fogunk élni? Ez a téma konkrét ökológiai, politikai és társadalmi szempontokat foglal magában, mint például a tó különböző emberi és nem emberi használóinak az egymásnak sokszor ellentmondó érdekeiről és vágyairól való gondolkodást. Ki és milyen feltételekkel férhet hozzá a tóhoz? Ki szívesen látott vendég és ki nem? Ki hasznos és ki nem? A VEB2023 és a BALATORIUM projekt sok különböző embert és csoportot vont be, helyi lakosokat, nyaralótulajdonosokat, szezonális turistákat, befektetőket, helyi polgármestereket, hajósokat, pásztorokat, tudósokat, művészeket, diákokat stb., akiknek mind más és más kapcsolata, érdekei, és perspektívái vannak a tóval illetve annak jövőjével kapcsolatban.

A tárlat harmadik, és egyben utolsó szála, a Slow Walk, vagyis a performatív Lassú Tájbejárás, amely a parányi dolgok észrevételével foglalkozik, illetve azzal hogy hogyan lehet személyes kapcsolatot kialakítani és fenntartani egy bizonyos hellyel. A lassú séta tehát egyben egy téma valamint egy alapvető modalitás arra, hogy hogyan lehet egy helyhez viszonyulni. A látás, hallás és észlelés minden egyes érzékszervünkkel, fontos sajátossága a kiállításnak, beleértve azt is, hogy a látogató hogyan érzi magát a térben, és hogyan viszonyul az ott kiállítottakhoz. A látogatókat arra biztatjuk, hogy vegyék a kezükbe a kártyákat, könyveket, és hogy szagolják, kóstolják és hallgassák meg a kiállítás különböző elemeit. A különféle érzékszervek használata, vagy ha úgy tetszik a különböző módszertanok, azzal is összefüggnek, hogy a kutatók hogyan használnak különböző érzékelő eszközöket egy helyszín adott aspektusainak vizsgálatára. A “Zavargó Vizek” különböző szintű lehetőségeket kínál a látogatók számára, amellyel egy komplex és problémás ökoszisztémát tár fel. A kiállítás és a kapcsolódó események segítenek kibontani, hogy különböző kulturális gyakorlatok hogyan váltak a régió ökológiájának a részévé, és hogy hogyan tükröződnek egymásban a társadalom és a természet struktúrái. ESEMÉNYEK Események és workshopok aktiválják a kiállítást a múzeumban, valamint azon kívüli helyszíneken. 

Honlap:
https://balatorium.hu/
E-mail:
arthouse@arthouseweb.hu
Jegyárak:

https://www.muveszetekhaza.hu/hu/jegyarak

Kedvezmény:
Egyéni 2500 Ft Csoportos 2000 Ft Családi 5000 Ft Kedvezményes belépő 6-26 év között diákigazolvánnyal 62-70 év között nyugdíjas-igazolvánnyal Veszprém kártya 20% Ingyenes jegy (EU állampolgárok számára) 6 éves kor alatt 70 év felett Fogyatékossággal élők, valamint kísérőik (jogosultanként max. 1 fő) Miniszter által kiadott szakmai belépővel rendelkezők Nemzetközi szerződések alapján (ICOM, ICOMOS) Fényképes igazolvánnyal rendelkező újságírók Pedagógusok, felsőoktatási dolgozók
Csak természetesen
Programidőpontok leírása

2023. 10. 14. -  2023. 12. 30.

Célközönség


- pedagógusok
- családok
- felnőttek
- nyugdíjasok
- általános iskolások
- középiskolások
- 16-25 évesek
- fogyatékkal élők
- múzeumi szakemberek
- intézmények: közgyűjtemények, művelődési házak, kutatóintézetek, oktatási intézmények

Felelős személy
Név: Grászli Bernadett
Cím: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Telefon: + 36 20 3232291
Fax: -
E-mail: bernadettgrasl@arthouseweb.hu
A múzeum további programjai
Fittmúzeum
Fittmúzeum
XIV. Csendnapok
XIV. Csendnapok
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: kirándulás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó múzeumbemutatás, speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás, városnéző séta
Regisztráció szükséges!
A Művészetek Háza Veszprém 2023-ban 14-dik alkalommal szervezi a Csendnapok rendezvénysorozatot. A megszokott módon − az Advent előtti időszakban − október-november folyamán tartott program az elmélyülést, a befelé fordulást, a belső harmónia megteremtésének segítését tűzte célul maga elé.
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
A TEGULARIUM titkai
A TEGULARIUM titkai
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, egyéb, előadás, kézműves foglalkozás, kötetlen beszélgetés, műhelyfoglalkozás, múzeumi foglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, speciális foglalkozás, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás, vetélkedő
2023 januárjában változatos koncepció mentén felépített, új darabokkal kibővített tárlattal nyílt meg újra a Tegularium / Téglagyűjtemény a Dubniczay-palotában. A palota pincerendszerében, valamint az ezzel egybenyitott 16. századi ágyúbástyarészben 2006-ban kapott új otthont, egyedülálló helyszínt a Tegulárium, a veszprémi téglagyűjtemény.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Művészeti foglalkozások az S-stúdióban
Művészeti foglalkozások az S-stúdióban
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Foglalkozásaink során hagyományos látvány utáni leképzésen túl, nagy hangsúlyt fektetünk a kortárs művészeti szcénában való jártasságra is.
16+ Kerülj pályára!
16+ Kerülj pályára!
Tematikus közönségprogram – 16+ Kerülj pályára!
Tematikus közönségprogram – 16+ Kerülj pályára!
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: egyéb, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás
Fixir médialabor szakkörtematika: 1, Virtuális valóság térépítés és tervezés 2, Képkészítés mesterséges intelligenciával 3, Kreatív programozás 4, 3D tervezés, tárgyalkotás, nyomtatás
Csak természetesen
Csak természetesen
A tér tükrei utazó kiállítás és művész-közönség találkozó
A tér tükrei utazó kiállítás és művész-közönség találkozó
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
Az Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló BALATON EYE – AIR projekt segítségével a művészek 2022 és 2023 években visszatérnek a Balatonhoz és A TÉR TÜKREI / MIRRORS OF SPACE projekt keretében, kiállításokon és workshopokon mutatják be a régióra reflektáló legújabb alkotásaikat.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
 Mámort! Nemzetközi kortárs ékszerkiállítás és Design Hét Veszprém
Mámort! Nemzetközi kortárs ékszerkiállítás és Design Hét Veszprém
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
A Művészetek Háza Veszprém és a müncheni Galerie Biro együttműködésében 2023. szeptember 23-án első alkalommal nyílik meg nemzetközi kortárs ékszerművészeti kiállításunk.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
A fény árnyéka/The Shadow of Light
A fény árnyéka/The Shadow of Light
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, előadás, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Kortárs csoportos fotóművészeti kiállítás Badár Tamás, Déry Ágoston, Dobokay Máté, Eperjesi Ágnes, Jokesz Antal, Nagyváradi Kitti, Ősz Gábor, Szabó Dezső, Várnagy Tibor
16+ Kerülj pályára!
16+ Kerülj pályára!
Szemtől szemben a hétköznapi szuperhősök
Szemtől szemben a hétköznapi szuperhősök
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, előadás, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, speciális foglalkozás
Mi köt össze magyar, spanyol, lett, román és német fiatalokat? - önkénteskedés nehezített pályán

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap