RólunkTematikákProgramokHírekGalériaSajtószobaPartnereink
Nyitólap > Programok
?Ha tetszett a múzeumi program, a csillagra kattintva értékelheti. A programot a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a programról
XIV. Csendnapok
település:
Veszprém
múzeum neve:
Művészetek Háza Veszprém Múzeum adatai
program helyszíne:
Művészetek Háza Veszprém ,
napszak: délelőtt, délután
program típusa: kirándulás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó múzeumbemutatás, speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás, városnéző séta
célközönség: családok, értelmi fogyatékossággal élők, felnőttek, fiúk, gyermekek, gyógypedagógusok, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, pedagógusok, szülők
Speciális nevelési igényű tanulóknak ajánlott program
A Művészetek Háza Veszprém 2023-ban 14-dik alkalommal szervezi a Csendnapok rendezvénysorozatot. A megszokott módon − az Advent előtti időszakban − október-november folyamán tartott program az elmélyülést, a befelé fordulást, a belső harmónia megteremtésének segítését tűzte célul maga elé.

Mai felgyorsult és lármás világunkban, amikor az ember számára feldolgozhatatlan mennyiségű információ vesz körül bennünket, egyre nehezebb a belső harmóniánkat megteremteni, megőrizni. Ennek egyik módja az időszakonkénti elvonulás, a tudatos befelé fordulás. Sok embernek ezt tanulnia kell – ezt tanítják, segítik a Csendnapok rendezvénysorozat programjainak előadói, vezetői.

Csendtapasztalások Csendséta – a veszprémi vár tövében 1-1,5 órás séta együtt, néma csöndben, a környezet hangjaira, látványára, és belsőnkre figyelve. A sétát követően közös meditáció Kálazi Ági reikimester vezetésével. Erdőfürdő – a japán sinrin-joku módszere azon túl, hogy erősíti az immunrendszert, karbantartja a vérnyomást, csökkenti a stresszt, közelebb visz bennünket a természethez. Nagyné Kozma Ildikó nyugalmazott tanár, klímareferens vezetésével a városban lévő erdős területek egyikén találkozunk a természettel.

Csendkóstoló – az elmúlt években a Veszprém környéki szakrális helyeken jártunk, minden alkalommal egy jeles személyiség vendégeként. (Tihanyi Bencés Apátság, Zirci Ciszterci Apátság, Bakonybéli Bencés Monostor, balatonfelvidéki kápolnák, Veszprém közeli kálváriák, bándi Esseg-vár.) Ebben az évben visszatérünk Tihanyba, de most nem a kolostorba, hanem Bernáth András és Peter Thouars festőművészek vendégeként a kiállításukba, a Tihanyi Apátság galériájába.

Művészetterápia – saját belsőnket megismerhetjük a művészet, a kreatív alkotó tevékenység segítségével. Bognár Tibor művészetterapeuta vezetésével alkalmanként 12 résztvevő vehet részt a háromórás belső utazáson, amely emlékeink, érzéseink rejtett zugaiba irányít bennünket. Előadások, beszélgetések A belső csend megtalálásának eszköze lehet a művészet.

Minden évben szervezünk irodalmi programot, ahol olyan írót, költőt mutatunk be, akinek munkássága, mentalitása beleilleszthető a Csendnapok koncepciójába. A képzőművészet – intézményünk profiljának megfelelően – kiemelt szerepet kap. Ismert és elismert művészettörténészek tartanak előadást vagy egy művész életművéről (Munkácsy Mihály, Hieronymus Bosch), vagy a képzőművészet egy speciális megközelítéséről (humor a művészetben, keresztény ikonográfia). Idén a művészettörténeti előadás mellett a Veszprémben élt, 2000-ben elhunyt R. Kiss Lenke szobrászművész kisplasztikáiból a Csendnapok keretében nyitjuk meg azt az állandó bemutatót, amely a Dubniczay-palota közösségi tereiben várja majd a látogatókat. A művésznő a veszprémiek kedvenc alkotója volt, életét, munkásságát László Péter művészettörténész mutatja be.

Társadalmi, szociológiai problémák is a Csendnapok fókuszában vannak. Volt már vendégünk például siket hölgy, vak újságíró. Idén a társadalom perifériáján élők szélesebb körének problémáit elemezzük, a fogyatékossággal élőktől a hajléktalanokig. A Zenés beszélgetés vendége minden alkalommal egy Veszprémben élő művész, tudós, ismert és érdekes személyiség. Idén Szelle Dáviddal, a Pannon Várszínház fiatal tagjával beszélgetünk, aki a megyei napilap szavazásán elnyerte az Év színésze díjat. Zenész társát még együtt keressük.

Honlap:
https://www.muveszetekhaza.hu/
E-mail:
arthouse@arthouseweb.hu
Ingyenes program!
Kedvezmény:
Fittmúzeum
Csendnapok rendezvénysorozat
Programidőpontok leírása

2023. 09. 22. - 2023. 11. 24.

Regisztráció szükséges!
E-mail: dubniczay@arthouseweb.hu
Telefon: + 36 88 560 507
Leírás:

Az egyes programok kezdési időpontját keresse Facebook-oldalunkon.
A regisztrációk pontos  időpontjairól szintén ott tájékozódhat majd.

Regisztráció kezdete: 2024. SZEP 16.
Regisztráció vége: 2023. NOV 22.
Célközönség


- pedagógusok
- óvodapedagógusok
- családok
- felnőttek
- nyugdíjasok
- általános iskolások
- középiskolások
- 16-25 évesek
- fogyatékkal élők
- múzeumi szakemberek
- intézmények: közgyűjtemények, művelődési házak, kutatóintézetek, oktatási intézmények

Felelős személy
Név: Grászli Bernadett
Cím: 8200 Veszprém, Vár u. 17.
Telefon: + 36 20 3232291
Fax: -
E-mail: bernadettgrasl@arthouseweb.hu
A múzeum további programjai
Csak természetesen
Csak természetesen
Balatorium
Balatorium
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, egyéb, előadás, időszaki kiállítás
A kiállítás célja, hogy reflektáljon a Balaton és a Balaton-felvidék kulturális és ökológiai kapcsolatára, pontosabban, hogy bemutassa az EKF VEB 2023 megbízásából, a BALATORIUM projekt részeként 2022-ben és 2023-ban kidolgozott kutatásokat és főbb diskurzusokat. A “Zavargó Vizek” a BALATORIUM projekt folyamatának egy új állomása. Az eredményeket összegyűjtő statikus tárlat helyett, a kiállítás a különböző projektek mögött meghúzódó együttműködések és párbeszédek folyamatát tárja föl azzal a céllal, hogy a szélesebb közönség bevonásával elmélyítse a dialógust. A kiállítás a projektek széles skáláját mutatja majd be, köztük a két Művészeti Rezidencia Program során kezdeményezett és kutatókkal együttműködésben kidolgozott alkotásokat; a két Ökológiai Hét workshopjait; performatív Lassú Tájberások sorozatát; interaktív nyilvános intervenciókat; egy új kompozíciókból álló zenei lemezt; a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) hallgatói által kidolgozott projekteket és játékokat; valamint egy új, a múzeum belső udvarára épülő szabadtéri installációt, amely a Balatonon aratott nádból készül.
Múzeumi kulisszatitkok
Múzeumi kulisszatitkok
A TEGULARIUM titkai
A TEGULARIUM titkai
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, egyéb, előadás, kézműves foglalkozás, kötetlen beszélgetés, műhelyfoglalkozás, múzeumi foglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, rendhagyó múzeumbemutatás, rendhagyó tárlatvezetés, speciális foglalkozás, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás, vetélkedő
2023 januárjában változatos koncepció mentén felépített, új darabokkal kibővített tárlattal nyílt meg újra a Tegularium / Téglagyűjtemény a Dubniczay-palotában. A palota pincerendszerében, valamint az ezzel egybenyitott 16. századi ágyúbástyarészben 2006-ban kapott új otthont, egyedülálló helyszínt a Tegulárium, a veszprémi téglagyűjtemény.
Múzeumi szünetelő
Múzeumi szünetelő
Művészeti foglalkozások az S-stúdióban
Művészeti foglalkozások az S-stúdióban
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, tematikus foglalkozás
Regisztráció szükséges!
Foglalkozásaink során hagyományos látvány utáni leképzésen túl, nagy hangsúlyt fektetünk a kortárs művészeti szcénában való jártasságra is.
16+ Kerülj pályára!
16+ Kerülj pályára!
Tematikus közönségprogram – 16+ Kerülj pályára!
Tematikus közönségprogram – 16+ Kerülj pályára!
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: egyéb, műhelyfoglalkozás, rendhagyó műhelyfoglalkozás, speciális foglalkozás, tematikus foglalkozás
Fixir médialabor szakkörtematika: 1, Virtuális valóság térépítés és tervezés 2, Képkészítés mesterséges intelligenciával 3, Kreatív programozás 4, 3D tervezés, tárgyalkotás, nyomtatás
Csak természetesen
Csak természetesen
A tér tükrei utazó kiállítás és művész-közönség találkozó
A tér tükrei utazó kiállítás és művész-közönség találkozó
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
Az Európa Kulturális Főváros program támogatásával megvalósuló BALATON EYE – AIR projekt segítségével a művészek 2022 és 2023 években visszatérnek a Balatonhoz és A TÉR TÜKREI / MIRRORS OF SPACE projekt keretében, kiállításokon és workshopokon mutatják be a régióra reflektáló legújabb alkotásaikat.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
 Mámort! Nemzetközi kortárs ékszerkiállítás és Design Hét Veszprém
Mámort! Nemzetközi kortárs ékszerkiállítás és Design Hét Veszprém
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés
A Művészetek Háza Veszprém és a müncheni Galerie Biro együttműködésében 2023. szeptember 23-án első alkalommal nyílik meg nemzetközi kortárs ékszerművészeti kiállításunk.
Értékeink újratöltve
Értékeink újratöltve
A fény árnyéka/The Shadow of Light
A fény árnyéka/The Shadow of Light
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, előadás, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, rendhagyó tárlatvezetés, tárlatvezetés, tematikus foglalkozás
Kortárs csoportos fotóművészeti kiállítás Badár Tamás, Déry Ágoston, Dobokay Máté, Eperjesi Ágnes, Jokesz Antal, Nagyváradi Kitti, Ősz Gábor, Szabó Dezső, Várnagy Tibor
16+ Kerülj pályára!
16+ Kerülj pályára!
Szemtől szemben a hétköznapi szuperhősök
Szemtől szemben a hétköznapi szuperhősök
Program helyszíne: Veszprém
Program típusa: családi program, előadás, időszaki kiállítás, kötetlen beszélgetés, speciális foglalkozás
Mi köt össze magyar, spanyol, lett, román és német fiatalokat? - önkénteskedés nehezített pályán

Családbarát Múzeum

Kultúra.hu

Programkeresés helység szerint

Programkeresés dátum szerint

Szalmai programok

Magyar Múzeumok

Event@Hand MŐF

KapcsolatImpresszumFelhasználási feltételekMŐF 2022MŐF 2021MŐF 2020
Nemzeti Kulturális Alap