Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014

Főoldal

Hírek

Rólunk

Tematikák

Programok

Hírek

Galéria

Sajtószoba

Partnereink

Sajtóközlemény: Múzeumi ízfokozó a 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián Miskolcon

 

ONLINE KÖZVETÍTÉS NOVEMBER 4-ÉN:
https://youtube.com/live/THaWwMbjAmo

NOVEMBER 5. plenáris és A szekció:
https://www.youtube.com/watch?v=zKwsgzNkh_w

NOVEMBER 5. B szekció:
https://www.youtube.com/live/6qFQ7x8uDes

 

2024. november 4., Miskolc – Múzeumi ízfokozó – Enn(y)i kell! címmel Miskolcon tartják a 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciát, mely a 19. Múzeumok Őszi Fesztiválja központi záróeseménye. A kétnapos szakmai rendezvény a múzeumok és a gasztronómia lehetséges kapcsolódási pontjait járja körül a közel 130 hazai múzeum közreműködésével szeptember 30. és november 10. között zajló országos programsorozat idei kiemelt tematikájához igazodva. A közel száz múzeumi szakember részvételével zajló konferencia témaválasztásával felhívja a figyelmet arra, hogy a múzeumok milyen változatos módon tudják feldolgozni, szórakoztató és „könnyen fogyasztható” módon tálalni a gasztronómiát, illetve az egészséges és környezettudatos táplálkozás témakörét.

A Múzeumok Őszi Fesztiválját évről évre koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) és az idén 125 éves Herman Ottó Múzeum együttműködésében megvalósuló konferencián köszöntőt mondott Vincze Máté, a Kulturális és Innovációs Minisztérium közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.  Miskolc Város önkormányzata részéről Barta Gábor, önkormányzati képviselő, a házigazda Herman Ottó Múzeum képviseletében dr. Szolyák Péter igazgató, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum részéről pedig dr. Cseri Miklós főigazgató köszöntötték a konferencia résztvevőit.

Sajtóközlemény: Múzeumi ízfokozó a 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián Miskolcon

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár ünnepélyes keretek között adta át a tavaly alapított Arany Süni Vándordíjat, amelyet azért hívott életre a MOKK, hogy még inkább a Múzeumok Őszi Fesztiválján részt vevő múzeumokra irányítsa a figyelmet. A fesztivált 2013 óta fémjelző kedves süni figura által ihletett kisplasztika – mely Szilágyiné Rencz Marianna és Hugyecsek Balázs szentendrei képzőművészek közös alkotása – a tavalyi nyertes Herman Ottó Múzeumtól idén az Magyar Földrajzi Múzeumhoz vándorolt. Ebben az évben ugyanis az érdi muzeális intézmény egyik fesztiválprogramjáról  készített videója kapta a legtöbb like-ot a Múzeumok Őszi Fesztiválja Facebook oldalán.

Sajtóközlemény: Múzeumi ízfokozó a 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián Miskolcon

A köszöntőket és az Arany Süni Vándordíj átadását a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatójának, dr. Csonka-Takács Eszternek A gasztronómia mint szellemi kulturális örökség (?) című nyitóelőadása követte. A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei kampányarca, a város- és kávéháztörténet mellett egyre inkább gasztronómiatörténettel foglalkozó művelődéstörténész, Saly Noémi Gyanakvásunk tárgya: a szakácskönyv címmel tartott izgalmas plenáris előadást.

A konferencia első napján további plenáris előadások hangzanak el. Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum címzetes főigazgató-helyettese a gasztronómiához kapcsolható múzeumi tárgykultúra tükrében vizsgálja a témát. Dr. Báti Anikó néprajzkutató és Fehérváriné Tóth Helga, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója a menzatörténeti kiállítás kapcsán adnak elő. Az előadásokat követően Köszönjük, az finom lesz! címmel oxfordi típusú moderált vitára kerül sor, a múzeumokban szervezett gasztronómiai jellegű programok indokoltságát vitatják meg a résztvevők.

A rendezvény egyik különleges programjaként a résztvevők találkozhatnak az UNESCO szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékén 2012 óta szereplő és a Borsodnádasdon élő néphagyománynak számító molnárkalács ostyasütés hagyományőrzőivel, akik kóstolóval is készülnek.

Érdekfeszítő, helyszínspecifikus szakmai programokkal, a Herman Ottó Múzeum kiállításaihoz kapcsolódó tárlatvezetésekkel, illetve tematikus városi sétával zárul az első konferencianap, az érdeklődők szabaduló szoba jellegű kalandjátékot is kipróbálhatnak.

November 5-én, a konferencia második napján a plenáris felvezető előadásokat követően a Miskolci Városházán és a Miskolci Galériában párhuzamosan zajló szekciókban gasztronómiához kapcsolódó múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat ismerhetnek meg a résztvevők.

A konferencia részletes programja itt érhető el::
https://mokk.skanzen.hu/2024080916-orszagos-muzeumpedagogiai-konferencia

Fotók: Baranczó Benedek, Herman Ottó Múzeum

A 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia szervezői:
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, Herman Ottó Múzeum
Támogató: Kulturális és Innovációs Minisztérium

 

További információ:

Kajári Gabi, marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő,
a 16. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia szakmai felelőse
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
E-mail: kajari.gabi@skanzen.hu; Telefon: +36 30 6552534; www.oszifesztival.hu

Nyitólap > Sajtószoba > Sajtóközlemény: Múzeumi ízfokozó a 16. Országos ...

Normál nézet